Dluhopisové fondy a jejich místo v portfoliu

Dluhopis je v podstatě dlužný cenný papír s dobou splatnosti delší než jeden rok. Už ze samotného názvu asi tušíte, do čeho dluhopisové fondy investují, respektive co je jejím hlavním aktivem.

Ano jsou to dluhopisy, ať už státní či firemní. Dluhopisové fondy se z pohledu rizikovosti a výnosnosti řadí hned za fondy peněžního trhu, o kterých jsem psal v předešlém článku. Dluhopisový fond dokáže pokrývat inflaci, tím pádem ochrání hodnotu peněz. Samozřejmě výnosnost a rizikovost jsou spojené nádoby, tím pádem nemůžeme očekávat od dluhopisových fondů zhodnocení, které nás tzv.: posadí na zadek.

Dluhopisové fondy mají své zastoupení v portfoliu a působí jako diverzifikace celkového portfolia, ovšem není dluhopis jako dluhopis. Dluhopisové fondy mají malou závislost na vývoji akciového trhu. Dluhopisy lze tedy označit za určitý stavební kámen defenzivní části portfolia, na kterém se dá dále stavět, ať už kombinace s nemovitostními, smíšenými či akciovými fondy.

Základní rozdělení dluhopisů

  • Státní dluhopisy – patří mezi ty bezpečnější, tedy méně rizikové
  • Firemní dluhopisy – jsou dluhopisy kvalitních korporací
  • Rizikové dluhopisy – sem řadíme dluhopisy s velkým výnosem, tzv.: High Yield, což jsou dluhopisy rozvíjejících se trhů, tzv.: Emerging Markets*

*Emerging Markets jsou rozvíjející se trhy, může jít o rozvíjející se trhy, které mají nestabilní politiku, měnu, ekonomiku apod. Tím pádem hrozí zde jak velké výnosy, tak i velké propady směrem dolů. Patří sem například Jižní Asie, Latinská Amerika apod.

Rizikovost dluhopisů

Při posuzování rizikovosti dluhopisů se zaměřme na hlavní dva aspekty, těmi jsou:

  • Doba splatnosti dluhopisu
  • Bonita emitenta (toho kdo dluhopis vydává-stát či firma)

U doby splatnosti se dívejme na skutečnost, že čím delší splatnost má dluhopis tím adekvátně roste riziko jeho splácení, ale také s tím roste i dluhopisový výnos.

Bonita emitenta se obecně řídí hodnocením ratingových agentur. Bonita znamená schopnost zastat svým závazkům. Čím je bonita emitenta nižší, tím roste riziko, že na konci nedojde emitent svým závazkům.

Měnové riziko a dluhopisové fondy

Musíme se vrátit úplně na začátek a říct, si kam budeme investovat, zda státní, firemní či rizikové dluhopisy a podle ochoty riskovat a jít do rizika. Pokud budeme investovat do  Emerging Markets, tak pochopitelně měnové riziko podstupujeme a s tím spojené i možné propady na těchto trzích. Můžeme zvolit státní dluhopisy „vyspělé Evropy“, kde nám měnové riziko hrozí taktéž ale již v jiném poměru. Jde o velmi individuální přístup.

Vybraný dluhopisový fond investující v dolarech do rozvíjejících trhů, tzv.: Emerging Markets.

Na tomto obrázku je dluhopisový fond investující v eurech do rozvinutých zemí v Evropě.

 

Jak je vidět platí zde pravidlo, které jsem již zmiňoval, že „Není dluhopis jako dluhopis“, a proto je důležité věnovat čas zkoumáním daných fondů a výběr toho pravého, aby mi jako investorovi přinášel očekávanou ochranu svého majetku a zároveň přinášel i reálné zhodnocení.

Autor: Jan Dragon | úterý 26.5.2015 12:00 | karma článku: 5,09 | přečteno: 208x