Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konsolidace úvěrů, má smysl?

Tento článek bude o klientovi, se kterým jsem se setkal, bude o jeho příběhu a životní etapě, kterou zažil díky všedním lákadlům jménem spotřebáky, ovšem od nebankovních institucí. Článek bude o spotřebitelských úvěrech a budeme se zabývat konsolidací úvěrů (sloučení několika méně výhodnějších úvěrů do jednoho).

autor: pixmac

Jak jsem slíbil v minulém článku o kreditních "bombách" a "spotřebákách", nyní si posvítíme na konsolidaci úvěrů, bude hlavně o příběhu rodiny, o výsledku a uspořených financí. Banky si uvědomují značnou zadluženost klientů a tak nabízejí novější produkt, který klientovi sjednotí všechny spotřebitelské úvěry do jednoho, tím se klientovi sníží platba i úroková sazba, případně prodlouží doba splatnosti, což má pozitivní vliv na měsíční splátce.

 

MLČOCHOVI

Paní Mlčochová se rozhodla, že bude rekonstruovat svůj dům i přesto, že její manžel ležel v nemocnici ve stavu hlubokého bezvědomí po vážné autonehodě. Stavební firmu měli již objednanou a zaplacenou zálohu. Manžel však disponoval s penězi za prodej bytu. Tento byt prodal právě před autonehodou a tím měl vyřešit nákladnou a rozsáhlou rekonstrukci rodinného domu.
Manžel zůstal ve stavu pracovní neschopnosti téměř rok a jeho žena si postupně popůjčovala  800.000 Kč celkem ve třech nebankovních institucích. Měsíčně splácela téměř 25.000 Kč. Pracovala na plný úvazek, do toho si přivydělávala podnikáním, nesla na sobě finanční zátěž celé rodiny a manžel o jejich dalších finančních závazcích neměl ani tušení. Paní Mlčochová postupně přestala situaci zvládat a měsíčně jí, i přes její vysoký příjem, v rozpočtu chybělo okolo sedmi tisíc.

Sami si jistě umíte představit, jak rychle se člověk s takovýmto zatížením dostane do exekuce. Zvláště v dnešní době, kdy exekutoři jednají velice rychle a nepředvídatelně. Naštěstí zkontaktovala odborníka včas, aby jí pomohl najít řešení.

Konsolidace je možná v případě, že máte prokazatelný příjem nebo nemovitost do zástavy. V obou případech má banka nějakou záruku, že budete své závazky schopni splácet. Paní Mlčochová prokázala příjem ze závislé činnosti a díky tomu, přestože platila měsíčně závazek 25.000 Kč, byla schopná splácet nový úvěr, i když by jí běžný úvěr již nikde neposkytli. Důvod je prostý. Při konsolidaci se do výpočtu bonity (tedy schopnosti klienta splácet), nezapočítávají splátky konsolidovaných úvěrů, protože ty pomocí konsolidace zaniknou. Díky tomuto faktu paní i přesto, že byla každý měsíc reálně v mínusu několik tisíc, měla dostatečné příjmy pro schválení úvěru nového.

Existuje více způsobů, jak zkrotit své dluhy konsolidací. Jedním z nich je tzv. AMERICKÁ HYPOTÉKA, která se dnes díky rekordně nízkým sazbám drží v nejmenované bance na 4,79 %. Právě takto jsme řešili konsolidaci manželů Mlčochových. Ve svých třech úvěrech platili průměrně úrok 17,8 %, měsíčně tak ušetřili více než 13 % úroků, které by „vyhodili z okna“ a díky kterým by jim s největší pravděpodobností nemovitost brzy zabavili exekutoři. Jejich měsíční zatížení se z 25.000 Kč snížilo na pouhých 8.600 Kč měsíční platby. Omlouvám se, že používám slovo "pouhých", i pro mě je 8600 Kč hodně ale rozdíl oproti tomu co platili a tomu co platí nyní je opravdu velký, v podstatě 3x méně!!

Zlaté pravidlo je, zadlužovat se jen v nutných životních situacích, kdy se pokud možno finance současně s úrokem, který platíme bance zhodnocuje, a ne naopak. Tak je to dnes z mého pohledu u hypoték s nízkou úrokovou sazbou, kdy nemovitost časem získává na hodnotě a prakticky jde o jedno z nejlepší zhodnocení peněz.

Pokud Vám Vaše výdaje za spotřebitelské úvěry přerůstají přes hlavu, tak doporučuji co nejdříve navštívit odborníka, který má široké portfolio bank a který Vám nabídne nezávislé porovnání trhu. A jedno podstatné pravidlo na závěr:

Pokud se jednou z dluhové pasti vymaníte, neopakujte stejné chyby, nemuselo by se vám to již znova vyplatit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | neděle 6.4.2014 13:30 | karma článku: 9,41 | přečteno: 549x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  21:52

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  21:30

Gruzínský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, prosazený vládní...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik