- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
sitemason.vanderbilt.edu
V uplynulých dnech jsem zkoušela volat do celé řady prvotřídních havanských restaurací – Dos Gardenias, El Cochinito, El Conejito, El Emperador, El Floridita, El Aljibe a dalších – a ptala jsem se, jestli dělají masové krokety. Ve všech mi odpověděli, že ne. Malé kroketky Vám jako předkrm nabídnou pouze v restauraci El Aljibe na 7. třídě, 24 ulici.
Nosím v hlavě vzpomínku na vynikající krokety z masa, ryb nebo drůbeže - namleté maso se spojilo bešamelem, vytvořily se šišky nebo kuličky a ty se obalily a usmažily... Před rokem 1959 se takové krokety daly objednat v jakékoliv kubánské restauraci nehledě na to, zda byla luxusní nebo řadová. Vzpomínáme na ně všichni, co jsme dnes již přesáhli šedesátku. A ani nemluvím o kroketách za babku, které dělávali Číňané v bufetech ve Wakambě, Karabalí, Pekingu a dalších oblastech Havany.
Krokety si nevydobyly přízeň Castrova socialistického režimu ani tím, že byly poprvé připraveny v Petrohradu v polovině 19. století – tehdy to byly krokety z masa, které se později proslavily jako „Kyjevské krokety“.
Svou úvahu o osudu kroket na Kubě ukončím informací, že některé státní podniky je přece jen vyrábějí – nikdo však neví z jakých surovin. Je to skutečná záhada. Prodávají se za velmi příznivou cenu na odlehlých místech, kam se dostanete jen pěšky. Chcete-li si je připravit až doma a koupíte si je neusmažené, chovají se jako výbušniny. Když se zeptáte prodejce, z čeho se vyrábějí, pokrčí jen lhostejně rameny – v sortimentu prodávaných potravin byly totiž krokety odsunuty úplně stranou. Nepřikládá se jim žádná důležitost, berou se jako něco neslušného až vulgárního, zvlášť když je člověk jí na ulici a neodpustí si nějaké to ostřejší slůvko: To je ale k zblití...
Před několika lety jsem psala článek o našich explodujících socialistických kroketách. Nic se od té doby nezměnilo, jsou stále stejně mizerné. Je prostě vidět, že za Castrova režimu ztratily morálku i ty krokety. Co na tom, že jsme kdysi dávno mívali tisíce odborníků na masový průmysl a chovali jsme miliony krav a telat. Krokety z opravdového masa se vlastně nikdy neprodávaly.
Režimu se postupem času podařilo jakoby mávnutím kouzelného proutku odstranit všechno dobré, co máme rádi: především ony vynikající a dobře připravené krokety časů minulých.
Havana 2007
Další články autora |
Vídeňská třída, Znojmo
12 000 Kč/měsíc