Jak (ne)odrovnat Itala

Musím říct, že česká kuchyně mi v Itálii téměř nechybí. Až na pár drobností jako je výborný český chleba, kyselé zelí nebo uzené maso, nemám za čím brečet. Zvlášť v létě si užívám hromady ovoce, zeleniny a ryb. Ovšem je pravda, že když se venku ochladí, mívám potřebu se realizovat v kuchyni a něco echt českého připravit.

Můj drahý většinou česká jídla sní, jenže po svém. No řekněte mi, jaký to má smysl zajídat chlebem bramborovou kaši s řizkem? Bylo mi vysvětleno, že maso se zeleninou se běžně v Itálii chlebem zajídá. Zeleninou byla myšlena ta bramborová kaše. Anebo, když jsem uvařila výbornou vepřovou se zelím a bramborovým knedlíkem. Jo, snědl to, dokonce si přidal, ale zbouchal k tomu půlku ciabatty. Do hovězího guláše si zamíchá půl kila těstovin, takže už to není guláš, ale pasta al pomodoro. Prý u nás neumíme šetřit, oni by ten kotel guláše jedli týden a zasytili by tím celou rotu. Trpělivost holka, hlavně, že mu chutná.

No ale zase na druhou stranu musím říct, že i můj muž musel být v šoku z některých našich stravovacích návyků.

Vzpomínám si třeba, když byl poprvé před lety  u mě na návštěvě v ČR, jedno z prvních jídel, které jsem mu naservírovala, byly špagety se sýrem a s kečupem, které jsem předtím nezapomněla řádně propláchnout ve studené vodě a rozvařit hodně do měkka. S láskou jsem mu celé to své dílo posypala 30% eidamem a doprostřed udělala důlek, který jsem vyplnila kečupem. Můžu vám říct, že tohle je perfektní návod, jak odrovnat Itala. Toho mého málem trefilo. Chvíli na to koukal, rýpnul do toho vidličkou a hele, zůstal mu na ni viset celý klobouk špaget. Pak se mě opatrně zeptal, zda v ČR děláme špagety tak, že když otočíš vidličkou, tak zároveň otočíš talířem a celým stolem? Nejapnou poznámku jsem přešla bez povšimnutí a řekla jsem mu, že může mít stejně rozvařené a slepené špagety i na sladko, pokud chce. S cukrem a s mákem, nebo další varianta s grankem. To už nevydržel a šel do obchodu mumlajíc, že tady určitě umře hlady. Ještě jsem za ním chtěla zavolat, že až se vrátí, tak mu to jídlo ohřeju v mikrovlnce, ale tady už jsem tušila, že se pohybuji na nebezpečné půdě a že bych mohla o svého Itala přijít ještě dřív než ho řádně poznám. Italové totiž přístroje typu mikrovlnka, varná konvice a někde dokonce i myčka nádobí, zasadně ignorují a nechápou, k čemu tyto mašinky jsou vůbec dobré, když jejich maminky se bez podobných nesmyslů obešly celý život.

Časem jsem pochopila, že pokud to chci s tím svým Makaronem vydržet, budu se muset vyvarovat některých hrubých chyb.Týkají se samozřejmě jídla, které je důležitou součástí každého obyvatele Apeninského polostrova (hned po jeho matce).

  • Naučit se vařit správně těstoviny. A věřte mi, že to zpočátku nebylo vůbec jednoduché
  • Pamatovat si, že těstoviny na sladký způsob lije Ital za stálého míchání do toaletní mísy.
  • Obejít se bez domácích eletrospotřebičů a nedivit se, když Ital lije do varné konvice mléko (pokud možno jej nezabít a s láskou mu vysvětlit jako tříletému dítěti, že varná konvice slouží pouze pro ohřev vody).
  • Do tradičních italských receptů nikdy nevnášet prvky české fantazie.
  • Kečup patří pouze na hranolky v Mc Donaldu, v žádném případě se nepřidává do italských pokrmů.
  • Smířit se s faktem, že nikdy nebudu umět vařit tak dobře jako moje italská tchýně.

No ale to jsou v podstatě maličkosti, odměnou nám je, že se spolu prochechtáváme životem.

A určitě nejsem sama, kdo je na tom podobně. Vzpomínám si, jak jsem řvala smíchy, když jedna má známá Češka, která taky žije v Itálii, psala na FB obsah smsky, kterou ji poslal manžel na cestě z práce: MAM LAT JAK LEF (= mám hlad jako vlk).

Kvůli těmto okamžikům přece stojí za to dělat kompromisy.

Autor: Zuzana De Rosa | pátek 10.10.2014 11:07 | karma článku: 28,16 | přečteno: 2364x
  • Další články autora

Zuzana De Rosa

Jak se (ne)hubne v Itálii

11.5.2015 v 8:12 | Karma: 30,57

Zuzana De Rosa

Omyl jménem Mozzarella

16.3.2015 v 15:32 | Karma: 27,93

Zuzana De Rosa

Můj (ne)přítel automobil

13.3.2015 v 13:42 | Karma: 18,23