Orneliovo políčko ve městě

Když se v Santa Fe, přímořské obci na západě Havany, úspěšně rozšířilo obdělávání městských políček, tzv.organopónicos*, na pozemcích pronajatých od státu, bylo to to nejlepší, co se zde kdy událo. Tento systém vznikl poté, co Raúl Castro vyhlásil Směřování hospodářské a sociální politiky strany a revoluce, což zjednodušeně znamená, že se uzavřené kubánské společnosti pootevřely dveře k nezávislé práci.

Ornelio Peňa, ZemědělecTania Díaz Castro

Městská políčka lidé na Kubě velmi dobře přijali, zvláště pak ti, kteří byli před kubánskou revolucí zvyklí na přírodní a čerstvé potraviny přímo od farmářů, kteří je časně ráno přivezli na trh, na čerstvé hovězí maso z krav, které měly přístup k dobré pastvě, a na ryby čerstvě vylovené z moře.   

Onelio Peña to všechno dobře zná. Před dvěma lety se tento 71 letý venkovan přestěhoval z východu země do Havany s cílem usadit se zde natrvalo.

Nyní pracuje na místním městském políčku ve čtvrti El Roble v Santa Fe a všichni si myslí, že je trochu divný, nejen proto, že pracuje deset hodin denně, ale proto, že tak činí se skutečnou láskou a disciplínou. Na svém políčku pěstuje mnoho druhů kvalitní zeleniny a dalších plodin.

Když jsem viděl, s jakou péčí obdělává půdu, připomnělo mi to Japonské farmáře, kteří se s úctou klaní před ředkví, než ji vytrhnou.

Vyprávěl mi, že přesto, že byli chudí, jedl jako dítě pořádné bifteky a k snídani pil ze džbánu čerstvě nadojeného mléka. Dnes, když odchází pracovat na políčko, musí se spokojit se sklenicí obarvené vody a kousek chleba z předchozího dne, a to ještě ne úplně vždy.

Svěřil se mi, že když v zimě vidí na ulici mladé, jak shání nějaké peníze a nemají práci, je mu jich velmi líto. „Teď mi dochází, kolik škod napáchaly ty roky schůzí, ideologických přednášek, průvodů, vojenských cvičení, politických aktů, válečných misí do různých zemí a tak dále,” říká. Podle něj se v této zemi přikládá větší význam politice než práci.

„Mladí se tvrdé práci na poli vyhýbají,” dodává. „Na tomto políčku se vystřídaly desítky mladých, kteří nebyli k ničemu.”

 

* Organopónicos  představují systém ekologického pěstování plodin ve městech, který vznikl na Kubě. Obvykle jsou tvořeny nízkými betonovými zídkami naplněnými organickou hmotou a hlínou a opatřenými zavlažovacími žlábky, které přivádějí vodu k pěstovaným plodinám. Organopónicos jsou zdrojem čerstvých potravin pro komunitu, přispívají ke společenskému životu a v městských oblastech plní estetickou funkci.

Autor: Tania Diaz Castro | pondělí 2.9.2013 12:17 | karma článku: 9,04 | přečteno: 340x
  • Další články autora

Tania Diaz Castro

Generál v pyžamu

13.5.2016 v 12:17 | Karma: 7,90

Tania Diaz Castro

Smutný úkol majora Valdése

26.4.2016 v 0:00 | Karma: 6,75

Tania Diaz Castro

Pokoutní prodavačka Evarista

13.4.2016 v 12:06 | Karma: 9,65