Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

How-now: Hovory triviální...

Ptáte se, co jsou ony triviální hovory? Inu takové, aby jste si zbytečně nezadali. Takové hovory- nemasné a neslané, které nikoho neurazí a naopak- nikoho nenadchnou, které se odehrávají v takříkajíc klidných vodách- okurkové 

sezóny či zóny. Pokrytecké frky.

Tyto jsou typicky neškodné a neutrální řeči, jejichž oblíbená témata například jsou: Fotbal, ryby, ženy, muži, počasí, bulvár, háčkování, auta.

Kdy využít trivi hovory? Pokud je tedy vůbec užívat? Pak vězte, že tehdy, když se cítíte nejistě, pokud chcete být za naivu a když máte podezření, že byste mohli veřejně spustit dnes tak nežádoucí jev, jako je jakákoliv diskuze. Ne nadarmo náš nynější vrchní češtinář říká: A to bez diskuze, my chceme motýle. Diskuze je mimochodem výsadou demokracie.

A tak, zatímco si myslíte svoje, navenek mluvíte, jako by se nechumelilo: "To byl ale včera liják!"

"Podívejte na toho pejska, ten bude brzy zakopán..." Zatím přemýšlíte, zda ruští trolové, co odletěli nedávno domů jsou anebo nejsou štastni, že odjeli pro ně z prosperujícího Západu.. 

A existuje jako by toho nebylo málo i triviální nonverbální komunikace! Ta se odehrává, vždy, když nám hostitel předloží předvídatelný seriál, či rovnou kýčovitější pohádku, když přítelkyně, partner anebo jiná blízká osoba začne mluvit pouze v triviálních bizarnostech, ačkoliv donedávna se dělila i o niterné záležitosti toho, co si opravdu o všem myslí. Tak pozor- něco se děje! Také když o Vás příbuzný promluví k další blízké osobě, že jste nudní, něco se chystá. Svět je nyní ve zvýšené míře plný práskačů či chcete-li kolaborantů. Populisté například triviální hovory přímo zbožňují, včera mi přišel od největšího populisty důležitý dopis do vlastních rukou.

Zatím nám tepe na mysli: Když řeknu v určité společnosti něco o zmenšující se straně, rozvine se nehezká diskuze na jejímž konci se mi dostane poučení: "Co ty Ti komunisti vlastně udělali? Anebo vzali, apod...

Či: Proč americký dluh vůči Číně údajně nabyl enormních rozměrů!? 

Co jsou triviální rozhovory? Co jimi zastírají ti, kteří je nadužívají? Slabost anebo nadhled?

Chtějí jimi udržet atmosféru či vás již ponižují? Jako: Ty se drž jiných témat, těch, které Ti příslušejí, na Tebe- dobrý...

Ale mne, mne tedˇ zrovna tíží taková věc, proč že lidé za totáče mohli vycestovat a emigrovat, jen když si předtím nevyrabovali svůj vlastní byt! Rozumíte tomu? To mi hlava nebere, proč nemohli nakládat svobodně se svým majetkem? Připomíná mi to gestapo ze třicátých let, kdy také lidé museli nechat celý svůj majetek a odejít, a to samé se dělo za středověké inkvizice. A hladoví zaklekávači, lační rabovat, neměli skrupulí. 

Ale navenek se vedou spory, zda slimáka je lepčí zničit modrými granulemi anebo prostě utopit či osolit, jak jsem to viděla na vlastní oči v Choustníkově Hradišti, kdy ženy hustě solily břehy Kocbeřského potoka, kde žila ondatra.

Triviálně plkati- není to rovněž nebezpečné? Je. Mohu si časem připadat i já osobně banálně, třeba jako roztleskávačka anebo jako pionýrka v stupidní uniformě.

A když nebudu povinně plkati obecně uznané banální hovadiny typu, že nechápu, proč je například tak drahá mrkev, nenechá mne třeba mé okolí odvézt do blázince? 

Zatím se však domnívám, že Kovid přišel z Číny a také si myslím, že Sars I. tedy byla biologická zbraň ve válce v Perským zálivu. Radím Vám, pokud vaše okolí zničehonic používá pouze banální fráze, finty, filmy, něco se pod povrchem děje. Takový triviálník to nemyslí upřímně a trolí.

Pouze otevřená mysl a diskuze nezatemní vztahy a neinfikuje je stalinštinou a totalismem, zkrátka nezbanální.

Pokud ovšem chcete velkou kariéru, proboha, plkejte co nejtriviálněji můžete- protože jinak se příliš vysoko nedostanete. Hlavně v České říši. V nynějším stavu věcí ovšem kariéru dělá pouze pokrytec, který je schopen spolupracovat s mafiánsko- fašistickým ansáblem. Mafii od válečného zločince dělí pouze čísla- tedy počet obětí. Jinak tyto organizace prakticky splývají a dokonce jedna vychází z druhé.  

Co mají za lubem triviálníci? Chtějí zkonfiskovat vaši knihovnu, aby se vaše slovní zásoba ztenčila do té jejich? Nechtějí ustoupit ze svého, jistě nejsprávnějšího přesvědčení, nechtějí ani za nic připustit diskuzi?

Užívají "kravatového pohledu" , přesně, jak ho popsal Josef Škvorecký- nehledí Vám zpříma do očí a to ani na snímcích. Chtějí si udržet sociální distanc. Chtějí Vás buď´ využít, anebo Vás cíleně podceňují, aby si pozvedli svoje sebevědomí a vás zadupali do země. Kritizují. Nekonečně dlouho.

Také Vás mohou s někým srovnávat- váš život, vzhled, vztahy, vztah k práci, majetku,... Jsou-li lidé nadmíru triviální, čili zde pozor- je třeba odlišit, kdo je triviální z podstaty a kdo jen předstírá, je dobré zeptat se sám sebe, co tím sleduje. Popřípadě určit jejich nepřítele. Jste to snad vy?

Osobně si nepřeju býti triviální, tedy povrchní, neautentická chcete-li. Ne, že bych si nepřála mít snadný život, ale proto, že chci vždy vědět, na čem jsem, mám ráda obecně kvalitní mezilidské vztahy založené na důvěře. 

 

Takže- když přeladí na povrchní pop music, mluví o popřípadě nemluví vůbec, 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 1.7.2021 19:23 | karma článku: 5,17 | přečteno: 223x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

Máme to. Lepší je šatit nežli živit. Neustálý hlad nutí tyto jedince okupoval lednici, spíž a nákupní tašky, vede rovněž k ojedinělým sprostým výpadům...Pokud jsou bez dozoru, obsah jejich slov se dá označit jako opravdu „dirty.“

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,14 | Přečteno: 177x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 442x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 337x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 348x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 311x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

  • Počet článků 562
  • Celková karma 10,99
  • Průměrná čtenost 385x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články