Karenční doba opět ve hře

Budou marodi zase první tři dny nemoci bez peněz? Má to pomoci státnímu rozpočtu, do jehož futra vláda Petra Fialy dokázala za čtvrt roku 2023 zatít sekeru vyšší než 160 miliard, takže ano.

Byť jsou proti tomu jednoznačně vládní Piráti, KDU-ČSL má být snad na rozpacích a ministr zdravotnictví Válek (TOP 09) chce nejprve „tvrdá data“, pak návrh na znovuzavedení karenční doby, ať jím vytvořená úspora je jakkoli minimální, do životů našich obyvatel samozřejmě projde.

Jedná se o další z asociálních kroků, jimiž obyvatele ČR její demokraticky zvolená reprezentace oblaží. Poté, co bezmála třem miliónům lidí v této zemi sebrala tisícovku měsíčně, to navíc takovým způsobem, jako kdyby naši fotbaloví bafuňáři po zápasu pražských „S“, v němž Slavia nad Spartou vyhrála 2:1 (poločas 0:1) rozhodli, že platí jen výsledek 1. poločasu, 3 body tedy patří Spartě - a tenhle příměr je velmi přesný - zvažuje právě znovuzavedení karenční lhůty, dále růst daně z nemovitostí, spotřebních daní (tabák a alkohol), důchodovou reformu, jejímž principem by mělo být trvalé snížení valorizací nebo také návrat k superhrubé mzdě, která zaměstnance v naší zemi připraví o dalších pár nezanedbatelných stokorun měsíčně. A nepochybně s dalšími skvostnými nápady ještě přijde.

Firmy, a teď se vracím k problému karenční lhůty, si se simulanty a zneužívači marodního umí bez problémů poradit. Netuším, zda všechny, nicméně ta, kde pracuji já (nebude jediná…), bez problémů. Máme bonus za stoprocentní docházku. Tisícovka měsíčně. Tzn. žádné marodění, žádný paragraf. Navíc máme výplatu 13. a 14. platu limitovánu tím, že ve sledovaném půlročním období nesmíme marodit víc jak 5 dní. Jinak nedostaneme ani korunu.

Obojí je dost významná finanční motivace k tomu, abychom marodili co možná nejméně.

Znovuzavedení karenční doby je tak z mého pohledu jen záležitostí toho, že se ti, kterým skutečně není dobře, dostanou do svízelné situace. Absolutní výpadek třídenního příjmu (byť sníženého), je pro mnoho lidí, pro velkou většinu, nikoli banálním problémem. Následně mu čelí tím, že marodí déle, než je nezbytně nutné. Zatímco vám totiž zaměstnavatel zaplatí jen za to, co odděláte (většinově od pondělka do pátku…), nemocenské dávky k vám putují za sedm dní v týdnu.

Víte co? Karenční doba chronické simulanty neodradí, normálním lidem ublíží.

Znovuzavedení karenční doby? Budeme na sebe jen vzájemně prskat v práci víc než dnes. O čem to je, to dobře vědí maminky a tatínkové školkových dětí, do jejichž kolektivu nezodpovědný rodič pošle svého „zavirovaného“ potomka, aby to pak odnesly rýmou či horečkami i děti ostatní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ďuran | pátek 7.4.2023 9:26 | karma článku: 37,51 | přečteno: 3010x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 21,93

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 34,10