Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dilema českého voliče

V předčasných parlamentních volbách, jež se budou konat příští týden, čeká české voliče těžší rozhodování, než s jakými se potýkají občané jiných zemí. Jeho prvotní příčinou je zejména výjimečně homogenní struktura české společnosti a z ní vyplývající vysoce strategické uvažování politických stran.

Český stát již dvacet let nezná národnostní či regionální štěpení s politickým přesahem, které by dalo vznik politickým subjektům profilujícím se coby zástupci národní menšiny či regionu aspirujícího na samostatnost. České společnosti jsou cizí také náboženská štěpení. Žádný z hlavních politických proudů se neodvažuje sázet na náboženskou identitu voličů.

Jedinou stabilní politickou menšinou jsou kupodivu křesťané, jejichž politické zastoupení se ovšem během posledních deseti let snaží vymezit spíše jako protestní strana, což mu paradoxně ubírá hlasy, neboť se dostává do souboje s ještě „protestnějšími“ stranami, které pravidelně vznikají před každými významnějšími volbami.

Většina českých voličů proto nevolí podle své primární – národní či náboženské – identity, nýbrž podle sekundární identity – svého sociálně ekonomického statusu.

Priorita sociálně ekonomických témat vede k programově široce vymezeným politickým stranám a značně inkluzivním předvolebním kampaním. Jinými slovy, politické strany se nesnaží důsledně zastupovat určitý segment české společnosti, ale naopak pokrýt její co největší část. A zde se dostáváme k rozdílu mezi postavením dvou hlavních politických stran na pomyslném pravolevém politickém spektru: Zatímco sociální demokraté mají na nalevo od sebe komunisty, česká pravice – zatím zastoupená primárně občanskými demokraty – na pravém okraji nesoupeří s ještě pravicovější stranou. Diskuze o tom, zda je dominantní pravicovou stranou stále ještě ODS či již TOP 09, je sice relevantní, ovšem před oznámením konečných výsledků nadcházejících voleb vcelku zbytečná.

Rozdílné pozice na politickém spektru vedou k rozdílným předvolebním strategiím: pravicové strany bojují (kromě postavení hlavní pravicové strany) především o středové voliče, kdežto sociální demokracie musí vést v patrnosti, že kompromisy v levicové politice by jí ubraly hlasy ve prospěch komunistů. Zatímco pro ODS je strategicky výhodnější posunout se programově do politického středu, s vědomím, že pravicovější voliči nemají kam utéci, pro ČSSD je výhodnější setrvat dále od středu a bojovat o hlasy jak výrazně levicových, tak středových voličů stejnou měrou.

Výsledek je zřejmý: levicová politika je v Česku prováděna důsledněji než pravicová. Zatímco koalice levicových a středových stran vládnou ryze levicově, koalice středových a pravicových stran vládnou spíše středově. Posledním konkrétním projevem tohoto fenoménu bylo zvýšení daně z přidané hodnoty, jež schválila koalice ODS a TOP 09. Dlouhodobým důsledkem jsou růst veřejného dluhu a rezignace na jeho snižování.

Před každými parlamentními volbami v historii České republiky vznikly jedna či více „protestních“ stran, které do jisté míry rezignovaly na boj o sociálně se identifikující voliče a namísto něho se zaměřily na sbírání hlasů voličů primárně „znechucených“ politikou. První protestně vymezenou stranou byla Unie svobody založená před volbami v roce 1998. V následujících volbách roku 2002 se o hlasy nespokojených voličů ucházela koalice lidovců a Unie svobody, která představovala torzo předchozí „Čtyřkoalice“, jejímž vznikem se poprvé naplno projevila sázka lidovců na protestní kartu. Čtyřkoalice se ovšem stihla rozpadnout ještě před volbami. V roce 2006 hráli roli čerstvé protestní strany Zelení a ve volbách 2010 Věci veřejné. Letošní volby pravděpodobně zažijí štěpení hlasů nespokojených voličů mezi několik stran, což může vést k jejich propadnutí, pokud dané strany nepřekročí 5% práh pro vstup do parlamentu.

Na rozdíl od okolností jejich vzniku a ideové fasády se praktická politika těchto stran téměř nelišila: absence konzistentního programu a sociálně politického vymezení je vedla k uzavření koalice s dominantní stranou předloživší jim výhodnější nabídku a následným vnitřním sporům vedoucím k jejich vlastnímu rozkladu.

Vzhledem k inkluzivní povaze hlavních českých politických partají mohou čeští voliči hůře předvídat jejich skutečnou politiku, na druhou stranu se ovšem nemusí obávat vzniku zablokovaných situací a nevyjednatelných sporů, jaké pravidelně sledují občané těch zemí, ve kterých politické strany odrážejí národní či náboženské identity jednotlivých segmentů společnosti.

Autor: Jan Duda | pátek 18.10.2013 16:37 | karma článku: 7,33 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Jan Duda

Terorizující islám a rouhající se Západ: Být či nebýt Charlie?

Tvrzení, že islám se nerovná terorismus, není založené na empirické zkušenosti, nýbrž na logické nutnosti. Náboženství, coby myšlenkové systémy, jež odpovídají na otázky týkající se transcendentna, nejsou ve své podstatě ani násilná ani mírumilovná, ale nabízejí nespočet výkladů. Empirická zkušenost, že mnoho teroristů v posledních patnácti letech využívá a zneužívá islám k legitimizaci svých činů, neznamená, že islám je sám o sobě pouze terorizující.

31.1.2015 v 7:40 | Karma: 19,63 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Totální islám

V průběhu letošního roku převzal Islámský stát po Al-Káidě roli hlavního veřejného nepřítele Západu, přičemž tato výměna proběhla jak v diskursu evropských a amerických médií, tak i v aktivní zahraniční politice zemí, jež se k západnímu světu hlásí. Přestože západní média a politici nahlížejí Islámský stát a Al-Káidu prakticky stejným způsobem – jako organizace hlásající a bojující zaextrémníaradikálníverzi islámu, proti kterým je třeba vést ozbrojený boj –, v podstatě, struktuře a principech fungování těchto dvou politických entit lze sledovat značné rozdíly.

14.11.2014 v 21:21 | Karma: 16,15 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Stopy vedou do Kremlu

Ukrajinu a Sýrii od sebe dělí dva a půl tisíce kilometrů, a přesto má současné dění v těchto zemích mnoho společného. Ozbrojené střety, které se v nich odehrávají, a jež jsou s napětím sledovány celým světem, většina pozorovatelů považuje za občanské, domácí konflikty. Podíváme-li se ovšem na pozadí tamějších bojů, zjišťujeme, že jsou důsledkem systematické a konzistentní zahraniční politiky Ruska. Přitom se nezdá, že by ve světovém měřítku tato politika narážela na odpor.

14.2.2014 v 8:55 | Karma: 8,83 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Geopolitická hra o Ukrajinu: historický regres nebo čistá politika?

Soupeření Ruska s Evropskou unií o politický vliv na Ukrajině znovu pokládá otázky, jež se v 90. letech zdály být uspokojivě odpovězeny. Jedná se o návrat historické geopolitiky do mezinárodních vztahů nebo o potvrzení její pozice univerzálního principu, kterým se mezinárodní vztahy řídí?

15.12.2013 v 8:14 | Karma: 13,72 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Depolitizace politiky?

V poslední dekádě jsme svědky zdánlivé politizace politiky jako takové. Čím dál více veřejného prostoru je vyplňováno debatami, spory a rozhodováním o samotném obsahu politiky, jejím morálním rozměru a „lidskoprávní“ agendě. Nové politické strany se namísto socioekonomického vymezení prezentují jako nositelé nového obsahu samotné politiky. Je ovšem nutné si uvědomit, že politické elity pouze reflektují poptávku voličů a stávající společenské trendy.

9.11.2013 v 10:40 | Karma: 6,53 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.