Tři tipy pro Vás a rada na závěr při investování do akciového trhu

Pojďme si ukázat jednoduché tři tipy při investování do akciového trhu, které nás mohou ochránit při pádu a jak na nich vydělat. Začněme ovšem tím jak se většinou investoři chovají při pokesu trhu.

autor: pixmac

Investoři v takové situaci často reagují:
Odkoupením– nedoporučuji Vám jednat v panice. Investování je z velké části o morálce a ovládání svých emocí. Trhy vyklesaly a odkupem realizujete často zbytečnou ztrátu. Akciové trhy jsou přirozeně velmi kolísavé - jak rychle umí růst, tak rychle umí i klesat. Doporučuji respektovat doporučený investiční horizont, který je u akcií nejméně sedm let. Tento horizont Vás chrání před podobnými výkyvy, které nyní na trhu pozorujeme. Čas hraje ve váš prospěch. O čase a jiných atributech jsme se bavili v tomto článku.  Po každém poklesu došlo historicky k opětovnému růstu, který původní pokles nejen vyrovnal, ale dokonce překonal. Proto mají akciové trhy dlouhodobě zajímavé výnosy. Kolísání je nepříjemné, ovšem trpělivé investory odměňuje svými dlouhodobými výnosy.

Nyní se pojďme podívat na ty správné reakce při poklesu trhu:

Na pokles nebudete reagovat – zlatá střední cesta – vsadili jste na dlouhodobý výnos akciových trhů, které v dlouhých horizontech přináší zajímavé výnosy.

Nákup další investice – část investorů řeší aktuální situaci tím, že investují do akciových fondů další prostředky. Využívají tak nízkých cen k levným nákupům investic, které se při návratu k růstu mohou velmi zajímavě zhodnotit. Můžete třeba zkusit pravidelné investování, díky kterému rozložíte svou investici i v čase a investice tak bude méně náchylná na podobné výkyvy.

 

Tři tipy na klidný život v rozbouřeném moři investic:

Pravidlo první:
Stanovte správnou strukturu portfolia pro své jednotlivé finanční cíle

Pravidlo druhé:
Investuje pravidelně v menších částkách

Pravidlo třetí:
S blížícím se termínem likvidace pozice používejte investiční brzdu, kdy původně agresivní dlouhodobé portfolio se postupně mění na konzervativní

Dobrá rada na závěr:
Nechte si zpracovat finanční plán. Z mojí zkušenosti vyplývá, že klienti se zpracovaným finančním plánem jsou před výkyvy akciových trhů velmi dobře chráněni. Anebo využívejte pro začátek Tajemství Babylonu - sedm jednoduchých pravidel pro bohatší život

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dragon | pátek 7.3.2014 9:00 | karma článku: 4,79 | přečteno: 267x