Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je důležité mít finanční rezervu

V článku si zodpovíme stěžejních otázek směřující k problematice finanční rezerva. Jaká je optimální výše finanční rezervy? Jak s finanční rezervou pracovat? Kde finanční rezervu nejlépe uložit? Proč vlastně mít finanční rezervu?

Co myslíte, jak se z finančního hlediska ochráníme v případě, že přijdu o zaměstnání? Případně si přihodím drobný úraz? Anebo se mi pokazí lednička anebo budu několik týdnů nemocný? Odpověď je snadná, budování dlouhodobé finanční rezervy.V případě, že budu mít dostatečnou finanční rezervu tak nepotřebuji být pojištěný na tzv: béčkové věci, odborně jsou to drobné úrazy, pobyty v nemocnicích a pracovní neschopnosti. Zároveň například v případě poruchy domácích spotřebičů mám tzv.: kam šáhnout a nemusím řešit drobné bankovní úvěry.

Pojďme postupně a ukažme si nejdříve, jak jsme na tom z pohledu vytváření rezerv, bohužel finanční rezervu většina Čechů opomíjí.

1/3 domácností má pro případ ztráty hlavního příjmu finanční rezervu na měsíc až týden, každý patnáctý Čech dokonce na méně než týden, více jak 1/3 dotázaných na dva až tři měsíce. Necelá 1/3 dotázaných vydrží i při výpadku příjmů déle než čtvrt roku.

Kam se řadíte vy? Máte finanční rezervu vyšší či nižší? Anebo žijete tzv.: z ruky do huby? Chci podotknout, že finanční rezerva je základem všech osobních a rodinných financí. Její důležitost je opomíjena a v dnešní době je bohužel nahrazována bankovními produkty, což není vhodné.

Jaká je optimální výše finanční rezervy?

Tuto otázku si má položit každý aktivně výdělečný člověk. V případě ztráty zaměstnání, jak dlouho budu moci pokrývat své životní náklady? Optimální výše rezervy se vždy určuje podle nezbytných, neboli životních výdajů, které musím každý měsíc zaplatit. Já osobně doporučuji finanční rezervu ve výši 6ti měsíců.

Jak s finanční rezervou pracovat?

Jakým způsobem pracujeme se svými financemi je dáno hlavně našimi finančními návyky vytvořené v minulosti, ať už z dětství, ze školy, od rodičů apod. Zlaté pravidlo říká a myslím si, že na 100% jste jej určitě slyšeli, že z každé výplaty si 10% odvedu stranou. Samozřejmě prodejci produktů toto pravidlo použijí aby jste si odkládali 10% stranou do produktů, které Vám sjednají a v zápětí získají provizi, což je špatně. Daných 10% slouží na budování dlouhodobé rezervy. Tato rezerva není vybudována za několik měsíců, ale je to otázka například jednoho či dvou let. Jinými slovy vy se musíte naučit žít z 90% svého příjmu, proto je velice důležité, abyste přesně věděli svoji bilanční rozvahu, tedy své výdaje. O bilanční rozvaze budu psát v dalším článku.

Kde finanční rezervu nejlépe uložit?

Vezměme příklad, kdy klient má finanční rezervu 120 000 Kč, což jsou nutné výdaje na dobu 6 měsíců.Finanční prostředky doporučuji vložit na spořicí účet a to ze dvou prostých důvodů.

  1. Na spořicím účtu máme sice nízké ale aspoň nějaké zhodnocení, například 1,5%. Finanční prostředky často vkládám i do Nemovitostního fondu – o investování do nemovitostního fondu budu samozřejmě psát v dalších článcích. Jinými slovy spořicí účty nám částečně pokrývají inflaci.
  2. Druhý důvod je emoční. Představte si, že máte 120 tisíc na svém běžném účtu a najednou uvidíte kabelku svých snů! Anebo vytoužený dotykový telefon! Pokud Vás ovládnou emoce, což ovládnout tak si daný produkt koupíte a proč? Protože přeci máte na běžném účtu 120 tisíc a jelikož na to máte. Proto finanční rezervu vždy doporučuji mít nejlépe i v jiné bance, aby mě nelákalo si kupovat zbytečná pozlátka.

Proč vlastně mít finanční rezervu?

Myslím si, že z celkového článku logicky vyplívá proč mít finanční rezervu. Ovšem pozor rezervu dostatečně vysokou, tzn.: na 6 měsíců. V případě, že klient má dostatečnou finanční rezervu, tak až v této chvíli je vhodné budovat investiční majetek pomocí pravidelných a jednorázových investic. Finanční rezerva znamená i určitou psychickou pohodu, kdy v případě nějakého průšvihu víte, že na to máte a nemusíte řešit nenasytné kreditní karty či kontokorenty.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | neděle 17.5.2015 19:30 | karma článku: 8,56 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Zaplavené ulice, desítky výjezdů hasičů

6. května 2024  15:47

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Při bouřkách a dešti může od...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik