Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může být statistika o počtu lidí bez práce pozitivní

V záplavě ne příliš dobrých zpráv z poslední doby (záplavy, pokles HDP, recese...atd.) se objevilo v domácím protředí zkraje třetího červnového týdne hned několik dobrých novinek. Nedříve zpráva o tom, že počet lidí bez práce v tuzemsku mírně klesl, viz , a pak dále, že nyní v České republice ceny stoupají nejpomaleji od června 2010, viz . Jistě, škarohlídi a příznivci odsudků hned namítnou, že ojedinělé vlaštovky jaro nedělají a že na fatální prohlášení o dobrých výhledech je ještě brzo, ale i tak... 

Většina ekonomů nejásá, samozřejmě, země je pořád v hluboké recesi, ale za možné světlo na konci tunelu se už dají označit některé momenty. Třeba ten o tom, že poprvé po dlouhých měsících se na pracovním trhu objevilo více jak 40 000 nových pracovních míst. Jistě, nejsou to žádné dlouhotrvající "joby", ale mohou znamenat, že firmy se nadechují k životu. Malá odbočka - ráda bych laskavému čtenáři položila nyní záludnou otázku: Máte raději zveřejňování zpráv z "negativního" nebo "pozitivního" pohledu? Odpovědi na to by mě opravdu zajímaly. Zdá se totiž, že opakováním zpráv o tom, že za tristní situací na českém pracovním trhu stojí již téměř dva roky trvající hospodářská recese, nemusí být pro zaměstnavatele inspirativní. Navíc to už každá firma dobře ví. No, možná, když se k tomu přidají ty správné pobídky od státu, od veřejnosti, mohou se sledované kolonky ve státních datech rychle zlepšit, nemyslíte? Těm, kdo už nyní začínají psát odsudek pro mě, že přece "krásné", "bezproblémové" a "ke světlým zítřkům" směřující zpravodajství jsme už v místních poměrech zažili dost, musím upozornit, že o zkreslování dat či o "vrtění zpravodajského psa" mi opravdu nejde. 

Jasně, že pokles HDP si vybírá svoji daň v podobě rostoucí nezaměstnanosti a stagnujících mezd, což se následně odráží na klesající spotřebě domácností a poklesu HDP... Ale čekat na to, až se "všechno" spraví nějak samo, taky není úplně dobrý nápad. Co třeba začít tím, že všechny dotčené instituce začne veřejnost tlačit k tomu, aby vydávala nejen analýzy a statistiky o počtech nezaměstnaných, ale přiváděla v život strategie, které s okresy Most, kde nezaměstnanost dosáhla 13,5 procenta, Bruntál, kde je počet lidí bez práce na úrovni 12,5 procenta či Ústí nad Labem s hodnotou nezaměstnanosti 12,1, už konečně opravdu "něco" udělají. Vím, že to není lehké, snadné a za krátkou dobu dosažitelné, jenže i lidem ze zmíněných regionů se skutečně vysvětluje těžko, že by měli mít radost z toho, že ubylo nezaměstnaných jen něco málo o několik desetin.

Autor: Jana Divinová | pondělí 10.6.2013 16:14 | karma článku: 6,27 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Jana Divinová

Vytěsnění s referendem? V ČR zatím utopie

Uběhlo jen pár měsíců (laskavý čtenář jistě dobře ví, že události, o kterých se chystám porozmýšlet, se staly v letošním roce) a o nejstarším telekomunikačním operátorovi České republiky se mluví znovu. Zatímco v prvém případě, tedy zjara letošního roku, většina lidí kvitovala počin společnosti Telefónika O2 s povděkem. Není divu, vždyť operátor oznámil dramatické snížení cen stávajících tarifů. Jenže už tehdy se objevily názory, že věc zřejmě nebude jen tak. A to spustilo vlny vášnivých diskuzí. Trochu kontroverzní je ale i událost prodeje podílu španělské Telefóniky.

4.11.2013 v 17:39 | Karma: 5,04 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ekonomika

Jana Divinová

Kdo si počká, ten se dočká

Moravskoslezskému kraji hrozí sociální katastrofa. Podle českých ministerských úředníků může v kraji kvůli zastavení těžby uhlí na dole Paskov přijít o práci až 71 tisíc lidí. A zatímco si politikové přes většinu domácích médií vyměňují hysterické výlevy, nikdo dosud neřekl, co kdo může udělat proto, aby nedošlo k nejhoršímu. Je to opravdu smutný příběh sledovat, jak některé politické strany mají o domnělých "jednoznačných" vinících hrozící katastrofy jasno. A tak zatímco v Lidovém domě se příčina všeho zla nazývá Zdeněk Bakala, tedy jeden ze spolumajitelů těžařské společnosti New World Resources, která tuzemské doly na Ostravsku vlastní, jiný názor mají diskutující na internetových zpravodajských serverech.

19.9.2013 v 14:25 | Karma: 14,26 | Přečteno: 762x | Diskuse| Ekonomika

Jana Divinová

Nebude dividenda? Vedení ČEZ si koleduje o vyhazov

Některé české blue chips, tedy jednoduše řečeno, nejlikvidnější a nejkvalitnější akcie na daném trhu, kašlou zřejmě na všechno. Proč? Pražská burza neprožívá v současné době zřejmě ty nejlepší dny. Staré bolístky, jako málo likvidní trh, nedostatek velkých investorů, přísun nových emisí akcií, či větší podpora státu kapitálovému trhu, zůstávají pořád nedořešeny. Není proto divu, že od investorského rybníka zaznívá stále častěji fatální věta: "Na pražskou burzu už nejdu. "Zatím ovšem měla pořád co nabídnout, třeba v podobě dividend největších společností. No a nyní se zdá, že i tomu možná bude brzy konec.

9.9.2013 v 16:27 | Karma: 8,02 | Přečteno: 619x | Diskuse| Ekonomika

Jana Divinová

Všechno bude prostě skvělé

"Všechno bude prostě skvělé," hlásá předseda Fedu. Akcie v USA rostou. Akciové indexy jsou na historických maximech. Obchodníkům na forexu se daří. Inflace je neuvěřitelně nízká a oficiální míra nezaměstnanosti v USA klesá. A bylo by to opravdu skvělé, kdyby to byla skutečně pravda. Bohužel, americká ekonomika je podle statistických údajů v neustálem poklesu již deset let. A každý, kdo se do těchto čísel dívá poctivě, musí uznat, že americká ekonomika není ani zdaleka v blízkosti úrovně, kde byla. Vědí Obama a Bernanke, kam vedou jejich rozhodnutí na cestě k prosperitě?

19.7.2013 v 17:44 | Karma: 9,06 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ekonomika

Jana Divinová

Klient snese všechno?

V poslední době se v médiích objevuje množství informací o řešení problémů s různými poplatky a úhradami nákladů obchodníků - ať už se jedná o problém dnes už docela "profláknutých" poplatků za vedení hypotečního účtu, poplatků za vedení běžného účtu nebo výběru z bankomatu. Zdálo by se, že v této oblasti již bude těžko něco vymyslet. A přeci.

18.7.2013 v 16:07 | Karma: 8,68 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
Redaktorka investičního magazínu www.quote.cz