Aurora a její čekání na zuby

Aurora je moje dávná kamarádka z centra Havany, s níž si čas od času povídám po telefonu. Před několika dny mi chuděra vzlykala do sluchátka tak, že jí bylo sotva rozumět. Důvodem jejích nářků byly problémy se zuby.

Už rok jí chybí dva zuby a jelikož chce stále vypadat hezky, tak jako dříve, nemůže se smát s otevřenými ústy.

Stojí teď před docela velkým problémem. Mnoho let jí zuby spravovala doktorka Ana Valdés z polikliniky Van Troi v nemocnici Carlos III, jen kousek od jejího domu. K jejímu překvapení však tato paní doktorka jednoho krásného dne zmizela jako pára nad hrncem - odjela prý působit jako asistentka do Venezuely a nikdo neví, kdy se vrátí.

Aurora se pokusila vyhledat stomatologické služby u jiných lékařů, ale nikde nepořídila. Musí tedy nadále čekat na nové zuby, aniž by se přitom mohla zasmát.

Vyprávěla mi, že na poliklinice v její čtvrti vždy něco chybí, ať je to voda, nějaký chirurgický nástroj, rukavice, nebo anestézie.

„Stomatologické služby na Kubě jsou absolutní katastrofa," řekla.  

Já sama si pamatuji, jak jsme na Kubě před několika lety mohli na obrazovkách televizorů sledovat nový umělý chrup vyrobený nejmodernější technologií, kterým se na nás smál náš vůdce Fidel Castro. Závist jsme tehdy pocítili všichni, kdo potřebujeme pevnou náhradu za prostřední zuby - ne tu pohyblivou, jaká se obvykle na Kubě dává, ale takovou, která vám dovolí používat zuby, jako by byly vaše vlastní. Náhradu, s níž se můžete smát, jíst a vypadat jako člověk.

Aurora prochodila půlku Havany, aniž by našla způsob, jak svůj problém se zuby vyřešit. Vrátila se domů vysílená a zklamaná. Nezbývá jí než čekat dva nebo tři roky, než se její zubní lékařka vrátí z Venezuely, protože, jak sama říká, „jeden kamarád je cennější než celý cukrovar."

Ředitel odboru stomatologie Ministerstva zdravotnictví Armando Mojaiber se v rozhovoru pro deník Juventud Rebelde z 4. listopadu loňského roku zcela jasně vyjádřil, že chybějící zuby není možné nahrazovat protézami. Jediným skutečným řešením tohoto problému je prý snažit se všemi možnými prostředky zabránit ztrátě zubů.  

Rok předtím, 28. října, podnikl stejný deník průzkum na 22 stomatologických klinikách v městských částech Ciudad Habana, Cienfuegos, Pinar del Río, Villa Clara, Ciego de Avila a Granma. Výsledkem bylo zjištění, že stomatologické služby zřízené Castrovým režimem jsou velmi nedostatečné. Průzkum odhalil, že v navštívených centrech chyběly lékařům zubní náhrady, voda, křesla, roztoky, hmota na spravování zubů, odpovídající vybavení, dále byly zjištěny závažné problémy s dodržováním pořadí pacientů, s obědy pro zaměstnance a především se pak mnoho pacientů přiznalo k tomu, že potají za poskytnutí stomatologické péče zaplatili.

Situace se dodnes nezměnila na žádné z 22 navštívených klinik, ani jinde v zemi.

Vzhledem k tomu, že špatná ústní hygiena může způsobovat rakovinu, není se čemu divit, že se tato nemoc podle oficiálních údajů stala na Kubě hlavní příčinou smrti. V roce 2008 jí podlehlo přes 21 tisíc obyvatel.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tania Diaz Castro | pátek 4.9.2009 13:22 | karma článku: 19,06 | přečteno: 3958x
  • Další články autora

Tania Diaz Castro

Generál v pyžamu

13.5.2016 v 12:17 | Karma: 7,90

Tania Diaz Castro

Smutný úkol majora Valdése

26.4.2016 v 0:00 | Karma: 6,75

Tania Diaz Castro

Pokoutní prodavačka Evarista

13.4.2016 v 12:06 | Karma: 9,65