Castro cenzuruje Castra

Americký režisér Oliver Stone s oblibou točí kontroverzní filmy. Určitě ví, že život není procházka růžovým sadem a že mnoho lidí si raději udělá svůj názor samo, než aby si ho nechali vtloukat do hlavy pendrekem.  Avšak přes jeho velké kinematografické úspěchy se ne vždy na Olivera Stonea smálo štěstí. Smůlu měl například roku 2002 při natáčení filmu Comandante založeného na životě politického vůdce Fidela Castra, který režim z neznámých důvodů nepustil do kin.

Mnozí z nás Kubánců ptají, zda za tím, že snímek Comandante neprošel cenzurou vládnoucí castrovské kliky, nestojí pohled na kubánskou realitu nabídnutý samotným Fidelem Castrem.

V každém případě mohl Oliver Stone jakožto americký občan využít svého práva na svobodu tvorby a projevu, zatímco my Kubánci musíme čekat na lepší časy, kdy se budeme moci podívat na jeho film v původním znění. Znamená to snad, že kubánský vůdce ve Stoneově podání se nejeví dostatečně ve formě, tím myslím jako všudypřítomná a nepokořená osobnost, kterou chtěl umělec při rozhovoru s bezmála osmdesátiletým diktátorem vykreslit?   

O několik měsíců později se americký filmový tvůrce inspiroval další významnou osobností - Alexandrem Velikým, udatným, tvrdošíjným a nezlomným dobyvatelem antického světa.  

Nyní se zase v kubánském vládním tisku objevily zprávy zabarvené tradičním pohrdáním prezidentem Spojených států o tom, že Oliver Stone pracuje na snímku W věnovaném životu George W. Bushe, který Stone označil za „objektivní a spravedlivý portrét člověka." 

Pokud Oliver Stone ve svém filmu skutečně vykreslí objektivní a spravedlivý portrét amerického prezidenta, člověka, který nakonec v duchu lituje, že tiskne zmrzačené ruce obětí Saddáma Husseina, stěží ho těch několik málo kin, která ještě na ostrově Fidela Castra stojí, bude moci promítat. Dopadne to stejně jako s filmem Comandante. Podívá se na něj tajně jen několik vyvolených, kteří si z něj vyvodí vlastní závěry.

Autor: Tania Diaz Castro | středa 25.6.2008 16:39 | karma článku: 15,25 | přečteno: 3726x
  • Další články autora

Tania Diaz Castro

Generál v pyžamu

13.5.2016 v 12:17 | Karma: 7,90

Tania Diaz Castro

Smutný úkol majora Valdése

26.4.2016 v 0:00 | Karma: 6,75

Tania Diaz Castro

Pokoutní prodavačka Evarista

13.4.2016 v 12:06 | Karma: 9,65