Spořící účty v bance? To existuje v tuzemsku?

V minulém článku jsme se dotýkali našich „drahých“ bank, zejména poplatků, které z nás banky denně tahají za služby, které jsou standardní.

autor: pixmac

Řekněme budiš, poplatky nám strhávají, ale aspoň nám to vrací na úrocích, které nám nabízí na našich účtech. Bylo by to tedy podle mě spravedlivé, ta pomyslná miska vah by se nám vyvážila. Na jedné straně poplatky a na druhé úroky a slibné zhodnocení, aspoň na pokrytí inflace. Omlouvám se, trochu jsem se zasnil. Kdepak, byl jsem pošetilý. To by přeci akcionáři našich „drahých“ bank nepřežili. Použiji svoji oblíbenou formulaci, pokud nechcete, aby se Vám udělalo nevolno, tak raději následující řádky nečtěte. Nejčastější výše úroků, pokud se tak dají nazývat, se pohybují v rozmezí 0,01 – 0,1% ročně. Zcela výjimečně se můžeme setkat i s vyšším úrokem. Wow, to je „zhodnocení“. Banky vydělaly za minulý rok 61,5 miliard Kč jak jsem uvedl v minulém článku a nám ani nepřičtou žádný úrok! To je bída! Ale pozor, málem bych zapomněl, mluvíme samozřejmě o hrubém úroku, z kterého nám ještě banka strhne 15 % za daň z úroku, a když k tomu připočítám nechvalně známou inflaci, tak jsme hodně pod bodem mrazu. Inflace se totiž dlouhodobě pohybuje v rozmezí mezi 2 – 3 % ročně. Z toho tedy vyplývá, že nám peníze v bance vůbec nic nevydělávají, dostaneme totiž „nula nula nic“.

Pokud nám peníze nevydělávají v bance a naopak ztrácejí svoji hodnotu, tak komu vydělávají?

Ano, správně, naše „drahá“ banka z nás opět profituje. Podle mého názoru, toto nulové zhodnocení je ve skutečnosti další nenasytný poplatek a hezky tiše skrytý. Banky se brání tím, že peníze na běžném účtu může klient kdykoliv vybrat a proto s nimi nemůže nijak nakládat. Ale na druhou stranu banka moc dobře ví, kolik finančních prostředků zůstává ležet na účtech. Tomuto termínu se říká bankovní sedlina. Velká část peněz zůstává v bance ležet a banky toho podstatně využijí ve svůj prospěch. Banky jednoduše Vaše peníze vezmou a půjčí je Vašemu sousedovi na nové auto s úrokem 12,5 % ročně. Anebo je použijí na krátkodobou investici s mnohem vyšším zhodnocením, než které máme na našich účtech. Prostě a jednoduše banka naše peníze „točí“ a vydělává na krátkodobých i dlouhodobých investicích, ne nadarmo se penězům říká „oběživo“.

 

Bankovní vklady

Stačí zapnout televizi a rázem začneme být masírováni marketingem našich bank. „Zhodnocení až 4 %“, „Získejte úrok až 5 %“z a podobné bláboly. Banky umí hrát na notu jménem emoce a ví, že my lidé se v drtivé většině rozhodujeme na základě emocí, proto bance stačí, aby vyvolala dostatečné emoce a prodej je takřka hotov. Jenomže už neříká i to „B“ a to znamená, že daný úrok můžete získat za předem daných, velmi složitých, někdy nejasných a neprůhledných podmínek. Pak se takřka vždy stane, že slíbeného zhodnocení například 4 % dosáhne minimum klientů anebo žádný. A upřímně, o to bance jde, aby získala kapitál, který bude uvězněn v bance například na 1 rok a může s ním disponovat.

Někdy jdou banky ještě dál a podbízejí se nám. K jejich určitému produktu získáme např. televizor, ledničku, GPS navigaci apod. To má za cíl jen jediné, odvést pozornost od skutečného problému a tím je samotný produkt. Na jednu stranu velmi lákavá představa,  ale na druhou stranu vypočítaná hra ze strany banky. Poté slíbené úroky, které byly prvotním účelem založení produktu jsou ty tam. Proto jedna rada, pokud jakákoliv finanční instituce nabízí „něco“ zadarmo, tak cíl je jediný, odvést naši pozornost a zároveň si koupit naši loajalitu.

 

Rady a tipy na závěr: doporučuji všem, kterým zbývají finanční prostředky na účtu, nenechat je tam jen tak neležet. Založit si dneska samostatný spořící účet, který není podmíněný dalšími produkty je velmi snadné a je to otázkou několika málo minut z pohodlí domova. Ano, máte pravdu, že úrok na našem novém spořícím účtu nás neoslní, ale tato varianta je mnohem přijatelnější, než peníze nechat bezvládně ležet na účtu v bance a nechat pracovat inflaci v náš neprospěch. Aspoň si uděláme pořádek ve správě svých financí. Pro Vaši informaci, na spořícím účtu bez poplatků a dalších podmínek můžeme očekávat úrok kolem 1,5 % ročně.

 

Těším se na Vaše dotazy a reakce, v příštím díle se podíváme na neposedné kreditky, spotřebitelské úvěry a kontokorenty.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | pátek 21.3.2014 17:31 | karma článku: 12,48 | přečteno: 686x