Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozhodla to márnice

Vyzařovalo z něho něco, o čem věděl jen on sám. Pojal důvěru, vypovídal se. Maska spadla a mně brada.

Já sem nepatřím. Jasně, to říká každý pacient. Přišel jsem dobrovolně, abych se nepomátl. Moje čtvrtá žena se smířila s tím, co dělám. Snažím se tomu uvěřit. Tak začíná příběh, unikátní svým obsahem.

Děda byl hrobník, malý a podsaditý. Každé prázdniny jsem rád pozoroval, jak mu jde práce od ruky. Krumpáč, lopata, hlína se vršila a děda se propadal do vykopané jámy. Chodil jsem kolem, hecoval ho, ať přidá a kope ještě hloub. Úžasná pubertální zábava. To mi ale nestačilo a sám děda se zasloužil, že jsem přitvrdil. Nadával mi z díry, ať těch keců nechám, pro sprosté slovo nešel daleko. V jednom kuse něco brumlal, až mě fakt vytočil. Takhle.

Děda měl v hrobě žebřík, aby po něm vylezl nahoru. Byla to vteřina rozhodnutí a já ho vytáhl. Děda zařval, pochopil moji zlobu. Bude na mně, kdy se z hrobu dostane. Bylo už dost pozdě a děda nikde. Babča se po něm začala shánět, a že ho vyzvedne z hospody. Tak jsem radši prozradil, kde se zdržel. Šel jsem s ní, aby to přežila. Jen jsem přistavil žebřík a utekl. Doma bylo dusno. Nemluvilo se se mnou. Tušil jsem, že něco přijde. Přišlo brzy.

Asi třetí den od hrobové kauzy jsem ze hřbitova zaslechl zvonkohru. Nedalo mi to, šel jsem po zvuku. Dveře od márnice byly otevřené a cinkání hlasitější. Nakoukl jsem dovnitř a v tom za mnou dveře zapadly. Nikoho jsem do té doby neviděl. Myslel jsem, že široko daleko jsem sám. V přítmí jsem tápal očima. Zdálo se, že nikdo mrtvý tady se mnou není. Mezitím jsem pochopil, že do márnice mě dostala dědova pomsta. Kupodivu mě to netrápilo. Do té doby, než jsem koutkem oka zahlédl v koutě rakev s otevřeným víkem. Šel jsem blíž a zjistil, že tu nejsem sám. Divil jsem se tomu, ale nezařval jsem hrůzou.

Díval jsem se do bílé tváře paní Novákové, sousedky odvedle. Byla na mne vždycky hodná. Nosila mi ještě teplé mlíko od krávy a já jí chodil na trávu pro králíky. Bral jsem ji jako svou prázdninovou tetu. Teď tu pokojně ležela a já byl přitom. Ruka se jí nejspíš svezla do strany. Nepřemýšlel jsem o tom a ruku jí vrátil na prsa. Na její teplotu si už nevzpomínám, ale nevyděsila mě. Nelomcoval jsem dveřmi márnice a nekřičel pomóc. Sedl jsem si vedle paní Novákové a povídal si s ní. Vlastně jsem mluvil jenom sám.

Připomínal jsem jí naše prázdniny, a jak mi s ní bylo dobře. Vžil jsem se do toho monologu tak, že při veselých historkách se mi chtělo smát. Nakonec jsem se smíchu neubránil. A to zrovna ve chvíli, kdy se dveře márnice otevřely. Děda, ohromený mojí mluvou a smíchem, nejdřív zkoprněl a pak na útěku zařval. Vlídně jsem na něho zavolal, aby se nebál a přišel se s paní Novákovou pozdravit. To se nepodařilo, ale od té doby jsem u dědy cítil obdiv a respekt. Už jsem byl pro něho chlap. Na znamení toho mě i brával do hospody.

Jednoho dne jsem doma hrdě prohlásil, že budu pohřebákem. Rodina to brala jako hormonální poryv svého puberťáka. Nicméně stalo se. Abych se dostal blíž k pohřebnictví, rád a s úctou jsem navštěvoval hřbitovy, jak jen to bylo možné. S vědomím, že moje ruka je tam potřeba. Rovnal jsem stuhy na výzdobách hrobů, stavěl pokleslé sklenice, dolíval do nich vodu a obnovoval plameny svíček. Byl jsem tak zabrán do své práce, že mi čas vůbec neutíkal. Ovšem utíkal za mnou správce hřbitova, a to nejednou, neboť mě považoval za pošahaného. Nemělo cenu cokoli vysvětlovat. Vzpomněl jsem si na moudrá slova, spas se, kdo můžeš. A taky, že spasit tě může jen jediný člověk – ty sám. A tak jsem utekl.

Před láskou ovšem neutečeš, což se potvrdilo i v mém případě. Žádná z mých milých nebyla té bohulibé práci nakloněna. To už jsem byl vysněným pohřebákem. A to už jsem byl blíž regulérním dotykům úpravy hrobů. Má první rande se odbývala na hřbitovech. Zamilovaným děvčatům to přicházelo jako závan neotřelé romantiky s trochou bázně, kdy hledaly oporu u mne nebázlivého. Obzvlášť dojatý jsem se cítil, když některá z nich opakovala po mně ten ušlechtilý úkon dotykové péče na studených náhrobcích. V takové chvíli mnou prošel dech sounáležitosti.

Jedna, druhá, třetí. Až čtvrtá vydržela. Jejich slova se nesla v pravidelných výčitkách. Ve dne objímáš mrtvého, večer pak mne. Žádná z nich nepochopila, že v té důstojnosti černého havrana je skryté tajemství. Pro mne velebnost poslední služby člověku. U všech bejvalek jsem za svou lásku k havraní práci pykal. Ta poslední se s ní smířila. Jen trochu prožívám úzkost, jestli je to doopravdy. Chodí sem za mnou s kamarádem. Aspoň že na mě nezapomíná. Věnuju jí pravidelně skoro celý důchod. To, že jsem jí trochu něco platný, mě uklidňuje. Mohl bych být na tom hůř, kdyby nechodila. Jsem nakonec rád, že mě sem přijali.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Dneboská | pondělí 28.2.2022 7:00 | karma článku: 12,70 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Hana Dneboská

Ach ty boží mlýny

vědí, u koho mlít, praví jedna z cestujících, které sedí v autobuse přede mnou. Ten povzdech patří Cimickému.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 13,87 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Hana Dneboská

Je těžké to vydýchat

Čtyřhvězdičkový hotel v jednom z triumvirátu našich lázní. Kam ucho doslechne, všude slyšet ruštinu. Hlučnou a vyzývavou napříč jídelnou.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 26,03 | Přečteno: 844x | Diskuse| Společnost

Hana Dneboská

Překvapení je kořením života

Vždycky, absolutně vždycky, jsem měla nedůvěru k zedníkům a vůbec stavebníkům z Ukrajiny. A to ještě mnoho let před válkou na jejich území.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 12,46 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Hana Dneboská

Jsem to já

kdo už není na prahu života. Ještě mi nebylo třicet. Teď zrovna single, bez dětí ne tak docela. Jsem učitelkou v mateřské škole. Končí doba her a malin nezralých. Rozhodla jsem se odejít.

4.3.2024 v 7:00 | Karma: 15,90 | Přečteno: 403x | Diskuse| Společnost

Hana Dneboská

Předmět: Žádost o proplacení

Doufám, že tento mail postačí k tomu, aby mi byly proplaceny veškeré náklady, které s návštěvami pana Nováka mám. A to i do budoucna.

12.2.2024 v 7:00 | Karma: 11,93 | Přečteno: 480x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 17,07
  • Průměrná čtenost 311x
V pracovním čase nahlížím do osobních příběhů pacientů. Mám takové zaměstnání. Jsem terapeutka. Dozvídám se o komplikovaných vztazích mezi lidmi. Nechci už o nich vědět sama. Proto jsem se rozhodla vstoupit na tyto stránky.

Seznam rubrik