Občanské nepokoje - hra s ohněm

Máme tady občanské nepokoje. Jiří Pehe zvedá v komentáři v Právu varovný prst, aby si naši vládnoucí představitelé uvědomili, že bychom v budoucnosti mohli slavit další osmičkové výročí.

Jiří Pehe: České a slovenské jaro 2018

Rozklepala se mi kolena.

Pár tisícovek lidí podpořilo svou účastí na demonstracích nespokojenost některých našich filmařů s inauguračním projevem hlavy státu, v němž bylo málo lásky (Jan Svěrák), přičemž jsem si nevšiml, že by právě na náměstích oné lásky bylo o kapičku víc. Ale třeba jsem jen málo vnímavý. Nakonec umělci byli jakýmsi svědomím národa už před málem třiceti lety a stáli v prvních liniích tehdejšího boje proti totalitě.

O dva dny později stávkovali také studenti. I ti jsou, jak z minulosti víme, svědomím národa. Stávka je to výstražná (tzn. ta skutečná pravděpodobně brzy přijde…) a také protestovali proti hlavě našeho státu, který nectí ústavní zvyklosti.

Vyzýváme ústavní představitele České republiky, jmenovitě prezidenta České republiky, premiéra České republiky a Parlament České republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot.“

Naše demokracie se tak z volebních místností sune do ulic. Za studenty říkám, že pochopitelně – rafinovaný termín prezidentské volby neumožnil vysokoškolákům volit, protože spadl do zkouškového období. Pro středoškoláky (ty starší) do doby, kdy se píší kompozice a blíží se neúprosně čas pololetního zúčtování.

Asi proto teď tak masově stávkují, když jich k volbám přišlo tak málo.

Přitom chtít bránit ústavní a společenské zvyklosti a hodnoty mi přijde trochu úsměvné. Tady se totiž neděje nic nezákonného, tady se neporušují paragrafy, ale tradice. A to je na stávku asi slabý argument. Já taky neběhám po tramvaji s transparentem v ruce, protože mladší nepustí sednout staršího. I to byl běžný společenský zvyk.

Ať je to jak chce, na sílu davu v ulicích věřím. Podobně jako na Slovensku (to by v těch ulicích u nás ale musely být deseti a statisíce lidí, ne stovky nebo tisíce…) může padnout i vláda. Nakonec ta je zatím stále ještě v demisi. Co ale dál? Nástup nějaké nové totality? To snad ne… tak nové volby?

To je ale hra s ohněm. Předčasné volby totiž velmi pravděpodobně dopadnou tak, že Babišovo ANO výrazně posílí a TOP 09, STAN a pravděpodobně i KDU-ČSL spáchají parlamentní sebevraždu. V Demokratickém bloku tak zůstane ODS trapně osamocena.

A o to tady asi jít nemá...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Ďuran | sobota 17.3.2018 7:17 | karma článku: 37,80 | přečteno: 1208x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Za hranice všedních dní

22.5.2024 v 16:16 | Karma: 17,08

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 22,43

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99