Trénink na domácí násilí?

Potkala jsem je v létě na jednom autobusovém nádraží. Dvě holky, tak šestnáct, dva kluci jen o málo starší. Loučili se. První dívka dostala pusu a mírný šťouchanec na rozloučenou. Z pusy byla nadšená, ze šťouchance už méně, on totiž nebyl zas tak mírný, ale budiž. Druhá nastavila tvář a dostala - ránu pěstí do zad, doprovázenou výkřikem „jdi do p...!“

Nejdřív nakrabatila hezkou tvářičku, jako by se měla dát do pláče, vzápětí se ale ovládla a rádoby drsňácky odpověděla v podobném duchu, jen přirození zaměnila na pánské. Mladík se otočil a pomalu se vracel zpět. Holka se doslova přikrčila strachy. Kluk se blížil a blížil, a...z bezprostřední blízkosti udělal „he?“ a našpulil rty. Dívka poslušně nastavila rty a odevzdaně zavřela oči: staň se, co stát se má. Nestalo se nic. Kluk ji vášnivě políbil, objali se a dívka se šťastně (s úlevou? ) rozšvitořila. Tentokrát jí to prošlo. Tentokrát...

Vzpomněla jsem si na tenhle zážitek dnes odpoledne. Před Albertem stáli opět kluk a holka. „Kur.., tak dělej, dop..., potřebuju cigára!“ řval mladík, a holka bleskově prohrabávala kabelku a kapsy bundy. Konečně našla nějaké drobné, podala je svému protějšku, který je beze slova shrábnul a zmizel v krámě. Dívka odevzdaně čekala před vraty.

Stejně jako tehdy na tom autobusáku, tak i teď se mi udělalo špatně. Už to, že si kluk dovolil takhle jednat a mluvit se svou holkou, přičemž bylo jasné, že to není nic výjimečného, bylo dostatečně nechutné. Ale že si to ty holky nechají líbit, to už mi hlava nebere vůbec!

Když člověk slyší o nějakém případu domácího násilí, často se ptá - proč ta žena od svého muže neodejde? Proč se nechá týrat, ponižovat? Jako vysvětlení většinou poslouží zmínka o dětech. Strach. Naprosté zdeptání. Deprese. To už bývá každá rada drahá. Ovšem proč v těchto dvou zmiňovaných případech dívky dovolily, aby se k nim kluk choval jak ke kusu hadru? Připadá jim to normální? Mají tak nízké sebevědomí a sebeúctu? Vidí to snad doma, takže to považují za standard? Anebo to doma nevidí, spadnou do špatného vztahu a nevědí, jak z toho ven? A jejich rodiče netuší, s kým a jak se jejich dcera stýká a baví? Nepovídají si spolu? A kde se takoví a podobní mladí muži učí svému hulvátství?

Kde to všechno vzniká?

 

     

 

 

Autor: Ivana Dianová | sobota 16.11.2013 22:54 | karma článku: 31,56 | přečteno: 2142x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Desatero

21.6.2024 v 0:16 | Karma: 21,05

Ivana Dianová

Setkání aneb Paĺikerav

11.6.2024 v 13:13 | Karma: 23,75

Ivana Dianová

Hyeny na lovu starých lidí

14.5.2024 v 9:56 | Karma: 38,58

Ivana Dianová

Matky „jiných“ dětí

4.5.2024 v 0:53 | Karma: 37,92

Ivana Dianová

Exotická večeře

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 25,98