Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vychytralé pojišťovny – plesnivé úmrtnostní tabulky a výluky

Dalším méně známým trikem, jak může pojišťovna navýšit své zisky na náš úkor, tedy klienta, je používání neaktualizovaných úmrtnostních tabulek. Kdy pojišťovny mohou používat pro výpočet pojistného rizika zastaralé a neaktuální úmrtnostní tabulky. Je obecně známo, že se dožíváme vyššího věku, ale pojišťovny tento fakt nějak nezohledňují.

V minulém týdnu jsem četl článek, ve kterém se uvádělo, že více jak 80% populace se dožije důchodového věku, což je velmi vysoké a příznivé číslo, ovšem nikoli pro stát, který nám poté musí vyplácet důchod, ale o tom někdy jindy. Za posledních 20 let se úmrtnost v ČR vyvíjela snad nejpozitivněji v celé Evropě. Víte, že patříme mezi 10 zemí, kde došlo k nejvyššímu snížení úmrtnosti v jednotlivých věkových skupinách? Zajímavé. Jinými slovy, z pohledu statistik umíráme méně často, ale pojišťovny to nijak nezohledňují a vybírají od nás stále stejně vysoké poplatky.

Pojišťovny většinou vychází z úmrtnostních tabulek vydávaných Českým statistickým úřadem. Úmrtností tabulky Českého statistického úřadu jsou již v době výpočtu pro pojišťovny zastaralé, jelikož jde například o údaj z roku 2010, ovšem úmrtnost a délka života jak jsem již psal na začátku článku se značně a postupně prodlužuje, proto dané výpočty opravdu většinou nekorespondují s realitou. Klienti pojišťoven navíc umírají čím dál tím méně, jelikož pojišťovny do pojištění přijmou pouze zdravého klienta,  ale Český statistický úřad počítá veškeré obyvatelstvo, tzn např. i narkomany, alkoholiky, bezdomovce apod. Rozdíl mezi úmrtnostními tabulkami Českého statistického úřadu a pojišťovnou může být až několik desítek procent, díky tomu se toto pojištění člení mezi nejvíce vydělávající. Navíc ze zpráv pojišťoven přichází informace, že v pojišťovnách „leží“ balíky peněz, které si nikdo nevyzvedl po smrti klienta. Jinými slovy obmyšlené osoby ani neví, že jsou obmyšlenými osobami a pojišťovna nemá povinnosti toto pojistné plnění vyplácet automaticky.  Při úmrtí pojištěného je totiž zapotřebí doložit několik dokumentů, např. úmrtní list, zaplacené pojistné v posledních několika měsících, prokázání obmyšlené osoby – občanský průkaz apod. Proto vřele doporučuji, pokud chcete někoho „obdarovat“ po své smrti, aby dotyčný o tom opravdu věděl a nezapomínejte, že pojišťovna plní ( pokud je tomu takto uvedeno v pojistné smlouvě a většinou je ) vztahem - proto pokud se vdáte, oženíte, tak pojistné plnění přichází „aktuální“ ženě anebo muži. Pokud v pojistné smlouvě není uvedena žádná obmyšlená osoba (což značně nedoporučuji), tak pojistné plnění jde do dědického řízení a díky tomu může finanční částka připadnout lidem, které nechci obdarovat, ale to již v té chvíli neovlivním a navíc následuje velký koloběh papíru, úřadů a vyřizování. V prvním případě, kdy obmyšlená osoba je určena, tak je jasně dáno za kým „jde“ pojistné plnění.

 

Prapodivné výluky a nízké plnění

Obchodníci či pojišťováci jsou někdy mistři ve vymýšlení triků, jak na nás zapůsobit abychom si sjednali životní pojištění. „Cokoliv se Vám stane, tak okamžitě plníme, třeba jen ohnutý malíček.“ Známé rčení: „Když ptáčka lapají hezky mu zpívají.“  Dodnes platí u jakéhokoliv pojištění, že skutečnou kvalitu pojištění poznáme až v momentu nároku na plnění. Do té doby jenom kliente hezky plať. „Plníme vše, s výjimkou toho, co se ve skutečnosti stane,“ anebo „pojišťovna plní jen to, co právník pojišťovny zapomněl napsat do výluk.“ A jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. Podmínky většiny pojištění jsou psány jazykem, který je pro běžného člověka nesrozumitelným textem.

 

Pojďme se podívat na konkrétní výluky u vybraných připojištění u většiny pojišťoven:

1)      Smrt – člověk si řekne, na smrti není co řešit, prostě odešel z tohoto světa, ale ejhle, pro pojišťovnu kdepak. Například sebevražda je plněna až po dvou letech anebo vůbec.  Pokud se zapletete do vnitřních nepokojů, povstání apod.  jako například na Ukrajině, tak nedostanete, respektive Vaše rodina ani korunu. Pokud použijete alkohol, toxické a návykové látky, tak pojišťovna Vám sníží pojistné plnění. Mezi další výluky patří nukleární katastrofa, při řízení motorového vozidla kdy nemáte oprávnění vozidlo řídit, v důsledku účasti pojištěného na lékařském experimentu apod. Jen se vrátím k návykovým látkám, kdy díky metanolové aféře pojišťovny upravily pojistné podmínky a neplní anebo sníží plnění v případě použití alkoholu a návykových látek. Těch výluk je opravdu celá řada.

 

2)      Pracovní neschopnost – opět stejná písnička, člověk si řekne, „stal se mi úraz anebo jsem marod“ a už vidí, jak pojišťovnu pumpne ale kdepak, i tady jsou určité výluky.  U pracovní neschopnosti nedostáváte plnění pokud jste těhotná, máte rizikové těhotenství, pokud provozujete profesionální sport, pokud pobíráte rodičovský příspěvek anebo jste na mateřské, pokud jste duševně nemocný, pokud pobýváte v protialkoholní léčebně, plnění nedostáváte u kosmetických zákroků, které nejsou dle pojišťovny nezbytně nutné,  pokud Vás bolí záda anebo máte onemocnění páteře – tzn. výhřez plotýnek, lidově řečeno houser, nebo při onemocněních křečových žil a další nespočet výluk.

 

3)      Pobyt v nemocnici – ano, i u tohoto připojištění nám naše drahá pojišťovna může snížit pojistné plnění a to následovně.  Neplní v souvislosti s provozováním profesionálního sportu, pokud pobýváme v léčebnách pro dlouhodobě nemocné, v léčebnách tuberkulózy a respiračních nemocí,  v psychiatrických či protialkoholních léčebnách.  Plnění nedostáváme u  kosmetických zákroků, které nejsou nezbytně nutné, při bolestech zad a onemocnění páteře, také pobyt při onemocnění křečových žil ( 2 roky čekací doba ) a další.

 

Pojištění je velmi variabilní součást našeho dnešního života ale POZOR, musíme si uvědomit co pro nás je a co naopak pro nás není důležité, respektive jaké rizika pojistit a jaké nikoliv. V tomto článku jsem jen lehce nastínil co je součástí každé pojistné smlouvy a to jsou pojistné podmínky. Doporučuji vždy přečíst výluky u pojistné smlouvy, aby jste pak nezůstali udiveni, proč se neplní, bohužel pojišťovna na to má v té chvíli právo, jelikož svým podpisem stvrzujete, že jste si přečetli anebo alespoň prošli pojistné podmínky a rozumíte jim. Myslím si, že kdyby každý klient věděl, jaké výluky na něj čekají v pojištění, tak bude mnohem obezřetný.

Závěrem chci podotknout, že každá pojišťovna má menší odchylky ve výlukách, proto jsem vybral pouze některé rizika z pojištění a některé výluky. Každé připojištění má své specifické výluky a požadavky na plnění, proto by tento článek byl mnohem delší, pokud bychom se měli bavit o všech rizicích. Já obecně považuji pojištění za nutná a za zbytečná, kdy ve druhém případě pouze sponzorujeme pojišťovnu a jejich akcionáře, proto je velmi důležité vědět co chci, respektive co očekávám od pojištění.

V dalším článku se podíváme na povinné a havarijní ručení

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | čtvrtek 15.5.2014 14:00 | karma článku: 12,02 | přečteno: 933x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik