Musíme si zachovat víru (a nejen to...)

Kubánská vláda již vyčerpala všechny existující možnosti reorganizace, které by nějak připomínaly změnu. Muž s kouzelnou hůlkou, jenž legalizoval dolar poté, co se v důsledku velké nouze a zákazu přechovávat devizové prostředky dostalo do problémů obrovské množství lidí a hodně jich bylo dokonce odsouzeno (nařízené tresty však neměly žádný nápravný účinek, naopak v lidech vyvolaly strach z represí), právě tento muž dnes již jen dává k dobrému své úvahy o zahraničních osobnostech a politických problémech jiných zemí. S jeho nepochybným odchodem z vedení země se však vyčerpala studnice všech improvizací a šálit lid je čím dál obtížnější. Režim se tak dostal do obtížné situace - byl doslova přitlačen ke zdi. Lidu nezbývá než zachovat si víru (a nejen to...).

Kubánská výlohaJ. Jiricka

Není pochyb o tom, že příval výrobků, které se začaly prodávat, spolu s možností pořídit si telefonické připojení a vlastnit mobil nebo ubytovat se v luxusním hotelu může přispět k osobní pohodě mnoha Kubánců (pokud si to mohou dovolit), a dát jim tak okusit pocitu nezávislosti na státu (znáte snad pádnější důvod, proč by jinak dříve vláda toto zakazovala?).

 Jak bude lid postupně získávat na státu nezávislost, bude schopen vidět vše jinak, vytříbí si schopnost myslet a porovnávat, vymaní se tak částečně ze současné stagnace a bude se moci jistým krokem ubírat po cestě opravdové změny a svobody, přičemž nová opatření jej budou nejen vázat, ale i krýt.

 Ohromující rozdíl mezi oficiálními cenami a hubenými nemocnými platy, které jsou lidem vypláceny, zcela jednoznačně vypovídají o tom, co přijde. Skutečné ceny budou muset stoupnout.

 Co jsou však ony „oficiální" ceny? Jsou to ceny na ulici, které pevně řídí naše životy a nutí nás vymýšlet, jak si soukromě nebo v zaměstnání obstarat nezbytné devizové prostředky, jimiž bychom zaplatili za všechny služby a výrobky.

 Trvalý nedostatek, mlčenlivá stávka, lhostejnost vůči všemu, sílící krutý nezájem rodící se ze státního modelu hospodářství, v němž se topíme - v důsledku všech těchto okolností dnes myšlení kubánského lidu prochází změnami a nová opatření státu tento proces pouze prohlubují.

 Podívejme se na několik příkladů.

 Pořídit si obsah jednoho balení kyslíku pro nemocného, přičemž obal, do kterého kyslík naplníme, si člověk přinese vlastní, dnes na Kubě stojí 5 dolarů. Na kolik bude muset stoupnout jeho cena, aby si ten, kdo kyslík prodává, mohl koupit počítač za 850 dolarů (konvertibilních pesos)?

 Elektrické hodiny si na Kubě můžete koupit za 50 dolarů (konvertibilních pesos) od komisaře, který má bdít nad tím, aby Vám je neukradli. Na kolik se asi vyšplhá jejich cena, když si komisař bude chtít pořídit kolo za více než 800 dolarů nebo se ubytovat v hotelu?

 Chcete znát další ceny?

 Cesta autobusem po vnitrozemí.......10 konvertibilních pesos plus cena v národní měně.

 Možnost studovat průmyslový design.........280 konvertibilních pesos.

 Vytržení stoličky ..............5 konvertibilních pesos.

 Zdravotní jídelníček.............25 konvertibilních pesos.

 Autoškola bez zkoušky.......100 konvertibilních pesos.

 Nic by nebylo drahé, kdyby platy odpovídaly cenám, ale zdaleka tomu tak není - vždyť průměrný kubánský plat dosahuje 15 konvertibilních pesos!

 Na Kubě je všechno na prodej: místo taxikáře nebo správce, domy na pláži přidělované odbory, možnost studovat na umělecké škole, pracovat v cestovním ruchu... Je proto logické se ptát, kdy se tyto ceny vyšplhají tak, aby odpovídaly současným cenám výrobků v obchodech, a jak pak naroste korupce.

 Průměrný dělník, který nemá žádné melouchy, bude tedy nadále vyřízený (přesnější by bylo říci „většina dělníků"). Vláda ví moc dobře, že tyhle berličky nemohou vyřešit ani jeden naléhavý problém kubánské společnosti, ale chce získat další čas na to, aby mohla něco vymyslet nebo odejít ze hry, aniž by došlo k násilné společenské vzpouře - a té je třeba za každou cenu zabránit.

 Vypadá to tedy, že budeme mít nadále tři Kuby: Kubu exilovou, Kubu stále trpící a Kubu mocných, přičemž v táboře trpících se bude lépe dařit těm, kteří si zachovají víru (a nejen to... navíc i příbuzné v zahraničí).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tania Diaz Castro | středa 28.5.2008 11:02 | karma článku: 13,98 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Tania Diaz Castro

Generál v pyžamu

13.5.2016 v 12:17 | Karma: 7,90

Tania Diaz Castro

Smutný úkol majora Valdése

26.4.2016 v 0:00 | Karma: 6,75

Tania Diaz Castro

Pokoutní prodavačka Evarista

13.4.2016 v 12:06 | Karma: 9,65