Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jen odvahu,Sicilie - ne všichni jsou mafiáni

Po zatčení posledního patrona sicilské mafie v jeho rodné vesnici Corleone vznikl dojem, mafia stárne a stává se pomalu legendou a turistickou atrakcí. Mnohá země se ukolébala v jistotě, že tihle "mafiosi" se někam vypařili. Jenže jak se ukázalo, žádný kouzelník mafii neodčaroval, ale čarovný proutek globalizace pozměnil její tvář a její struktury. Stala se nepostřehnutelnou. "Mafia je všude, pronikla do politických stran, usadila se jak v hlavách bezvýznamných občánků, tak v centrech moci", burcuje veřejnost italská fotografka Letizia Battagllia, která už léta všechny zločiny "ctihodné společnosti" nelítostně dokumentuje. V srpnu minulého roku bylo v jedné pizzerii v Duisburgu zastřeleno šest Italů, všichni členové kalabrijské `Ndranghety. Německá veřejnost se polekala, panebože, takové vraždy, to už je úplně Palermo! Palermo a Sicilie, to znamená mafie! A právě v tom neblaze proslulém Palermu se děje něco nevídaného - lidé se začínají bouřit a organizovat proti zločinným šikánám mafiánských klánů.

Vraždy v německém městě Duisburgu neomylně ukázaly - italská mafia není nějaký fantom tam daleko v Itálii. Dnešní mafie je zmodernizovaná, její struktury se "zmezinárodnily", pracují pro ni lidé mnoha národností, její pole působnosti se rozšířilo. Často "pronajímá" části svého imperia jiným, menším mafiánským klánům. Kontroluje jak tu pizzerii na rohu, tak i oblíbené butiky nebo solidní stavební firmy, vše klidné mírumilovné podniky, normální, nenápadné, nic podezřelého se tam nikdy neděje. To je právě ta změněná, globalizovaná mafie. Mafie, která nestřílí je tím nejnebezpečnější, slova jednoho znalce poměrů.

Nedávno vyšla kniha italského spisovatele Roberta Saviana(29) o kalabrijské mafii "Gomorrha" a způsobila poprask a úžas. Saviano se narodil v Kalabrii, v malé vesnici Casal de Principe, severně od Neapole. 44% jeho sousedů podporovalo místní mafiány "Cartell de Casalesi" Jenom během jeho vlastního krátkého života zavraždila kalabrijská mafia Camorra 3 700 lidí, více než ukrajinská, italská, a ty další. Saviano se rozhodl prosvítit a zveřejnit struktury a machinace této nebezpečné organizace a popsat rozsah jejího vlivu a moci. Při svých rešerších se nespokojil s pouhým výčtem vražd a zločinů a nespoléhal se na oficiální údaje, nýbrž se nebojácně "ponořil" do patřičného prostředí. V neapolských docích pomáhal vykládat padělané zboží z Číny, prolezl tajné čínsko-italské krejčovské dílny v Neapoli, organizované taktéž Camorrou, kde se vedle laciných padělků šijí také náročné modely pro mezinárodní hvězdy, často s vědomím italských modních firem. Mimo jiné pracoval také v činžákových čtvrtích na okraji Neapole, které Camoře slouží jako logistická základna pro distribuci drog a její obyvatelé jsou pokusní králíci pro zkoušky, jak dávkovat a mixovat drogy.

Jeho román se stal okamžitě "trhákem", knihu hltají i ti mladí lidé, kteří jsou jinak proti tištěnému slovu resistentní. Nejvíc otřásly veřejností jeho přesné analyzy a důkazy, jak dalece v posledních 20 letech italská mafia potichoučku, aniž by si toho nějak moc německá a evropská veřejnost a media všímaly, infiltrovala ekonomické struktury v takřka všech zemích. Nemusel chodit daleko, stačilo se poohlédnout doma. Z jeho rodné vesničky vládne klán Casalesi mocnému stavebnímu imperiu. Cílevědomě, pomocí sítě stavebních podniků a subpodniků, se mu podařilo získat monopol ve stavební branži nejen v Itálii, ale i v Německu. Po sjednocení Německa měli a mají její "padroni" prsty v téměř všech stavebních podnicích v bývalé NDR. A nejen tam. Při své cestě po německých městech, kde představoval svou knihu, provázen mohutnými bodyguardy, klidně, ale rozhodně sdělil mnohým nepříjemnou pravdu, totiž, že tahle země je jako dělaná pro mafiánské rejdy, jelikož chybí pořádné zákony. Proto jsou mnohá města, Munchen, Ulm, Wiesbaden, Freiburg, atd. atd. již silně prolezlá mafiánskými strukturami, Rostock např. je překládka drog, prostě celé hospodářství je mafiozně grandiozně podtunelováno.

Co proti tomu dělat! Více protimafiánských specialistů a policejních oddílů? Tvrdší rozsudky? Chyba lávky! Žádní vysoce školení odborníci za nás horké kaštany z ohně tahat nebudou a ani nemohou - tvrdí Saviano. "Dokud zůstanou kriminální organizace jen věcí odborníků, nemáme proti nim žádnou šanci. Oni nemají žádný strach, ani ze soudů, ani z odsouzení. ...Když je ale budou čtenáři, novináři, veřejnost neustále sledovat, dostanou se kriminální podniky do potíží."

Tuto taktiku boje proti mafii zvolila nová generace jejích odpůrců v Palermu na Sicilii. "Addiopizzo", pryč s výpalným, pojmenovali své hnutí, jejich slogan je "coraggiosicilia", jen odvahu, Sicilie! Zklamáni bezvýsledným bojem oficiálních institucí proti zločineckým klánům, frustrováni opětnými krutými vraždami těch hrdinných jednotlivců, kteří se odvážili postavit proti nadvládě zločinu, rozhodli se tito "noví vzbouřenci" jít jinou cestou, cestou širokého odporu a veřejného bojkotu.

Ve svých prvních akcích zaplavili zemi nálepkami proti "pizzo"- placení výpalného. Nejprve zůstali vědomě anonymní, až asi po roce různých akcí otiskli v sicilských novinách oficiální výzvu proti vydírání, kterou jenom v Palermu podepsalo 3 500 občanů. Většina aktivistů zůstává i nadále neznámá, nikdo neriskuje "hrdinně" a zbytečně krk, jak tomu bylo doposud. Jeden z jejich iniciátorů popsal jejich taktiku takto: "Jednotlivec zde nezmůže vůbec nic, jenom anonymita a střídání členů na exponovaných místech může aktivisty chránit proti pomstě mafiánů". Hnutí je podporováno mnoha zkušenými právníky a jinými odborníky a snaží se vzbudit v celé veřejnosti pocit spoluodpovědnosti za vraždy a zločiny spáchané v jejich sousedství.

Paralelně k tomuto vzbouření "ulice" se organizují i podnikatelé, kteří nebojácně odmítají platit "ochranu". Jeden z nich, Ivan Lo Bello, je přesvědčen, že masová rebelie byznysmenů proti tlaku mafie je velmi účinná zbran a podařilo se mu přesvědčit Svaz sicilských podnikatelů "Confindustria Sicilia", aby zakročil proti těm podnikům, které dále platí výpalné. To bylo velmi odvážné a pochopitelně pro Cosa-Nostra provokace. Následovaly hrozby, atentáty, přesto a navzdory všem skeptikům, vyhlásil Lo Bello a s ním další odvážní něco na způsob kulturní revoluce. "Tentokrát to míníme vážně!" Ivan Lo Bello má bohaté zkušenosti nejen s mafií, ale také se svými Siciliány a jejich mentalitou zbabělé pohodlnosti. Problém mafia byl vždy jen problémem státu, soudu, prostě těch druhých, zatímco, tvrdí Lo Bello,"ten problém jsme my. Mafia ví, že tato společnost je slabá a proto se dá vydírat!"

Zdá se, že se v Palermu obrátila karta. Doposud byly ruinovány ty podniky, které neplatily "ochranu", dnes jsou právě tyto odvážné firmy mladými rebelanty podporovány. V internetu je možno najít seznam 227 těchto podniků-odvážlivců. Ttrvalo to pěkně dlouho, než se dala tato listina zveřejnit. Aby se předešlo vražedným útokům mafiánů, byla vytvořena tajná skupina, která se specializovala jen na hledání odpůrců výpalného. Tito aktivisté se snaží získat především důvěru u co největšího počtu podnikatelů, znají jejich problémy s vydíráním, a snaží se je také ochránit před nebezpečnou popularitou. Místo senzačních televizních vystoupení jsou tito svědkové při procesech zastupováni "třetím", aby nemuseli následovně žít s policejní eskortou. Nečekanou změnu k lepšímu přineslo zatčení mafia-bose Salvatore Lo Piccolo v listopadu minulého roku, u něhož se našly pokladní knihy, kde byly zaregistrovány stovky platičů. Mladí vzbouřenci doufají, že se podaří tyto "odhalené" pohnout k výpovědím a dodat jim odvahy se k nim přidat.

Také v Neapoli, ve městě, které dusí odpadky a Camorra, se začíná hýbat odpor a nesouhlas. Ještě je počet těch, kteří se brání vydírání malý, ale stále více postižených se odváží přiznat, že jsou vydíráni. Také někteří odvážnější podnikatelé v Neapoli a Kampanii se sdružili do šesti protimafiánských organizací. "Neapolitánci jsou fatalisté, nevěří na změny", prohlásila anti-Camorra aktivistka Chiara Marasca.

Ale něco se změnilo. Je zde opět naděje, že se proti mafii dá něco dělat. Jestliže se těm mladým aktivistům podaří získat důvěru u potrefených sedláčků a chalupníků v sicilských horách, a jestliže se jim podaří získat na svou stranu lidi v chudinských čtvtích Neapole a ukázat jim, že existuje ještě jiná perspektiva než sloužit mafii, jestli jejich idealismus dokáže rozhýbat davy, pak nemá mafie žádnou šanci. Problém však zůstává ta perspektiva do budoucnosti! To je bohužel věc politiků.

Autor: Hanka Deutschmann | pátek 18.1.2008 15:28 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1297x
  • Další články autora

Hanka Deutschmann

Ramadan-svátek postu nebo plných břich

Islámský Ramadan je doba zbožnosti a půstu. Celý měsíc se každý dobrý muslim musí přes den postit a zabývat se pouze nábožnými myšlenkami. Měsíc hladovění je dlouhá doba, no - ne zcela, protože Allah měl se svými ovečkami soucit a povolil jim hned při první hvězdičce zasednout k plnému stolu a dávat si do nosu. K jeho slávě. Ale svět se mění a tomu neujdou ani islámské zvyky.

24.9.2008 v 19:10 | Karma: 15,43 | Přečteno: 2159x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

"Němcům bych moc nevěřila",

řekla osmiletá Lenka, "od těch hrozí nebezpečí", dodává. Děti diskutovaly v Magazíně Dnes (34/2008), co dělat, kdyby Česko napadli cizí okupanti. Michal,(8) má strach z Francie, Pepa se bojí anglických vojáků a Jirka jejich raket a stíhaček. Redaktorům šlo vlastně o sovětskou okupaci v roce 1968. O tom nevědělo žádné z dětí naprosto nic. Z ruských vojáků nemá strach žádné z nich. Zřejmě jsou to stále ještě "bratři", sice už ne sovětští, ale ruští.

27.8.2008 v 17:15 | Karma: 23,47 | Přečteno: 2250x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

Buřty, cigárko a hospoda na rohu

patří jistě pro mnohé k tomu, čemu se říká pohoda. Jinak v pořádkumilovné zemi německé. Ústavní soud totiž rozhodl, že zákaz kouření v nynější formě je protiústavní a povolil kouření v malých výčepech. To není konec problémů, naopak. Tak se kouří a probírají nové problémy, právě okolo těch buřtů. Moudří sudí totiž v těch modravých obláčcích zakázali podávat tzv. "upravované" pokrmy. Jenže co je co? Upravené nebo ne, to nikdo neví. Mohou za to tři hospodští, kteří se zoufale snaží zachránit svoje podniky před kolapsem.

9.8.2008 v 16:37 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Tak se nám zrodil "muslimský holokaust".

Muslimové objevili svůj islámský holokaust. Většina islámských států sice ten historický židovský holocaust zpochybnuje a židovský stát neuznává, ale někteří muslimští politici zneužívají bez studu právě strastiplné dějiny Židů v Evropě pro své záměry. Podle anglického ministra S. Malilka jsou muslimové ohroženi "jako Židé v Evropě". Hrozné utrpení Židů se po pouhých šedesáti letech zprofanovalo. Holokaust a koncentrační tábory zdegradovaly na brakové zboží, kterým si může kdokoliv posloužit.

17.7.2008 v 17:02 | Karma: 21,52 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Proč z nás fotbal dělá poblázněné patrioty?

Ve městě, kde žiji, je nás dobrá čtvrtina, těch občanů neměmeckého původ, odborně - občané s migračním pozadím. Normálně je většina z nás neviditelná, jsme řádnými a poslušunými příslušníky německého státu. Teda v těch normálních, nefotbalových dobách. S prvním odpísknutí jakéhokoliv zápasu, at je to pouhé přátelské čutání nebo mistrovství světa, se vše změní. Fotbal funguje jako lakmusový papírek, který nás národnostně "zabarví" a nemilosrdně vydělí z řad tuzemců. Všichni jsou najednou ovlajkovaní, barevně oštemplovaní a zjevní.

19.6.2008 v 16:55 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2613x
Studium romanistiky, bohemistiky a knihovnictví.Miluji knihy a zůstala jsem zvídavá.Slušně vedená diskuze je pro mne obohacením, mám hrůzu z fanatismu jakéhokoliv druhu.

Seznam rubrik