Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zhodnotit finance anebo nechat pod polštářem

V tomto článku se budeme bavit o základech investování, jaké máme na trhu možnosti a s tím spojené rizika.

autor: pixmac

Když chceme zúročit své peníze a nechceme je nechat tzv: pod polštářem, nabízí se možnost jejich investování, tedy zhodnocení. Možnosti jsou poměrně široké – volné peněžní prostředky lze vložit do akcií, dluhopisů, podílových fondů nebo třeba komodit.

Na trhu je dostupná celá škála investičních nástrojů. Nelze jednoznačně doporučit jeden konkrétní. Každá investice je charakterizována třemi parametry – likviditou, výnosností a rizikem. Tento pomyslný trojúhelník je potřeba důkladně probrat při každé investici, abychom neopomenuli žádnou složku. Pojďmě se nyní podívat na jednoduchý rozbor těchto tří složek.

Likvidita - znamená, jak rychle můžeme investici přeměnit zpět na peníze, jestli za týden, za měsíc apod. Laicky řečeno, dnes mám peníze uložené na podilových fondech, tak za jak dlouho je mohu mít na svém účtu? To je likvidita.

Výnosnost - jde ruku v ruce s rizikem, čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. Čím menší výnos, tím i menší rizikovost. Záleží na investičním záměru a dalších aspektech.

Riziko - podstatná složka výnosnosti, je to jako mít auto ale bez kol, to prostě nejde, tyto dvě složky jsou navzájem propojeny. Riziko ztráty, případně propadu můžeme nahradit dobou, po kterou investujeme prostředky.

Tyto tři vlastnosti se ovšem navzájem vylučují. Neexistuje investice, která by nabízela vysoký výnos, byla bez rizika a přitom byla zároveň vysoce likvidní. Jedním z prvních kroků, které byste měli udělat před začátkem investování, je ujasnit si, jak vysokou míru rizika jste ochotni podstoupit

Riziko lze rozmělnit různými investičními strategiemi. Mezi základní pravidla tvorby portfolia patří nákup více investičních nástrojů, takové portfolio pak zahrnuje například akcie, investiční fondy a spořící účty. Při diverzifikaci akcií je dobré dbát na to, aby akcie patřily různě velkým firmám z různých odvětví. Při prvním propadu akcií je důležité nepropadat panice a ihned neprodávat. Z praxe je zřejmé, že v dlouhém časovém období je nejvyšších výnosů dosahováno právě na akciových trzích. Riziko se v čase snižuje. Velice důležitý atribut, který si mnoho lidí neuvědomuje, pak zvláště u mladých lidí je, že máme jednu komoditu, kterou nám nikdo nemůže vzít a díky, které máme náskok nad ostatními a tou je ČAS. Pokud je mi 45 anebo 25 a potřebuji si naspořit do důchodu značné finanční prostředky, tak člověk, který má 25 má nesrovnatelné výhody oproti starším generacím, jelikož má ještě to jednou zopakuji ČAS, proto takové to názory typu, že : "já se toho nedožiju" anebo " stát se o mě postará" anebo " spořím si 100 Kč na penzijko" , bohužel neberu jako odpověď ale spíše jako výmluvu, většina lidí si raději koupí nejnovější telefon, případně novou televizi -  o tomto spotřebním životě se také rozepíši v dalších článcích.

 Nejdříve je vhodné začít pozvolna a s menšími částkami. Není od věci využít také služby odborníka a nechat si poradit.

Dalším parametrem, který je třeba zvážit spolu s rizikem, je doba investice, neboli chcete časový horizont. Chcete-li peníze investovat bezpečně  a maximálně na tři roky, je nejlepší vložit volné peněžní prostředky na spořící účet, do termínovaných vkladů nebo peněžních fondů.  Co se týče dlouhodobých strategií, tam jsou v průměru nejvýhodnější akciové fondy. Dlouhá doba investice snižuje rizikovost spojenou s kolísáním akciových fondů.

Před samotnou investicí je důležité zjistit si veškeré poplatky, které jsou s investicí spojeny. Například u dlouhodobých termínovaných vkladů může být velkou nevýhodou poplatek za předčasný výběr.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | čtvrtek 27.2.2014 15:47 | karma článku: 10,60 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik