Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Minisérie - vytvořte si finanční rezervy II

Minule jsme se začali zabývat problematikou tvorby rodinných finančních rezerv, co nyní? Kam dál směřovat?

Naše finanční prostředky mohou mít rozmanitou podobu a být umístěny v rozličných instrumentech, které jsou nám vehementně vnucovány všudypřítomnou reklamou. Otázka zní: jaké nástroje máme vzhledem ke své životní situaci použít,  abychom dosáhli požadovaných cílů, a zároveň byli připraveni i na případné nepředvídané události?
Všichni bychom zřejmě uvítali, pokud by byla na trhu dostupná taková investice, jež by byla vysoce výnosná, velmi bezpečná a kdykoli opět směnitelná na peníze. Bohužel, něco tak pěkného se dosud na zeměkouli nevyskytuje – bude-li vám někdo tvrdit opak, jedná se zcela jistě buď o Neználka, nebo v horším případě o podvodníka. Veškeré finanční i nefinanční investice žijí svým životem v prostředí, které můžeme znázornit investičním trojúhelníkem. O tomto trojúhelníku jsem se bavil již v minulém článku: Zhodnotit finance anebo nechat pod polštářem

Skutečnost je tedy mnohem méně příjemná, než bychom chtěli. Jestliže zamýšlíme dosáhnout vysokých výnosů, zaplatíme za to vyšším rizikem a omezenou likviditou; naopak preferujeme-li především bezpečnost, musíme se smířit s nižším výnosem či obtížnější dostupností našich peněz. Toto základní pravidlo je třeba vzít v úvahu vždy, když rozhodujeme o umístění svých aktiv.
Například mladí manželé, s nimiž jsme se seznámili v minulém článku: Minisérie - VYTVOŘTE SI FINANČNÍ REZERVY I , se rozhodli po zvážení za 5 let zakoupit automobil. Ojetina, kterou nyní používají k cestování, určitě déle nevydrží v provozu. Pro tento účel vyčlenili ve svém měsíčním rozpočtu částku 2 000,-Kč a hodlají se během pěti let dostat přibližně na polovinu sumy potřebné k nákupu nového vozu. Na zbytek kupní ceny použijí leasing či úvěr. Teď ovšem náš pár stojí před otázkou: Kam s ním… – totiž, kam s těmi penězi? Mohou zvolit například stavební spoření. Je to velmi bezpečný instrument se slušným výnosem,  dokonce i za nových podmínek . Jenže co likvidita? Auto plánují za pět let, kdežto peníze ze stavebka budou až za let šest. Dobrá, možná jim poradíte, ať s nákupem ještě rok počkají. Kdyby na to přistoupili, zdálo by se, že je problém vyřešen. Ale pozor, co když se během šesti let stane něco, kvůli čemu bude nutno část peněz použít dříve? Nikdo z nás není věštec, budoucnost je nejistá, a co pak? Pokud bychom byli nuceni stavební spoření předčasně ukončit, ztrácíme výhodu státní dotace, a kouzlo zajímavého výnosu bez rizika je pryč!
Toto je mimochodem situace, v níž se nachází většina rodin v Česku. Ve jménu bezpečnosti, pohříchu poněkud iluzorní, jak si povíme příště, používají téměř výhradně kapitálové životní pojištění, penzijní připojištění a stavební spoření. Pokud se však původně plánovaná situace změní, jsou nuceni buď k jejich předčasnému ukončení, nebo využití velmi problematických spotřebitelských úvěrů. Obojí s sebou nese ztrátu peněz a zhoršení finanční situace rodiny. 
Co tedy poradíme našim mladým manželům? 
Překvapivě v této chvíli nic. Nejdříve je třeba, aby si ujasnili, co všechno a za jak dlouho budou chtít v budoucnosti pořídit. Podle toho teprve můžeme začít  přemýšlet o umístění  jejich aktiv tak, aby dosáhli dobrého zhodnocení s rozumnou mírou rizika. Zároveň budeme pamatovat i na to, aby určitá část prostředků byla po ruce pro případ neočekávané kriz. Tomuto se říká tzv: FINANČNÍ PLÁN, o tom ale někdy jindy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | pondělí 3.3.2014 17:00 | karma článku: 5,96 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik