Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vychytralé pojišťovny - pumpneme je?

Jsou v dnešním světě brány pojišťovny jako seriozní finanční společnosti s dlouholetou tradicí? Čekali bychom u těchto seriozních společností nějaký ten podvůdek? 

autor: pixmac

Ano, o své serióznosti se nás snaží při prodeji pojištění a v reklamách vehementně přesvědčit. Mediální obraz pojišťovny a realita bývají zcela odlišné. Stále častěji se uchylují k modernějším a vychytralejším trikům, jak z nás dostat více a více peněz. Pokud jde o prodej, pojišťovnictví ztratilo hodně ze svého kreditu. Převládá snaha uzavřít obchod za každou cenu, ovšem pro koho výhodný? Pro klienta? Pro pojišťovnu? Pro pojišťováka? Velké kritice je podroben nejen způsob prodeje pojištění, ale i samotná nesrozumitelnost produktů pojišťoven. Je to jako s bankami, o kterých jsme se bavili v prvním díle. Jde o poplatkový guláš a nesrozumitelnost obchodních a pojistných podmínek. Komu by se chtělo číst takový „štos“ papírů. Není proto překvapením, že skoro 50% všech stížností, které se dostanou na ČNB vedou k pojišťovnám. Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem v České republice. ČNB provádí dohled nad bankovním sektorem, družstevními záložnami, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijními společnostmi, fondy penzijních společností, směnárnami a dohled nad institucemi v oblasti platebního styku. Stanovuje pravidla, která chrání stabilitu bankovního sektoru, kapitálového trhu, pojišťovnictví a sektoru penzijních fondů. Systematicky reguluje, dohlíží a popřípadě postihuje nedodržování stanovených pravidel.

Pojišťovny rády informují média a novináře o nárůstu pojišťovacích podvodů. Tyto podvody jsou podle platné legislativy trestným činem. Podvodnému prodeji a trikům pojišťoven na klientech se stejně významné mediální pozornosti ale nedostává. Vraťme se k pojistným podvodům. Pojišťovny prověřily v roce 2013 přes 10 tisíc podezřelých pojistných událostí a prokázaly pojistné podvody za více než 1 miliardu Kč.  Nejvíce případů pojistného podvodu odhalily pojišťovny v segmentu pojištění motorových vozidel. Výše prokázané hodnoty se přiblížila hranici 400 milionů Kč. Největší objem prokázaných hodnot přesahující částku 458 milionů Kč byl dosažen v pojištění majetku a odpovědnosti. Nejvyššího meziročního nárůstu prokázané hodnoty, a to na více než dvojnásobek, dosáhly pojišťovny v pojištění osob. V tomto segmentu šetřily celkem 2 214 případů pojistného podvodu, tedy o cca 70 % více než v předchozím roce, a prokázaly hodnotu přes 227 milionů Kč. Jednalo se o pojistné podvody ze životního a úrazového pojištění, ale také náhrady léčebných výloh u cestovního pojištění. Příběhů, kdy klient požaduje po pojišťovně pojistné plnění, najdeme na internetu spousty. Pojišťovny občas takové perličky zveřejňují, aby se podělily o své zážitky při likvidaci.

Pojišťovna je dle mého názoru v podstatě první instituce, se kterou se člověk v životě potká. Sotva malý občánek poprvé spatří svět, už je u něj pojišťovák a rodičům nabízí super výhodné pojištění. Těžko se vzdoruje, vždyť jde o blaho dětí. Rodiče na nějakou korunu nehledí, vždyť je to přece pro naše dítě. Bohužel se již rodiče nedozví, že kombinace úrazové pojistky dítěte se spořením je jedním z nejméně výhodných finančních produktů vůbec. Spořit dítěti je možné transparentněji a s výrazně nižšími poplatky.

Nyní se vraťme k pojistnému plnění a plnění závazků ze strany pojišťovny. Pojišťovny používají taktiku 3D ( delay, deny, defend ) taktika pojišťoven, jak se vyhnout výplatě plnění. Pojišťovna se snaží výplatu oddálit různými průtahy. DEALY – požadavkem na doložení dalších dokumentů, čekáním na ustálení zdravotního stavu, na lékařskou zprávu, úsudek policie apod. Pokud tato taktika selže, přejde ke druhé – zamítnutí, neboli DENY,  tedy k úplnému zamítnutí plnění anebo k výraznému snížení pojistného plnění. Je smutné, že většina lidí se v tomto bodě smíří s nedostatečným anebo žádným plněním a odejdou. Ti co se nesmíří s výplatou pojistného plnění, tak zaujmou obranu, tedy DEFEND, kdy ať už v soudním sporu anebo několika telefonáty (ostřejšími) s pojišťovnou se nakonec domohu tíženého výsledku.

 

Rady na závěr: pojistnou událost by Vám měl a musí zlikvidovat pojišťovák anebo zprostředkovatel, který s Vámi produkt uzavíral, zná totiž ty správné cesty jak k pojistnému plnění dojít, dělá tuto práci dnes a denně a je to pro něj rutinní záležitost. Je zvyklý na časté překážky ze strany pojišťovny a ví jak je elegantně obejít.

 

V příštím díle se podíváme na pojišťovny z hlediska spoření a vytváření rezerv, zda to má či nemá smysl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | úterý 6.5.2014 10:55 | karma článku: 8,12 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik