Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na nákup jedině s Monikou Bagárovou a Milanem Barošem

Naše vysněná dovolená se chýlila ke konci. Navzdory mým utkvělým myšlenkám s námi ani nespadlo letadlo, ani nebylo v místech našeho dočasného pobytu zemětřesení, dokonce se nekonal ani státní převrat. Prostě jsme všichni přežili.
Sestřenice Moniky Bagárové

Malátně jsme se pohybovali od moře k bazénu, od bazénu na skvělé jídlo, pak s kávou do lehátka, v podvečer pak vycházka do okolí. Poprvé v životě jsem nemusela hnout ni prstem, a všechny potřeby naší skupinky byly plně uspokojeny, aniž bych trpěla výčitkami svědomí. Bylo mi blaze a očekávala jsem, že mi tak bude až do odjezdu.

Den před plánovaným návratem do vlasti mi do tohoto bláhového plánu hodily vidle moje dvě dcerky. Byly to hodně velké a těžké vidle! Holčičky chtěly nakupovat...

Nakupování nesnáším. Zřejmě mám i nějaké mužské geny, ale při nákupech všeho druhu trpívám vždy jako to zvíře. (Týrané). Kamarád to má přesně naopak. Nákupy miluje! Když mi líčil, jak Turci fanaticky smlouvají, šly na mě mrákoty! Tak snad se určí cena, a když to zboží budu chtít, prostě ho popadnu, zaplatím, a vypadnu! Nebudu se ztrapňovat nějakým smlouváním! To je snad jasné, ne?!

Ne. 

Tržnice bublala cizokrajnou hudbou, křikem ptáků a mnohojazyčným hovorem koupěchtivých turistů. Chaos. Babylonská věž ověšená nejrůznějšími světelnými efekty. A to strašlivé vedro! Měla jsem pocit, že jsem v pekle.

Holky si okamžitě vyhlédly krámek s parádou, dokonce i podle mého názoru vkusnou. Ceny nebyly nijak přemrštěné, takže mi nic nebránilo nechat proběhnout směnu peněz za hadříky a vypadnout směr bazén.

Ne.

"Teď uvidíš, kdo je Bergmann," pravil kamarád sebevědomě i natěšeně. Tvářil se tak, že jsem pochopila, že nám ten dobrý majitel krámku dá většinu věcí zadarmo, přidá toho zeleného papouška, co řval u vchodu, a ještě nám to všechno donese na hotel. Josef cestuje často a rád, a já vůbec nepochybovala, že po našem nájezdu milý Turek zavře obchod.

Vešli jsme dovnitř. Každý jsme pozdravili v jiném jazyce, jak nás zrovna napadlo, což snědého muže zaujalo: co jsme vlastně zač? Když jsme mu to řekli, začal jásat a doslova tančit v uličce mezi regály: "Milan Baroš! Milan Baroš!" Josef s ním probral fotbalovou říši a muž slzel. "Sleva Milan Baroš!" zakřičel slavnostně. Vybírejte, vybírejte a noste to sem na velkou hromadu, pak udělám slevu Baroš!"

Hromádka na pultu utěšeně rostla. Já jsem nic nezkoušela, neb jsem byla vedrem a vypětím úplně mokrá; pokud by se mi podařilo něco obléct, zcela jistě bych to už nikdy nestáhla z těla. Bylo mi trochu smutno z poznání, že ze všech skvělých Čechů, lékařů, hudebníků, spisovatelů a tak dále, mi zajistí slevu zrovna Baroš. Házela jsem různými jmény, ale muž vrtěl hlavou. Najednou zařval: "Monika Bagárová! Vzala si Uzbeka a ten je dobrý přítel bratra mého přítele! Mého nejlepšího přítele! Vlastně je to jako můj bratr!" Tvářil se jak majitel vesmíru a já už se skoro začala bát nejen o naši slevu, ale i o duševní zdraví obou pánů. Josef smlouval jak ďas. Oba hoši se titulovali divnými jmény, jako třeba bandita, sténali, mluvili o bankrotu, pak se zase objímali, smáli se, předstírali pláč; zírala jsem na to divadlo jak omráčená. 

Josef stlačil cenu na minimum, ale prodavač se šťastně smál:" Sleva Milan Baroš a Monika Bagárová," zářil, a já už ulehčeně vytahovala peněženku. Zavlnil se závěs kabinky a vylezla Nanda. I ty poslední šaty, co teď svírala na hrudi, jí byly a skvěle slušely. Nandě totiž sluší všechno. Do černa opálená, vlhkým vedrem celá kudrnatá, nevinně bleskla svýma zelenýma očima po muži u kasy. "Monika Bagárová? Kdo tu mluví o naší sestřenici?"

Muž vytřeštil oči a blaženě si povzdychl. "Sestřenice Monika Bagárová!" Usedl, něco cvakal na kalkulačce a pak něžně zašeptal: "Sleva sestřenice Monika Bagárová!" Nastrčil nám kalkulant a Josef uznale zamručel. Sleva sestřenice Monika Bagárová představovala dalších deset euro dolů plus senzační parfém pro mě. (Dárek teta Monika Bagárová).

Opouštěli jsme trh jako ve snách a báli jsme se ohlédnout, že za námi prodavač poběží a s křikem nám všechno sebere. Možná bude mít i šavli, nebo něco takového, co já vím. Pak jsem přece jenom neodolala.

Turecký prodavač, před malou chvíli dokonale odrbaný naší rodinkou, stál na kraji koberečku před krámem, šťastně se smál a spínal ruce k nebi.

Autor: Ivana Dianová | čtvrtek 22.6.2023 19:40 | karma článku: 32,70 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 21,40 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Nedívej se tam, nikdo tam není

Nevím přesně, zda je to dar nebo prokletí. Jsem pro jistou skupinu obyvatel nepřehlédnutelná a neodolatelná. Vlastně s tím nic nechci dělat, i kdyby to šlo, když se tak nad tím zamýšlím.

10.4.2024 v 10:24 | Karma: 24,95 | Přečteno: 979x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma: 42,72 | Přečteno: 10408x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma: 30,19 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Kšeft století

Nejsem obchodně zdatná. Vůbec. Nemám v sobě to pnutí a když se občas snažím v tomto směru něco podniknout, kdekdo mě dokonale očůrá. Tím víc mě fasinují lidé, kteří to mají naopak, zejména když tím nepoškozují druhé.

21.3.2024 v 14:46 | Karma: 32,00 | Přečteno: 925x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 629
  • Celková karma 32,11
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš", ...a také Danajka.  Psát mi můžete na ohlasynablogdanajka@seznam.cz             Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy