Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se na to dívají v Česku

Před dlouhou dobou jsem pro svobodu slova opustila zemi, a nyní, s rostoucím údivem nestačím sledovat, jak rychle se v této zemi kultura disputace rozvíjí. Hlavně blogová krajina je velmi pestrá, a zde se dá také nejlépe sledovat, jak se v diskuzích časem prosazovala mnohostrannost pohledu a akceptanz jiných názorů. Bohudík, už jen velmi zřídka na mne z nějakého příspěvku zavane dech komunismu.

Spíš se ještě tu a tam objeví malý Švejk, nebo si občas někde postěžuje takový maličký ublížený človíček, ale hned se najde někdo, kdo tavýmhle vypere pořádně hlavu. Zdá se, že ten zapšklý a opatrnický způsob žití přežívá pouze v českém filmu, a dá se jen doufat, že i Hřebejk a jiní konečně najdou zajímavější téma z nového nesocialistického života než toho "malého Čecháčka" a jeho konzumaci piva, a že objeví tu překvapující mladou generaci, která je víc doma v internetu než v hospodě na rohu. (Aby nedošlo k omylu, nic proti hospodám nemám, a těm na rohu už vůbec ne, byla bych ráda, kdyby jedna taková byla na MÉM rohu!)

Evropou kráčí neúprosná globalizace, vzdálenosti se krátí, vzhled měst se standartizuje, zboží v krámech se sobě podobá jako vejce vejci, Lidl, Schlecker a Co. nás zdomácnují kdekoliv. A tak se stává, že když nyní přijedu do svého rodného města, nevracím se do své minulosti. Není to už město mého mládí, ale zase to není žádné cizí město, přijela jsem prostě z jednoho evropského města do druhého, jenom kousek dál na východ. To je jen ten první pohled, a ten, jak je známo, často klame. Zaplatpambů, i ta nejširší konzumní globalizace nestačila setřít rozdíly mezi národy, Evropa se jednotí, hranice mizí, ale národy a nárůdky s jejich slabostmi, chybami a různými problémy zůstaly. EU mnohé zjednodušila, ale na druhé straně se zase objevily nové problémy a strachy. Hlavně ty malé "staronové" státy mají obavy o svou novou, vytouženou samostnost.

Pro mne bylo velkým překvapením, když jsem zjistila, kolik nedořešených otázek mezi Čechy a Němci dodnes existuje, jak to pod povrchem i dnes vře. Takže Sudety jsou ještě stále to téma, které v Česku dokáže rozhýbat mladé i staré. Během těch let, které jsem prožila v levé německé kultuře jsem se pracně naučila rozlišovat a připustit i existenci jiných názorů a pohledů, (což mi bylo, jako vydrezurované odrostence toho kolektivního socialistického myšlení a smýšlení, naprosto cizí). A pak jsem ke své hrůze musela zjistit, že když šlo do tuhého a v Čechách se rozjela diskuze a Postoloprtech a tamějšich a jiných masakrech na německých civilistech, moje nacvičená tolerance zalezla do posledního koutečku mé soudnosti, a nahoru se drala ta komunisty nadrilovaná nenávist proti těm "revanšistům". Musela jsem se velmi krotit, abych se nepřidala k "zdravému mínění lidu", a také s populistickým zadostiučiněním neprohlásila - ono jim to patřilo, oni začali válku. Český spisovatel Gabriel Laub kdysi během své emigrace v Německu prohlásil, že je potřeba aspon 10 let demokracie, aby byl člověk schopen kriticky myslet. To nestaří, schopnost kriticky uvažovat nespadne nikomu z nebe - každý musí tvrdě na sobě pracovat.

A právě tento proces zkusit se dívat přes ten příslovečný okraj vlastního hrnce, snažit se problém posuzovat ve všech aspektech jsem mohla dobře pozorovat při diskuzích o odsunu. Jistě, byl to kolotoč emocí, starých strachů a křivd, nesprávných informací a zajetých studenoválečných názorů - ale překvapivě tu zazněly také hlasy, pokoušející se najít tu nezaujatou, (pokud to toto téma dovolí), pravdu, zjistit, co se tenkrát vlastně v Postoloprtech, v Brně a jinde dělo. Když jsem četla o těchto mladých, skoro jsem se zastyděla, že je ve mně, po tolika letech pozitivních zkušeností s demokracií v Německu, ještě tolik staré škváry.

Německo-český vztah zůstává i nadále poněkud ožehavým tématem, myslím pro obě strany. Ale ještě ožehavější je další problém, který, jak pozoruji, hýbe českou komunitou. Romové. Doposud se to týkalo jen východní Evropy, západ to moc, až na občasné poznámky o rasismu a těžkém situaci Romů v Čechách a na Slovensku, moc nezajímalo. Po otevření hranic a přesunu mnoha romských klanů za pohodlnějčím životem na západě, začíná i EU chápat, že je to problém celoevropský, a jak se dal slyšet italský premiér Prodi, problém pořádně zapeklitý. Je velmi zajímavé, jak pragmaticky probíhá diskuze, jak čelit romské realitě v Česku, na rozdíl od nereallistických řešení, které navrhují např. němečtí politici v prípadě Romu v Kielu. Na rozdíl od Česka, kde se politici odvažují k nepopulárním krokům a problémy se už tak nezkrášlují a začínají se veřejně diskutovat, jiní, třeba Italoví se brání proti přílivu Romů bez diskuze, vehementně a neomylně.

Dalo by se jistě dál pokračovat s problémy, které hýbou zemí. Některé jsou specificky české, jako ti mordující řidiči na dálnicích, jiné jsou ještě spíše záležitostí "starých" Evropanů, jako islamismus, jenže také tyto problémy vbrzku překročí hranice. Ve všech diskuzích, které jsem četla nebo vedla, jsem často pozorovala, řekla bych opatrně, "český" přístup k věci. Tentokrát míněno pozitivně. Argumentace byla většinou pragmatická, realistická, bez abstraktního zamlžování. Při německých diskuzích se často stává, že se problémový objekt v moři dobře míněných vědeckých a pseudovědeckých, těžkostravitelných udůvodnění a pouček ztratí z dohledu. A tak se mi často stává, že se mně teprve po přečtení Dnes nebo Lidovek mnohá komplikovaná situace zjednoduší. Je to vždy velmi osvěžující, vidět věci z úhlu malého národa, a ne přes rastr silného státu. Člověk je blíž lidské skutečnost.

Takže mám dojem, že Česko má první lekce demokracie úspěšně za sebou.

 

Autor: Hanka Deutschmann | čtvrtek 23.8.2007 15:41 | karma článku: 12,11 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Hanka Deutschmann

Ramadan-svátek postu nebo plných břich

Islámský Ramadan je doba zbožnosti a půstu. Celý měsíc se každý dobrý muslim musí přes den postit a zabývat se pouze nábožnými myšlenkami. Měsíc hladovění je dlouhá doba, no - ne zcela, protože Allah měl se svými ovečkami soucit a povolil jim hned při první hvězdičce zasednout k plnému stolu a dávat si do nosu. K jeho slávě. Ale svět se mění a tomu neujdou ani islámské zvyky.

24.9.2008 v 19:10 | Karma: 15,43 | Přečteno: 2159x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

"Němcům bych moc nevěřila",

řekla osmiletá Lenka, "od těch hrozí nebezpečí", dodává. Děti diskutovaly v Magazíně Dnes (34/2008), co dělat, kdyby Česko napadli cizí okupanti. Michal,(8) má strach z Francie, Pepa se bojí anglických vojáků a Jirka jejich raket a stíhaček. Redaktorům šlo vlastně o sovětskou okupaci v roce 1968. O tom nevědělo žádné z dětí naprosto nic. Z ruských vojáků nemá strach žádné z nich. Zřejmě jsou to stále ještě "bratři", sice už ne sovětští, ale ruští.

27.8.2008 v 17:15 | Karma: 23,47 | Přečteno: 2250x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

Buřty, cigárko a hospoda na rohu

patří jistě pro mnohé k tomu, čemu se říká pohoda. Jinak v pořádkumilovné zemi německé. Ústavní soud totiž rozhodl, že zákaz kouření v nynější formě je protiústavní a povolil kouření v malých výčepech. To není konec problémů, naopak. Tak se kouří a probírají nové problémy, právě okolo těch buřtů. Moudří sudí totiž v těch modravých obláčcích zakázali podávat tzv. "upravované" pokrmy. Jenže co je co? Upravené nebo ne, to nikdo neví. Mohou za to tři hospodští, kteří se zoufale snaží zachránit svoje podniky před kolapsem.

9.8.2008 v 16:37 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Tak se nám zrodil "muslimský holokaust".

Muslimové objevili svůj islámský holokaust. Většina islámských států sice ten historický židovský holocaust zpochybnuje a židovský stát neuznává, ale někteří muslimští politici zneužívají bez studu právě strastiplné dějiny Židů v Evropě pro své záměry. Podle anglického ministra S. Malilka jsou muslimové ohroženi "jako Židé v Evropě". Hrozné utrpení Židů se po pouhých šedesáti letech zprofanovalo. Holokaust a koncentrační tábory zdegradovaly na brakové zboží, kterým si může kdokoliv posloužit.

17.7.2008 v 17:02 | Karma: 21,52 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Proč z nás fotbal dělá poblázněné patrioty?

Ve městě, kde žiji, je nás dobrá čtvrtina, těch občanů neměmeckého původ, odborně - občané s migračním pozadím. Normálně je většina z nás neviditelná, jsme řádnými a poslušunými příslušníky německého státu. Teda v těch normálních, nefotbalových dobách. S prvním odpísknutí jakéhokoliv zápasu, at je to pouhé přátelské čutání nebo mistrovství světa, se vše změní. Fotbal funguje jako lakmusový papírek, který nás národnostně "zabarví" a nemilosrdně vydělí z řad tuzemců. Všichni jsou najednou ovlajkovaní, barevně oštemplovaní a zjevní.

19.6.2008 v 16:55 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2613x
Studium romanistiky, bohemistiky a knihovnictví.Miluji knihy a zůstala jsem zvídavá.Slušně vedená diskuze je pro mne obohacením, mám hrůzu z fanatismu jakéhokoliv druhu.

Seznam rubrik