Platy našich politiků a křik z poslaneckých lavic

Ministerstvo práce a sociálních věcí prý z popudu premiéra Andreje Babiše připravilo novelu tzv. platového zákona, kterou chce od začátku příštího roku zmrazit platy ústavních činitelů na letošní úroveň.

Zdůvodnění má být prosté: příjmy politiků se v posledních letech utrhly a předčily růst ostatních skupin závisejících na státním rozpočtu. „Je to tradiční povolební populistický evergreen,“ měl k tomu říci např. Zbyněk Stanjura (ODS).

Není osamocen – obdobně se vyjádřil i Miroslav Kalousek: „Považuji to za populismus, protože platy politiků by měly kopírovat vývoj platů v zemi. V okamžiku navyšování platů, včetně minimální mzdy, nevidím důvod, proč by platy politiků měly být zmrazovány. “ K jeho cti je však třeba dodat, že o tom budou poslanci TOP 09 diskutovat a pokud takový názor podpoří většina, pak se s tím smíří.

Ojediněle, přesto tentokrát s Kalouskem souhlasím: platy politiků by skutečně měly kopírovat vývoj platů v zemi. Nebo ještě víc, šel bych dál – jejich platy by neměly kopírovat vývoj, ale reálnou výši platů. Nikoli s koeficientem 2,5 nebo skoro až 3, ale (aby se neměli moc zle…) 1,2. Pro ty nejlepší a nejvýkonnější 1,5. A náhrady? Kdo z nás je má?

Ve skutečnosti by to znamenalo nikoli jen nějaké zmrazení platů, ale jejich snížení tak o 70 %. Ještě stále by byli všichni vysoko nad průměrnou mzdou, na níž u nás mnoho lidí nedosáhne ani ve snu. Možná bychom se pak dočkali toho, že by naši ústavní činitelé začali opravdu pro lidi v téhle zemi pracovat. Protože – ruku na srdce – co nám často předvádějí (a skutečně napříč celým politickým spektrem), to by většina zaměstnavatelů vyhodnotila jako velmi pádný důvod odeslat takového zaměstnance na pracák. Bez odkladu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Ďuran | středa 14.2.2018 7:48 | karma článku: 29,86 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 22,43

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99