Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co to vlastně je finanční gramotnost?

Finanční gramotnost? Selský rozum? Zdravý rozum? Používat hlavu? Víc přemýšlet? Slepě nedůvěřovat? Přečíst malá písmenka? ANO, to je dle mého finanční gramotnost.

autor: pixmac

Pro mě osobně tyto dvě slova nejsou cizí, z toho pohledu, jelikož se s touto problematikou setkávám dnes a denně. Já osobně se na finanční gramotnost dívám jako na selský rozum, který každý z nás má anebo měl by mít. Bohužel finanční instituce dosti sázejí na „úroveň“ naší gramotnosti a využívají toho ve svůj prospěch. Myslím si, a určitě mi dáte za pravdu, že nejlepší zkušeností ve světě financí je osobní zkušenost. O tomto tématu se v médiích stále mluví a píše, ale na druhou stranu je doslova smutné, že zůstáváme jen u toho mluvení. Základní věc, kterou si musíme uvědomit je, že na trhu jsou desítky institucí, které prahnou po našich penězích. Tyto společnosti mají jediný cíl a tím je zisk, který následně odvádí svým akcionářům. Neznám žádnou společnost na finančním trhu, která vystupuje jako charitativní organizace, vždy jde o velké akciové společnosti. Myslím si, že v dřívějších dobách měli lidé více selského rozumu anebo zdravého rozumu, nazveme to jakkoliv. Lidé hlídali daleko více své finance a měli své hospodářství. V té době neexistovaly kreditky a ani je denně nebombardovaly nabídky „exkluzivních“ půjček a proto si myslím, že je velmi důležité být v dnešní době daleko více obezřetný a opatrný než kdy dříve. Prostě a jednoduše používat selský rozum.  Pro mě selský rozum znamená vytvářet krátkodobé a dlouhodobé rezervy, pochopit princip fungování trhu (banky a pojišťovny), nenechat se nalákat k uzavření zdánlivě „výhodného“ produktu apod. Mám pro Vás dobrou zprávu, není potřeba přečíst spousty knih anebo studovat vysokou školu, ale stačí více používat hlavu, zdravě nedůvěřovat, nesnažit se žít nad poměry a hlavně neponechat odpovědnost financí na někom jiném, třeba na státě. Takové ty řeči, že „stát se o mě postará“ je pro mě přinejmenším úsměvné. Samozřejmě se bavím o své generaci, kdy je zapotřebí vytvářet dlouhodobý pasivní příjem, třeba z podílových fondů, o tomto tématu píši v článku: Zhodnotit peníze anebo je nechat pod polštářemVytvořil jsem i minisérii o vytváření finančních rezerv, první článek najdete zde.

Máme za sebou úvod na téma finanční gramotnost, chci uvést novou minisérii na téma PODVODY NA FINANČNÍM TRHU. Budu Vás konfrontovat s finančními institucemi, jaké konkrétní pasti, nástrahy a léčky na nás čekají a jaký to má důsledek pro naše peněženky. Budu hodně konkrétní. Společně projdeme jednotlivé témata:

1)      Banky – nehorázné poplatky na účtech

2)      Banky – předražené kreditky a spotřebitelské půjčky

3)      Pojišťovny – poplatky a poplatky

4)      Pojišťovny – výluka střídá výluku

5)      Stavební spořitelny – nekalé prodejní taktiky

6)      Stavební spořitelny – poplatkový guláš

7)      Penzijní fondy – „nejlepší“ zhodnocení v Evropě

8)      Penzijní fondy – dluh střída dluh

9)      Prodejci anebo poradci?

10)   A mnoho dalších (lichva, prodej nemovitostí, směnárny, kampeličky, investiční společnosti)

 

Pojďme tento článek zakončit něčím pozitivním. Teď jsem Vás vystrašil jak na nás všude číhají firmy, různé společnosti a prodejci aby nás okradly o naše těžce vydělané peníze ale nebojte se. Můžeme začít jednoduchým desaterem České Národní Banky. Tato instituce si je pochopitelně vědoma nekalých praktik na našem finančním trhu, proto vydala užitečné „desatero spotřebitele“.

 

1)     Nic není zadarmo. Finanční instituce a prodejci služeb jsou podnikatelé a podnikají za účelem zisku. Pokud je Vám nabízena některá služba zdarma, tak za ni zaplatím jiným způsobem.

2)     Mám jasno a slepě nedůvěřuji. Pokud vím co chci, tak si informace mohu zjistit objektivně na internetu a poté se poradit s finančním poradcem, už být připraven.

3)   Vím s kým jednám. Vždy, opravdu vždy, musím vědět s kým jednám. Kdo je ten poradce? Koho zastupuje? Je vidět na internetu? Anebo se schovává za velkou akciovou společností, kde za dva měsíce již nebude a vystřídá ho další deset „poradců“.

4)     Mám finanční plán. Vím kolik vydělám, kolik vynaložím na výdaje, kolik mi zůstane, kolik a kam si spořím, na kolik jsem pojištěný. Vím o svých financí více než kdokoliv jiný.

5)    Čtu všechno. Neznám bohužel člověka, který si kdy přečetl pojistné podmínky, anebo podmínky čerpání úvěru, mám pro to jednoduché vysvětlení. Jsme líní. Čtěte všechno, raději si smlouvu vezměte domů a přečtěte než ji rychle sepíšete.

6)     Dávám pozor na nejasné smlouvy. Čím pochybnější a složitější obchod, tím delší a nejasnější obchodní podmínky. Viz bod předešlý. Vezměte si dané obchodní podmínky domů. Doma si otevřete víno a přečtěte si podmínky. Většinou ani samotní obchodníci nemají přečtenou obchodní podmínky.

7)    Dávám pozor na neodpovídající vysoký výnos. Nikdy, podotýkám nikdy, neexistuje vysoký výnos za nízké riziko. Nikdy. Čím vyšší úrok tím vyšší riziko. Pokud se někdo chvástá jaké mají zhodnocení, tak používejte selský rozum a nedůvěřujte slepě. Chtějte vědět kolik prodejce dostane odměnu, proč jsem nabídku dostal právě já? Proč jsem já ten Váš VIP klient. Pokud Vám prodejce nabízí „super“ spoření a sám jej nemá, asi je někde chyba.

8)    Investiční dotazník je důležitý. Pokud investuji (vytvářím rezervy) tak vždy, opravdu vždy, musím vyplnit investiční dotazník. Odpovídám podle sebe, nikoliv podle prodejce. Na základě dotazníku investuji peníze do zvoleného poměru (konzervativní, dluhopisový, smíšený anebo akciový).

9)      Životní pojištění není spoření. Tento produkt je vhodný na krytí životních rizik (smrt), případně snižování daňového základu anebo využívání firemní klientely na snížení mzdových nákladů.

10)   Chráním svá data. Základní pravidlo číslo jedna: nemám PIN u své karty ani žádné jiné hesla ve své peněžence, mobilu anebo diáři. Vždy musím dostat kopii dokumentu, který podepisuji.

 

Příště se podíváme na první nekalé praktiky bank a jejich bankovních účtů, poplatků a úročení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | sobota 8.3.2014 18:45 | karma článku: 11,27 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

KOMENTÁŘ: Hon na ukrajinské Švejky. Je správné nahánět muže domů do války?

14. května 2024

Premium TOP 09 žádá, aby Česká republika deportovala na Ukrajinu její bojeschopné muže. A ani ministryně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský. Úřadu se ujme začátkem léta

14. května 2024  12:39

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude brigádní generál Petr Bartovský. K prvnímu...

Kandidát na ministra Ženíšek se přišel představit na Hrad prezidentu Pavlovi

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  12:28

Prezident Petr Pavel jedná s kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem...

Kurýr rozvážkové služby nadýchal pět promile, posedával v trávě u O2 areny

14. května 2024  12:25

A alkoholem to přehnal kurýr rozvážkové služby v Praze. Hlídka strážníků ho našla v pátek usazeného...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik