Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spořící účty v bance? To existuje v tuzemsku?

V minulém článku jsme se dotýkali našich „drahých“ bank, zejména poplatků, které z nás banky denně tahají za služby, které jsou standardní.

autor: pixmac

Řekněme budiš, poplatky nám strhávají, ale aspoň nám to vrací na úrocích, které nám nabízí na našich účtech. Bylo by to tedy podle mě spravedlivé, ta pomyslná miska vah by se nám vyvážila. Na jedné straně poplatky a na druhé úroky a slibné zhodnocení, aspoň na pokrytí inflace. Omlouvám se, trochu jsem se zasnil. Kdepak, byl jsem pošetilý. To by přeci akcionáři našich „drahých“ bank nepřežili. Použiji svoji oblíbenou formulaci, pokud nechcete, aby se Vám udělalo nevolno, tak raději následující řádky nečtěte. Nejčastější výše úroků, pokud se tak dají nazývat, se pohybují v rozmezí 0,01 – 0,1% ročně. Zcela výjimečně se můžeme setkat i s vyšším úrokem. Wow, to je „zhodnocení“. Banky vydělaly za minulý rok 61,5 miliard Kč jak jsem uvedl v minulém článku a nám ani nepřičtou žádný úrok! To je bída! Ale pozor, málem bych zapomněl, mluvíme samozřejmě o hrubém úroku, z kterého nám ještě banka strhne 15 % za daň z úroku, a když k tomu připočítám nechvalně známou inflaci, tak jsme hodně pod bodem mrazu. Inflace se totiž dlouhodobě pohybuje v rozmezí mezi 2 – 3 % ročně. Z toho tedy vyplývá, že nám peníze v bance vůbec nic nevydělávají, dostaneme totiž „nula nula nic“.

Pokud nám peníze nevydělávají v bance a naopak ztrácejí svoji hodnotu, tak komu vydělávají?

Ano, správně, naše „drahá“ banka z nás opět profituje. Podle mého názoru, toto nulové zhodnocení je ve skutečnosti další nenasytný poplatek a hezky tiše skrytý. Banky se brání tím, že peníze na běžném účtu může klient kdykoliv vybrat a proto s nimi nemůže nijak nakládat. Ale na druhou stranu banka moc dobře ví, kolik finančních prostředků zůstává ležet na účtech. Tomuto termínu se říká bankovní sedlina. Velká část peněz zůstává v bance ležet a banky toho podstatně využijí ve svůj prospěch. Banky jednoduše Vaše peníze vezmou a půjčí je Vašemu sousedovi na nové auto s úrokem 12,5 % ročně. Anebo je použijí na krátkodobou investici s mnohem vyšším zhodnocením, než které máme na našich účtech. Prostě a jednoduše banka naše peníze „točí“ a vydělává na krátkodobých i dlouhodobých investicích, ne nadarmo se penězům říká „oběživo“.

 

Bankovní vklady

Stačí zapnout televizi a rázem začneme být masírováni marketingem našich bank. „Zhodnocení až 4 %“, „Získejte úrok až 5 %“z a podobné bláboly. Banky umí hrát na notu jménem emoce a ví, že my lidé se v drtivé většině rozhodujeme na základě emocí, proto bance stačí, aby vyvolala dostatečné emoce a prodej je takřka hotov. Jenomže už neříká i to „B“ a to znamená, že daný úrok můžete získat za předem daných, velmi složitých, někdy nejasných a neprůhledných podmínek. Pak se takřka vždy stane, že slíbeného zhodnocení například 4 % dosáhne minimum klientů anebo žádný. A upřímně, o to bance jde, aby získala kapitál, který bude uvězněn v bance například na 1 rok a může s ním disponovat.

Někdy jdou banky ještě dál a podbízejí se nám. K jejich určitému produktu získáme např. televizor, ledničku, GPS navigaci apod. To má za cíl jen jediné, odvést pozornost od skutečného problému a tím je samotný produkt. Na jednu stranu velmi lákavá představa,  ale na druhou stranu vypočítaná hra ze strany banky. Poté slíbené úroky, které byly prvotním účelem založení produktu jsou ty tam. Proto jedna rada, pokud jakákoliv finanční instituce nabízí „něco“ zadarmo, tak cíl je jediný, odvést naši pozornost a zároveň si koupit naši loajalitu.

 

Rady a tipy na závěr: doporučuji všem, kterým zbývají finanční prostředky na účtu, nenechat je tam jen tak neležet. Založit si dneska samostatný spořící účet, který není podmíněný dalšími produkty je velmi snadné a je to otázkou několika málo minut z pohodlí domova. Ano, máte pravdu, že úrok na našem novém spořícím účtu nás neoslní, ale tato varianta je mnohem přijatelnější, než peníze nechat bezvládně ležet na účtu v bance a nechat pracovat inflaci v náš neprospěch. Aspoň si uděláme pořádek ve správě svých financí. Pro Vaši informaci, na spořícím účtu bez poplatků a dalších podmínek můžeme očekávat úrok kolem 1,5 % ročně.

 

Těším se na Vaše dotazy a reakce, v příštím díle se podíváme na neposedné kreditky, spotřebitelské úvěry a kontokorenty.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dragon | pátek 21.3.2014 17:31 | karma článku: 12,48 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik