Kroky Česka podpoří zahraniční spojenci?

Bývalý velvyslanec v Rusku a diplomat Petr Kolář podle Novinek.cz očekává, že kroky Česka podpoří zahraniční spojenci. 
Vítal byste reakci i ostatních spojenců? Měli by vyhostit diplomaty?Očekávám to. Jsou zde některé členské státy EU, např. Maďarsko, které jsou ve vztahu k Rusku méně přísné, o to může být debata komplikovanější. Ale přesto očekávám, že k solidaritě v rámci EU dojde. A očekávám, že i Severoatlantická aliance dá najevo, že solidarita s námi není jen verbální, ale i deklarovaná.

Kolik zemí z EU či NATO dosud vyhostilo na základě toho, že ruští agenti ve Vrběticích vyhodili do luftu muniční sklad, způsobili miliardovou škodu a zabili přitom dva lidi, jediného diplomata Ruské federace?

Nikdo, vůbec nikdo!

Na světové politické scéně jsme méně jak pěšákem na šachovnici!

Náš boj, náš problém… v první polovině 20. století jsme servilně vsadili na přátelství s Francií a Velkou Británií, které nás prodaly v Mnichově. Po válce jsme byli opět Anglií, teď již ale za spolupráce USA a SSSR jako vítězných mocností, prodáni právě Sovětskému svazu, s nímž jsme následně žili na věčné časy (a nikdy jinak…) čtyřicet let. Pak jsme se opět dali všanc skvělému západu, který na nás opět tak nějak kašle.

Hrajeme roli užitečného idiota. Jestliže skončil vojenský pakt Varšavské smlouvy, museli jsme se nacpat do NATO. Proboha, proč? Nemohli jsme zůstat neutrální jako Rakousko či Švýcarsko?

Proč jsme nedokázali být hrdým státem – po letech socialismu a područí SSSR – který si nadiktuje své podmínky fungování? Proč k nám například zahraniční turisté z jistých zemí mohli cestovat bez víza a my k nim nikoli? Proč jsme z jednoho vazalství museli přejít k jinému?

Náš boj, náš problém. Nezajímáme nikoho, ačkoli se tváříme, že zajímáme všechny. Až se za nás EU a NATO postaví alespoň tak, že odmítne na svém území některé z diplomatů Ruska, pak svůj názor rád přehodnotím.

Nic takového se ale nestane.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Ďuran | úterý 20.4.2021 1:02 | karma článku: 34,14 | přečteno: 733x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Za hranice všedních dní

22.5.2024 v 16:16 | Karma: 10,12

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 22,43

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99