„Skutečně neúnosná tíha faktických argumentů“

"Na základě zjištěných skutečností se OLAF domnívá ...." (citace z veřejných zdrojů). To je teda skutečně závažné stanovisko hodné "evropského formátu".

A v tomto duchu běží celá kauza, která dnes hýbe celou politickou scénou a veřejností. Všichni kolem se "domnívají" a po 10 letech s tím jdou na světlo Boží právě v období těsně před parlamentními volbami. Jak prosté a bezelstné (???).

Poskytování dotací má (i nad platný národní legislativní rámec) svá pravidla a orgány, které podle nich pracují a shodu s nimi, jako i jejich dodržování kontrolují (ověřují, posuzují, rozhodují, kontrolují a zase tak stále dokola). Jejich případné nálezy by tak měly být věcné, podložené a racionální. Jinak by se samy mohly stát předmětem šetření ve věci "případné nějaké manipulace“ s poskytováním dotací, a to jak v rámci těch svých dotačních pravidel, tak potom i v rámci platné národní legislativy.

Jediné z celé kauzy (co je dosud veřejně známé), co by snad mohlo být k diskusi, je údajné uvedení nepravdivých informací v žádosti o poskytnutí dotace. Jenže, i kdyby žadatel o dotaci v žádosti nepravdivé informace uvedl, tak je na poskytovateli dotace, aby si je z dostupných oficiálních a relevantních zdrojů řádně ověřil, posoudil a dotaci následně případně přiznal nebo nepřiznal. To je běžná praxe a snad i jeho povinnost.

Pokud poskytovatel dotace nezjistí něco nemístného už při svém rozhodování o poskytnutí dotace, tak má následně k dispozici množství pozdějších přezkoumání a kontrol, v rámci kterých může to, co bylo dříve neznámé zjistit, a potom v souladu s pravidly o poskytování dotací také jednat. Uvádí se, že v průběhu několika let od poskytnutí dotace na daném projektu proběhlo asi 9 kontrol a auditů, které nic nezjistily, byť skutečnosti, se kterými se dnes tak vehementně operuje, musely být už dávno dostatečně i veřejně známé ("kdo s kým a jak").

Takže, jestli v této kauze by mohl někdo skutečně pochybit, tak by to mohl být jen poskytovatel dotace (tím není řečeno, že se stalo) a dále všechny kontrolní orgány, které po několik let konstatovaly, že je všechno v pořádku. No a v neposlední řadě jsou to i příslušné orgány činné v trestním řízení, že se s běžícím vyšetřováním tak nepochopitelně vlečou, lépe řešeno, že po celou dlouhou dobu prakticky nekonají, protože kromě politických ataků na dva politiky se ve věci téměř nic neděje (bylo přece namířeno na 11 osob - ???).

Vypadá to, že tady evidentně nejde tolik o "tepláky" Babiše a Faltýnka, jako spíše o "tepláky" někoho úplně jiného. A to spojeného buď přímo s poskytováním dotace nebo nepřímo v pozadí, komu neskutečně teče do bot.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastimil Dorotík | čtvrtek 11.1.2018 15:10 | karma článku: 34,23 | přečteno: 1288x