Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pojišťovny se podílí od tohoto roku na financování hasičů

V tomto článku se blíže podíváme, jaký bude mít dopad a zda se nově zavedený příspěvek nepromítne do zvýšení ceny povinného ručení.

autor: pixmac
 
V tomto roce nás čeká spousta změn v návaznosti na nový občanský zákoník, konkrétně novela zákona o pojišťovnictví který řeší  nový zdroj financování pro hasiče. Z prostředků vybraných v rámci povinného ručení budou pojišťovny povinny odvést tři procenta jako příspěvek na činnost hasičů. Argumentem pro zavedení příspěvku je skutečnost, že komerční pojišťovny vydělávají velký objem finančních prostředků. Ovšem také značný objem vybraných prostředků vyplatí poškozeným. Od ledna 2014 pojišťovny odvádějí část z přijatého povinného ručení, a to konkrétně tři procenta. Finance budou posilovat Fond zábrany škod a měly by být využity účelově v oblasti dopravy.

Odpovědnost za financování hasičů a obecně záchranného systému nese nyní stát. Tento systém je značně finančně náročný a proto přidání pojišťoven na spolupodílení financování můžeme označit jakou určitou spoluúčast. Proti přenesení této odpovědnosti na pojišťovny hovoří skutečnost, že pojišťovna si nemůže být jistá, že i v příštím období dokáže vybrat dostatek prostředků, aby byla schopna vypořádat všechny své závazky. Laicky řečeno, často se setkávám s názory a informacemi, že pojišťovny vyberou méně než ve skutečnosti na plnění vyplatí z povinného ručení, tím se povinné ručení stává nerentabilní a musejí zdražovat. Proto vzniká oprávněná obava, že by mohlo dojít ke zvýšení ceny povinného ručení. V oboru pojišťovnictví existuje konkurenční prostředí, které tlačí ceny pojištění dolů. Ty jsou již nyní dle pojišťoven nerentabilní a vzniká zde účelná cenová válka, která vede k velkému přetahování klientů každoročně při výročí pojistné smlouvy. Vzpomeňme si, že v minulém období z našeho trhu odstoupila jedna nejmenovaná zelená pojišťovna, pro kterou byl náš trh značně nerentabilní, tzn. zavřela krám. Na povrch se vynořují informace, že některé menší pojišťovny toto zdražení může velmi ovlivnit a doslova položit, jelikož s novým občanským zákoníkem se mění i výplata pojistného plnění pro poškozené - o tomto tématu se budu bavit v dalších článích.

Výkonný ředitel České asociace pojišťoven potvrdil, že ceny povinného ručení mohou vzrůst až o 20%. Na jejich zvyšování se kromě výše zmíněného příspěvku promítne samozřejmě více faktorů. Z mé zkušenosti a sledování pojišťoven již zjišťuji, že povinné ručení se mírně zvyšuje, nejde o celoplošné zdražení o 20% ve všech pojišťovnách, některé zdraží o 5% jiné o 15% apod.

Zavedení příspěvku bude znamenat dopad do soukromého sektoru. Odpůrci novely hovoří o diskriminaci provozovatelů motorových vozidel, kteří budou touto změnou zasáhnuti nejvíce a poukazují na fakt, že zisk soukromého sektoru bude nižší. Dále se lze ptát, proč příspěvek půjde převážně právě na hasiče jako na jednu ze složek záchranného systému, když zde zasahuje i policie a záchranáři.


Na druhé straně stojí názor, že bude možno zajistit nové kvalitnější vybavení záchranných sborů, a tím budou vznikat nižší škody na majetku i na zdraví, takže pojišťovny budou vyplácet méně. Ovšem to neplatí v případě pojistné události, která se bude posuzovat již podle nového občanského zákoníku - o tomto tématu se dozvíte v novém článku

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | pátek 28.2.2014 14:40 | karma článku: 6,89 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik