Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O jednom pokladu naší mateřštiny

V eseji "O invazi do suterénu paláce paní Češtiny" jsem se zmínil, že samostatnou kapitolu by si možná zasloužilo značně nadužívané oslovení "ty vole". Činím tak s jistým zpožděním, doufaje, že mě nikdo nepředstihl. Snad mi odpustíte, že použiju a poněkud rozšířím příslušný odstavec zmíněného eseje.

O jednom pokladu naší mateřštiny

V eseji O invazi do suterénu paláce paní Češtiny jsem se zmínil, že samostatnou kapitolu by si možná zasloužilo značně nadužívané oslovení ty vole. Činím tak s jistým zpožděním, doufaje, že mě nikdo nepředstihl. Snad mi odpustíte, že použiju a poněkud rozšířím příslušný odstavec zmíněného eseje.

Vzpomínám si na povídku, kterou kdysi četl v rozhlase tuším pan Filipovský. Autor vyprávěl o své cestě tramvají vedle skupiny mladíků, kteří se oslovovali právě tímto titulem. Mám pocit, že jedním z nich byl i autorův syn. Na konci povídky autor v osobě vypravěče vítězoslavně dominoval při vystupování z tramvaje větou  dovolte, volové - a mladíci se nezmohli na repliku.

Nevím, jestli se ten vítězný konec neodehrál jen v mysli autora, ale připusťme, že ne, byla to snad léta šedesátá. Dnes by takový opovážlivec rozhodně na následující repliky skupinky volů sklapl a snažil by se co nejrychleji opustit horkou půdu. Pravděpodobnější ovšem je, že by si takovou provokaci vůbec nedovolil. Dnes je toto titulování tak rozšířené, že se pomalu stává jedním z pokladů národního výraziva.

Nedávno jsem slyšel v rozhlase pořad, v němž cizinci žijící v Čechách hovořili o svém životě v této zemi a také o češtině. Jeden Američan, mluvící docela slušně česky, řekl, že neví, co přesně toto oslovení znamená. Na tváři poslouchajících Čechů se při tom zcela jistě objevil výraz pobavení. Učím občas cizince česky a musím uznat, že vysvětlení není tak úplně jednoduché. Ale znám jednoho Rusa, který mluví česky celkem dobře, byť se silným akcentem, a ten používá oslovení ty vole běžně a správně. Slováci na vojně, kteří česky nemluvili, toto titulování také používali běžně; české oslovení ve vokativu zní ve slovenštině trochu nezvykle. Zdá se, že Slovani se s  inkriminovaným oslovením  snadno vyrovnají a sžijí.

Je třeba říci, že toto silně frekventované oslovení má hned několik významů. Ať chceme nebo ne, to nejrozšířenější má podobný význam jako oslovení člověče nebo kamaráde. A v tomto kontextu snad už zcela postrádá jakékoliv pejorativní zabarvení. Používali ho v záhlaví svých dopisů přes oceán i Voskovec a Werich, ale jen v podobě Vole.

Oslovení ty vole dnes mezi sebou používají běžně i chlapci s dívkami, i dívky samotné, dokonce i zralé ženy. Slyšel jsem ho i v podobě ty vole mami. Když slyším takto hovořit muže nad padesát, nad šedesát, udivuje mě, že z toho nevyrostli. V zaměstnání jsem slyšel pozoruhodnou větu ty vole, pane Novák, podívejte se na to. Jeden můj šéf - tehdy mladšího věku - končil obvykle své věty nezřetelným voe; slyšel jsem jej takto rozmlouvat i s ministrem, který to naštěstí neregistroval. Oslovení ty vole se používá s patřičnou intonací dokonce i jako výraz uznání nebo obdivu - ve významu tys to dokázal, který netřeba explicitně dodávat.

Je tu ovšem i význam původní, to jest použití těchto slov jako nadávky, ale často jsou zesílena další nadávkou, protože sama o sobě už tuto funkci ztratila. Pak je třeba zmínit i takové kuriozity jako třeba „ty krávo vole“, velmi hrubé „čuráku vole“ a jim podobné.

Zcela jiný význam má toto oslovení nikomu neadresované, pronesené jen tak - do éteru. Byl jsem v restauraci, když servírka čepující pivo shodila plný půllitr na zem a zvolala ty vole, což nepatřilo ani jí samé ani nikomu jinému. Byl to jen výraz údivu a - nevole. Slova ty vole pronesená neadresně, jen tak do pléna, mohou znamenat údiv, překvapení, pobouření, ba možná jakoukoliv emoci. Přepestrá to paleta, jejíž rozmanitosti patrně nedosahuje žádné jiné zvolání. Hle - jazykový klenot. Jsem přesvědčen, že něčím podobným se nemůže chlubit žádný jiný jazyk. Kam se hrabe nevýrazné, neutrální, neemotivní, ba sterilní oslovení člověče nebo kamaráde!

Jak se dozvídám od mladší generace – od své dcery - zkrácená internetová podoba se píše často voe, woe, twl, tvl... případně lze užít třeba i tkwwl (ty krávo vole). To už vypadá jako úzus a kodifikace a snad by mělo být pojato do slovníku spisovného jazyka českého.

Předpokládám, že se oslovení ty vole používá i v intimních situacích, jako třeba ty vole, já tě  miluju - to jsem sice ještě neslyšel, ale možná jen proto, že při nich se svědci obvykle nevyskytují.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubor Dufek | úterý 15.11.2011 19:55 | karma článku: 14,74 | přečteno: 1269x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1141x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik