Tykání, vykání a onikání

V angličtině to vůbec řešit nemusíme, tam se to vyřeší za nás, což je výhoda a nedochází k cenné ztrátě času, kdy musíme přemýšlet zda-li jsme si s tí oním známým tykali či vykali. Jsme ušetřeni. Nevzniká tím pádem tolik trapasů. 

Jako samozřejmě na středce jsme byli převelice velmi poctěni a poctěny že jsme oslovováni s vykáním, náhle jsme si připadali o dekádu starší a moudřejší. Hnedle jsme měli odstup od dětí a mladších sourozenců, jakož i ostatních služebně mladších civilistů. Tím pádem jsme se začaly ofrňovat nad statky dětskými, trapnostmi a připadli si veledůležitě!

Onikání jde asi vůbec úplně mimo, v tom se člověk dost ztrácí. To zase mají spíše němci. A třeba při sledování F.L.Věka jsem s tím jakožto náctiletá měla celkem potíž v orientaci, i když člověk si z toho může udělat psinu a rodičům když ho naštvou z hecu onikat, aby jako viděli, že člověk když chce, nenechá se zviklat a může mít od nich náležitý "odstup".

Vykání a tykání, tedy to rozdělení bylo nakonec stejně historicky výsledkem nepochopení. Začnu trapně: Ve Wikipédii se píše, že vykání byl následek nepochopení formy vlády římských císařů. Jako první o sobě vykal papež Řehoř I. Veliký.

Píšu o tom v podstatě proto, že tohle téma je takové neutrální a apolitické, jako by prý měly být i naše instituce a školy. Člověk si odpočine a oddychne, může si v klidu myslet na to, že s někým nám jde tykání od ruky a s jiným za boha a ani náhodou! Většinou, tedy v mnoha případech to pak bohužel či bohudík je takové vzájemné. To by se někomu hodilo, v podstatě to je opět podivná manipulace.

Jsou lidé, jimž se vykat anebo tykat nedá, jelikož patrně již svým vzezřením vylučují onu či druhou možnost. Ovšem není třeba házet flintu do žita, jako nám jednou předváděl v mistrovství v tomto sportu pan Polívka!  Je vlastně třeba vyhledat jen jinou společnost, takovou, kde člověk je brán rovnocenně a ne nepatřičně ať jedním či druhým směrem. 

Na svatého řehoře, čáp letí přes moře, žába hubu votevře, hloupý sedlák, který neoře! Řekl by pranostik. Vysledovat komu tykat a komu ne bývá oříšek a zdaleka nemusí být zlatý. Doporučuji lety doporučenou metodu pokus-omyl!

Protože příjemné není, ani když se člověk ocitne v jednom či druhém extrému. Rodičům snad i dětem to člověk pak může vrátit formou "přísného vykání a onikání", nemusíte jen sprostě nadávat a ještě  jim kupříkladu schovávat občanský průkaz před volbami, ale můžete i dětem onikat, když si schovaly schválně kvůli rajské své kartičky na obědy pod koberec. Myslím, že tohle je překvapí mnohem více!

Takže vlastně asi to bude dobré, tak jak již to máme nastaveno! Člověk může vytýkat či týtykat co chce, někdy to bude nejspíš aj výhoda nesporná. Říct nashledanou a prásknout přitom dveřmi bude neskonale snažší než říct ahoj a křápnout, že?

Ať tak nebo tak, všechno je naopak! Hlavně si pamatujme všechny obličeje, jež jim tikáme a vykáme anóbrž (vy)týkáme...Drazí vy-ty-oni.

 

 

Autor: Dita Jarošová | úterý 2.1.2018 0:58 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1502x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

Máme to. Lepší je šatit nežli živit. Neustálý hlad nutí tyto jedince okupoval lednici, spíž a nákupní tašky, vede rovněž k ojedinělým sprostým výpadům...Pokud jsou bez dozoru, obsah jejich slov se dá označit jako opravdu „dirty.“

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 450x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 340x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 352x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 562
  • Celková karma 8,91
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články