Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přechodníky v restauraci

Docela mě rmoutí - ani ne tak to, že se už přechodníky nepoužívají - ale že se občas používají, leč nezřídka špatně. Nicméně je škoda, že upadají v zapomnění; jak krásně zněly přechodníky u Vančury a u dřívějších klasiků. Nikomu to nevadí a například Vančurovy texty jsou dnes velice "in". Pro mnoho lidí je požitek Vančuru číst nebo poslouchat.

Přechodníky v restauraci

Před léty jsem spolupracoval s jednou maďarskou dámou (byla starší než má matka) která uměla velmi dobře česky. Pracovala v Budapešti na jednom ministerstvu a já v Praze na podobném českém. Jmenovala se Ida, ale maďarské ženy ztrácejí po svatbě nejen své rodné příjmení, ztrácejí dokonce i své křestní jméno - tedy oficiálně. Soukromě se dál oslovují jejich dívčím křestním.

Tak paní Ida chodila kdysi do školy na tehdejší Podkarpatské Rusi a měla českého učitele. Uměla tak dobře česky, že jednou v rozhovoru se mnou použila ve větě přechodník. Zeptala se mě, jestli to řekla správně. Řekl jsem jí tehdy, že ano, ale že dnes se už přechodníky nepoužívají. Tím jsem ji velice zklamal.

Možná od té doby jsem si začal víc přechodníků všímat a občas je používám v psaném projevu. Docela mě rmoutí - ani ne tak to, že se už přechodníky nepoužívají - ale že se občas používají, leč nezřídka špatně. Jedna moje známá mi jednou řekla „šla jsem tam nic zlýho netuše“. Řekl jsem jí „To je tvar pro mužský rod, měla bys v hovoru o sobě říkat - nic zlýho netušíc, ne netuše.“  Podívala se na mne nedůvěřivě a už nikdy neřekla ani netuše ani netušíc.

Podobně si to pletou lidé v rozhlase i v televizi. Nevím, proč používají přechodníky. Asi netušíce, že je to složitější, než si myslí. Musím však uznat, že moderátoři přechodníky nepoužívají, vědouce patrně, že je to jednak složité, jednak archaické. Ono je to ovšem ještě trochu složitější - taky je třeba rozeznávat, kdy se má použít přechodník přítomný a kdy minulý, který zní ještě víc knižně.

Například v oné slavné forbíně Werichově a Horníčkově by mělo být nikoliv příchozí vejda, ale příchozí vešed, protože jde o sloveso dokonavé. Zatímco při použití nedokonavého vidu lze použít přítomného času – jda nebo vcházeje. Jenže to už by nebyla taková legrace, takže tady je to umělecká licence a nikomu to nevadí a mně taky ne. A legrace je to veliká.

Nedávno jsem si přečetl na internetu v televizních programech anotaci k filmu Čas, který zbývá: Uvědomujíc si svůj brzký konec, musí Romain začít přehodnocovat hodnoty svého života. Má tam být: uvědomuje si … . Za chvíli už tam ta věta nebyla.

Moje babička ráda přechodníky používala ve zkomolené podobě. Říkala například Mňavši hlad, namazala jsem si chleba.“ Ten patvar jí připadal vtipný; mně ostatně taky. Moje babička se narodila v roce 1894 a žila do roku 1981. Měla velmi vyvinutý smysl pro humor.

Podobně někteří lidi v televizi a v rozhlase, patrně chtějíce vypadat vzdělaně, s oblibou používají v běžné řeči málo frekventované vztažné zájmeno jenž klidně i pro ženský rod (ale ještě Mácha psal – Hodina, jenž jí všechno vzala), či pro plurál , kde třeba použijí v mužském rodě zájmeno jež, ačkoliv tam patří již: muži, již tam byli. A to zní tak knižně, že je lepší se tomu vyhnout. Není to zas tak jednoduché, jak si ti někteří myslí. Asi bych takových tvarů na veřejnosti nepoužil, ba ani těch přechodníků, které se mi tak líbí; leda žertem nebo když se to hodí jako například zde. Taky bych tu rád použil více přechodníků, neboť sem by patřily, ale nechci jich nadužívat, maje na paměti, že by to bylo, jak se dnes módně říká, kontraproduktivní.

A je to škoda, že přechodníky upadají v zapomnění. V angličtině, v italštině se klidně používá gerundia, které má stejnou funkci jako náš přechodník - mimo jiné ovšem. Například italsky parlando (mluvě, mluvíc, mluvíce), anglicky going there we can see (jdouce tam, vidíme…). Zrovna dnes jsme s mým americkým studentem Bryanem četli anglická a česká přísloví a překládali je do češtiny a naopak. Bryan hned perfektně rozuměl českým přechodníkům, kterých bylo v příslovích několik, když jsem mu je přeložil do angličtiny gerundiem; ani jsem mu nemusel nevysvětlovat, co to jsou přechodníky.

A jak krásně zněly přechodníky u Vančury a u dřívějších klasiků. Nikomu to nevadí a například Vančurovy texty jsou dnes velice in. Pro mnoho lidí je požitek Vančuru číst nebo poslouchat.

V ruštině nebo ve slovenštině se běžně přechodníky používají, ale mám za to, že jejich tvary jsou proti českým jednodušší – jeden tvar pro všechny rody. V češtině zůstalo jen pár ustálených rčení, využívajících přechodníky: chtě nechtě, s žertovnou obměnou chca nechca, nic zlého netuše, o psu nemluvě, takříkajíc, takřka, nehledě na to a možná pár dalších.

A tak jsme spolu s mými dvěma dcerami, které rovněž pociťují absenci přechodníků v češtině, založili Spolek přechodníků v restauraci. Tedy nezaložili jsme ho v hospodě, ale dali jsme mu ten název, majíce tímto dvojsmyslem na paměti, že restaurace by byla docela vhodným místem k takovému spolkovému životu. Leč zůstalo jen u toho založení a názvu. Nesešli jsme se jedinkrát ani v restauraci ani mimo ni s tímto bohulibým záměrem.

Má starší dcera uspořádala autorský večer svých básní, aby si ověřila, jestli můžou spatřit světlo světa. Ukázalo se, že můžou. Měla ten večer moc hezky uspořádaný, měla tam dva skvělé hráče na klavír a na kytaru, kolegu zpěváka a svého synka zpěváka a sama si taky moc pěkně v doprovodném programu zazpívala. Po konci produkce jsme se sesedli do kruhu a povídali si. Řeč přišla i na přechodníky a na Spolek přechodníků v restauraci. Někteří členové tohoto diskusního kroužku ad hoc byli nadšeni myšlenkou přechodníků i myšlenkou restaurace a projevili velký zájem o obé.

Už je to několik měsíců a nikdo nevyvinul tu iniciativu, takže opět zůstalo jen u myšlenky a akademického zájmu. Je jisté, že restaurace nezaniknou, ale zdá se být velmi pravděpodobné, že přechodníky ano.

Nechcete vstoupit do našeho spolku?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubor Dufek | úterý 8.5.2012 17:01 | karma článku: 17,87 | přečteno: 2200x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1141x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik