Všechno bude prostě skvělé

"Všechno bude prostě skvělé," hlásá předseda Fedu. Akcie v USA rostou. Akciové indexy jsou na historických maximech. Obchodníkům na forexu se daří.  Inflace je neuvěřitelně nízká a oficiální míra nezaměstnanosti v USA klesá. A bylo by to opravdu skvělé, kdyby to byla skutečně pravda. Bohužel, americká ekonomika je podle statistických údajů v neustálem poklesu již deset let. A každý, kdo se do těchto čísel dívá poctivě, musí uznat, že americká ekonomika není ani zdaleka v blízkosti úrovně, kde byla. Vědí Obama a Bernanke, kam vedou jejich rozhodnutí na cestě k prosperitě?

Pokud Amerika prochází takovým oživením, jak tvrdí šéf Fedu a většina medií, proč je nezaměstnanost na nejvyšší úrovni od počátku roku 2009? Proč se počet žádostí o hypotéku snížil o 45 % ? Proč USA ztrácí půl milionů pracovních míst každý rok? Proč průměrná cena galonu benzínu dosáhla historického maxima? Proč se počet Američanů, kteří potřebují potravinové lístky zvýšil o 50 %? Proč podnikatelská důvěra klesla na nejnižší úroveň od poslední recese? A takových otázek existuje mnohem více. Americká media zkrátka propagují krásně nafouknutou bublinu, jejiž důsledky ovlivňují kapitálové trhy po celém světě.

Jedno je však jisté. Američané se prostě nebojí říznout do živého masa. Nebojí se nechat zkrachovat celé město jen aby se mohli odrazit ode dna a začít budovat všechno znovu. Město Detroit dnes požádalo o 9 bankrotů. Bude to největší komunální bankrot v historii USA. Přitom to není ani rok, co Obama řekl, že Detroit odmítá nechat zkrachovat. Cesta je to zajisté strastiplná, ale jde vidět, že systémy fungují a mohou Detroit postavit na nohy lépe než způsoby záchrany států v Evropské unii. Možná by se měl Mario Draghi také inspirovat, a zvolit občas tu složitější, ale mnohdy efiktivnější cestu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Divinová | pátek 19.7.2013 17:44 | karma článku: 9,06 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Jana Divinová

Kdo si počká, ten se dočká

19.9.2013 v 14:25 | Karma: 14,26

Jana Divinová

Klient snese všechno?

18.7.2013 v 16:07 | Karma: 8,68

Jana Divinová

Kamarádi růst HDP nezajistí

1.7.2013 v 16:00 | Karma: 17,92