Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O čem vypovídá Václav

Nový film režiséra Jiřího Vejdělka Václav je nejen skvělou "oslavou Vysočiny", která si ve svém vizuálním zachycení českého venkova nezadá s výkladem nabubřelého průvodce Miloše Zemana. Václav precizně vykresluje mentalitu české společnosti pokřivené čtyřmi dekádami života v reálném socialismu.


O čem je film Václav?
   Vejdělkův poslední film pojednává o lidské lhostejnosti, ignoranci a naprosté neochotě přinést sebemenší oběť na oltář kolektivního dobra. Tato charakteristika není nikterak objevná, jedná se, podle mě, o známý rys české společnosti.
   Václav tyto vlastnosti zobrazuje na pozadí portrétu "retardovaného - ale jen lehce" vesnického mladíka. Tentokrát ale nejde o žádného neškodného Otíka. Václav je pro své okolí životně nebezpečný. Jeho lehké postižení nespočívá v absenci racionality, nýbrž v neschopnosti dohlédnout skutečné důsledky svých činů. Kromě toho občas propadá zachvátům zuřivosti, pokud se děje něco proti jeho vůli.
   Kdyby byli vesničtí obyvatelé svědomití - občansky uvědomělí, zařídili by, aby se Václav dostal do zařízení, jež pro osoby jeho typu zřídila naše společnost. Kdokoliv by se k tomu odhodlal, strhnul by na sebe hněv Václavovy matky, která na svého syna nedá dopustit, a opovržení celé vesnice. Z hlediska osobní racionality je výhodnější nedělat nic. Jelikož se nejedná o malou vesnici, šance, že Václav zastřelí zrovna mě (střelba je jeho nejoblíbenější kratochvílí), je poměrně malá. Václav nakonec vystřelí na svého bratra. Ten přežije. Těžko říci, zda ho Václav minul schválně nebo se netrefil. Nicméně je zatčen a vše směřuje k jeho odsouzení. Petici za Václavovo propuštění, kterou organizuje jeho matka, podepíší jen čtyři lidé. Nakonec zasáhne moc nejvyšší, Václav dostane prezidentskou milost, a tak veřejné ohrožení může začít nanovo.
   Ve Václavovi lze nalézt mnohem více pohledů a tezí, česká lhostejnost je ale podle mě ústředním tématem. Nejde o malé téma. Nedostatek "sociálního kapitálu" spočívajícího ve společné identitě, který by kolektivní akci dodal vyšší zisk v podobě naplnění oné identity, vede k celkové paralýze kolektivu. Viníka této "krize kolektivní racionality" není těžké dohledat. Jedná se o reálně socialistický režim, který formoval myšlení dvou generací našich občanů.

Autor: Jan Duda | pátek 28.12.2007 22:21 | karma článku: 11,47 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Jan Duda

Terorizující islám a rouhající se Západ: Být či nebýt Charlie?

Tvrzení, že islám se nerovná terorismus, není založené na empirické zkušenosti, nýbrž na logické nutnosti. Náboženství, coby myšlenkové systémy, jež odpovídají na otázky týkající se transcendentna, nejsou ve své podstatě ani násilná ani mírumilovná, ale nabízejí nespočet výkladů. Empirická zkušenost, že mnoho teroristů v posledních patnácti letech využívá a zneužívá islám k legitimizaci svých činů, neznamená, že islám je sám o sobě pouze terorizující.

31.1.2015 v 7:40 | Karma: 19,63 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Totální islám

V průběhu letošního roku převzal Islámský stát po Al-Káidě roli hlavního veřejného nepřítele Západu, přičemž tato výměna proběhla jak v diskursu evropských a amerických médií, tak i v aktivní zahraniční politice zemí, jež se k západnímu světu hlásí. Přestože západní média a politici nahlížejí Islámský stát a Al-Káidu prakticky stejným způsobem – jako organizace hlásající a bojující zaextrémníaradikálníverzi islámu, proti kterým je třeba vést ozbrojený boj –, v podstatě, struktuře a principech fungování těchto dvou politických entit lze sledovat značné rozdíly.

14.11.2014 v 21:21 | Karma: 16,15 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Stopy vedou do Kremlu

Ukrajinu a Sýrii od sebe dělí dva a půl tisíce kilometrů, a přesto má současné dění v těchto zemích mnoho společného. Ozbrojené střety, které se v nich odehrávají, a jež jsou s napětím sledovány celým světem, většina pozorovatelů považuje za občanské, domácí konflikty. Podíváme-li se ovšem na pozadí tamějších bojů, zjišťujeme, že jsou důsledkem systematické a konzistentní zahraniční politiky Ruska. Přitom se nezdá, že by ve světovém měřítku tato politika narážela na odpor.

14.2.2014 v 8:55 | Karma: 8,83 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Geopolitická hra o Ukrajinu: historický regres nebo čistá politika?

Soupeření Ruska s Evropskou unií o politický vliv na Ukrajině znovu pokládá otázky, jež se v 90. letech zdály být uspokojivě odpovězeny. Jedná se o návrat historické geopolitiky do mezinárodních vztahů nebo o potvrzení její pozice univerzálního principu, kterým se mezinárodní vztahy řídí?

15.12.2013 v 8:14 | Karma: 13,72 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Depolitizace politiky?

V poslední dekádě jsme svědky zdánlivé politizace politiky jako takové. Čím dál více veřejného prostoru je vyplňováno debatami, spory a rozhodováním o samotném obsahu politiky, jejím morálním rozměru a „lidskoprávní“ agendě. Nové politické strany se namísto socioekonomického vymezení prezentují jako nositelé nového obsahu samotné politiky. Je ovšem nutné si uvědomit, že politické elity pouze reflektují poptávku voličů a stávající společenské trendy.

9.11.2013 v 10:40 | Karma: 6,53 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.