Vajíčka nad zlato

V okamžiku, kdy se ho někdo již asi po desáté zeptal, jestli má vajíčka na prodej, ztratil trpělivost. On, který je jinak jedním z těch, kdo jsou vždy vlídní, ochotní a pozorní k přáním svých zákazníků. Nyní ho mohli lidé vidět velmi rozladěného, až rozčíleného. Najednou vyběhnul před pult, zastavil se ve vchodu do obchodu, chytil se za poklopec svých kalhot a zvolal: „Ano, já je mám!“

Kéž by tak někde byl...

Všichni přítomní pochopili, že chudák Luis, řezník pracující v obchodním centru, ve čtvrti Robles, v provincii Santa Fe, západně od Havany, už neví kudy kam. Z jeho obličeje se dalo vyčíst, že na podobné vtipy, jako jestli on – řezník, nemá na prodej vajíčka, už nemá náladu.

Příčinou oné události není nic jiného, než obyčejná vajíčka, která na Kubě zkrátka nejsou k sehnání. Nedají se koupit ve státních obchodech, ani vyšmelit na černém trhu, kde byla dříve k mání za dvě pesa. Z toho důvodu se lidé den co den vyptávají, kudy chodí, na možnost koupení vajíček. Jako odpověď většinou uslyší, že na vině je počasí, které ovlivňuje slepice ve snášení, nebo že vajíčka zvyšují hladinu cholesterolu, a proto není vhodné je konzumovat, tudíž ani prodávat.

Když se vloni v říjnu poprvé přidala Kuba k národům slavícím Světový den vajíček, hodně lidí si myslelo, že to je marketingový tah, mířící ke zvýšení chovu drůbeže. Bohužel opak byl pravdou a kubánský lid se nedočkal svých milovaných vajíček, která si s oblibou přidává smažená k bílé rýži.

Vlastně jediné, co se v souvislosti s Mezinárodním dnem vajíček stalo, byla zmínka ve státním tisku a zorganizování odborného semináře v Havaně. Seminář se konal pod záštitou kubánské Společnosti pro drůbeží výrobky a účastnili se ho desítky zástupců drůbežáren z celého ostrova. Hlavním bodem semináře byl příspěvek prezidenta společnosti Alberta Ramiréze. Ve svém příspěvku se nezaměřil na praktické zvýšení produkce vajíček, ale na teoretickou podporu vědeckého výzkumu a jeho přínosu pro drůbežárny.

Žel, z této určitě fundované přednášky se nenajíme, ani si ji neosmažíme jako přílohu k rýži…

Autor: Tania Diaz Castro | úterý 1.3.2011 10:03 | karma článku: 14,32 | přečteno: 1914x
  • Další články autora

Tania Diaz Castro

Generál v pyžamu

13.5.2016 v 12:17 | Karma: 7,90

Tania Diaz Castro

Smutný úkol majora Valdése

26.4.2016 v 0:00 | Karma: 6,75

Tania Diaz Castro

Pokoutní prodavačka Evarista

13.4.2016 v 12:06 | Karma: 9,65