Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko je rájem pro banky-jsme velmocí na poplatky poplatkům

Jedny z největších poplatků v Evropě? Absurdní poplatky? Poplatky poplatkům? Ale ano, naše zem je pro banky rájem a řeknu Vám proč.

autor: pixmac

Při psaní tohoto článku jsem si vzpomněl nostalgicky na své dětství, kdy jsme hrávali jednu z nejoblíbenějších her: sázky a dostihy. Vždy jsme se přetahovali, kdo bude hlídat „kasu“, kdo bude bankéř, považovali jsme to za něco „víc“. Být bankéřem velké banky, starat se o své klienty a být uznávaným člověkem. Uplynulo již mnoho let a dneska již vím, že nechci pracovat v bance, ale naopak chci být na druhé straně barikády a pomáhat mým klientům a lidem vyznat se v této džungli poplatků, malých písmen pod čarou a nepřehledných sazebnících.

Pojďme se nyní podívat na nešvar na našem trhu a to jsou poplatky. Nehorázné bankovní poplatky jsou pro Česko denní rutinou. Česko je rájem pro banky. Pokud nechcete, aby se Vám udělalo nevolno, raději další řádky nečtěte, jelikož podle dostupných statistik v naší zemi převládají jedny z největších bankovních poplatků ve střední Evropě. Neumím si jinak zdůvodnit to, že se k nám „nastěhovaly“ další banky. Naštěstí tyto menší, vesměs internetové banky hlásají úplně jinou cenovou politiku a trh tím značně ovlivňují. Kdyby Česko nebylo pro banky neziskovou činností, určitě by se sem další nehrnuly na tak již zaplněný trh. Za minulý rok banky vydělaly 61,5 miliardy Kč, to je suma, viďte? Je to o několik procent méně než  předloni.

Není tajemstvím, že si banky účtují absurdní poplatky, které by si akcionáři v mateřské zemi vybírat nedovolili. Místní cizinci se pak nestačí divit, za co vše si naše „drahé“ banky účtují nesmyslné poplatky, jelikož v jejich zemi si banky paušální poplatky nestrhávají, naopak, mohlo by jít i o nezákonnou činnost. Platit bance za to, že jim svěřuji své peníze? Platit bance za to, že si dovolím vybrat peníze z účtu? Anebo platit bance za to, že si dovolím nastavit trvalý příkaz? S výčtem absurdit mohu směle pokračovat, ale věřte, byl by to dlouhý článek. Mezi ty nejabsurdnější poplatky já osobně považuji: poplatek za příchozí platbu, poplatek za zjištění zůstatku na účtu přes bankomat, poplatek za připsání úroku, poplatek za změnu PINU, poplatek za vedení kontokorentu. Jaký je podle Vás absurdní poplatek, co myslíte? Naštěstí jsem rád, že příval nových, mladých bank tuto cenovou politiku sráží na kolena, jelikož změnit banku je opravdu lehké. Banka vyřídí za nás veškeré „formality“, aby nás co nejdříve měla pod svými křídly.

Banky s námi nehrají jen hru na poplatky, ale i na schovávanou. Jejich sazebníky poplatků a obchodní podmínky jsou skryty v internetových prezentacích anebo jejich prezentace mívají až desítky stran, samá malá písmena a hvězdičky pod čarou. Obchodní podmínky se odvolávají na následující a předešlé články a odstavce, banky vědí, že drtivá většina lidí tyto materiály nečte a raději bude trávit čas se svojí rodinou, než trávit víkend nad četbou obchodních podmínek a sazebníku poplatků. Pokud se najde odvážlivec, který chce pochopit řeči banky, tak je banka napíše tak, aby se v nich jen osel vyznal. Stejné bankovní operace se u různých bank mohou nazývat jinak, tudíž někdy těžko můžeme porovnat hrušky s hruškami a nejoblíbenější bankovní balíčky se tak mohou diametrálně lišit. To vše jen proto, aby bankovní produkty nebylo možné jednoduše porovnat a vybrat si atraktivnější nabídku.

Bohužel setkávám se s lidmi, kteří povinnost mít bankovní účet nijak neřeší, a proto při každém výpisu z banky raději složí výpis do šuplíku, než aby se podívali, kolik peněz nechávají měsíčně, potažmo ročně, své "drahé" bance. Možná je to i proto, že by se nestačili divit, za co vše si banka vezme Vaše peníze a tak jednoduše obálku šoupnou do šuplíku. Vezměme opravdu velmi nenáročného a průměrného klienta, který své bankovní konto využívá v průběhu celého roku, nechá si posílat výplatu na účet, vybírá pravidelně z bankomatu, má nastavené trvalé příkazy a posílá i jednorázové příkazy. Za takového klienta si banka v průměru vezme 2 až 3 tisíce Kč ročně. Představte si, kdybych každý rok za Vámi na Nový rok přišel a dal Vám v obálce 2500 Kč, odmítnete? Pošlete mě domů s penězi v obálce? Anebo si je rádi vezmete a použijete na svoji vlastní potřebu? Ovšem čím více služeb u banky využíváte, tím Vaše poplatky vzrůstají, proto není problém „nechat“ bance 5 až 7 tisíc Kč ročně a to už se myslím vyplatí začít přemýšlet.

Bohužel banky to vůbec netrápí a řeknu Vám proč. Většina lidí v této zemi nikdy nezměnila banku. Pouze pětina Čechů někdy změnila banku, ovšem toto číslo je naštěstí vzrůstající. Například v sousedním Slovensku je to polovina obyvatel, kteří změnili svoji „drahou“ banku. Jak je vidět, patříme k nejkonzervativnějším. Co myslíte, je to správně anebo na škodu?

Naštěstí dnes již na našem trhu působí banky, které například běžný bankovní účet nabízejí zcela bez poplatků. Změna banky není vůbec náročná ani stresující, jelikož vše za nás vyřídí naše nová budoucí banka, na základě „kodexu mobility“, který umožňuje, aby administrativu spojenou s převodem vyřídila nově mnou zvolená banka.

Na závěr pár slov, neváhejte a nenechávejte se již bankami podvádět. Přece si  nenecháme účtovat nesmyslné poplatky a poplatky za poplatky. Změňte banku ještě dnes a užívejte si služby nové banky bez poplatků. Ovšem pozor u novějších bank na našem trhu, musíte vědět, co vše máte a co vše nemáte ještě zadarmo. Banky hold nejsou charitativní organizací a na jejich chod tak či onak musíme přispívat, ale myslím si, že je zbytečné platit za služby, které jsou standardní a v některých bankách zcela zdarma. Jde totiž o Vaše peníze.

V příštím díle se podíváme na „výhodné“ úroky na spořících účtech v našich bankách.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | neděle 16.3.2014 14:35 | karma článku: 20,10 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik