Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak nám rozkopali náves!

Co vy na to? Už ani nepočítám, kolikrát jsem v uplynulém týdnu toto konstatování slyšel. Samozřejmě pomíjím skutečnost, že někteří zaměňují naši vesnici s městem a místo slova „náves“ sklouzávají k užívání podstatného jména „náměstí“. Já osobně jsem rád za tu vesnici! Všemu městskému se budu bránit „dokud budu dýchat“. To je můj privátní názor, přičemž však chovám hluboký respekt názorům odlišným. Ovšem k věci:

Výkopové práce právě startují s heslem "za náves krásnější" :-)David Novohradský

Můj mladší syn má opět další důvod s výrazem plným nadšení a úžasu cupitat k bagru a dychtivě, dětským prstíkem ukazujíc, volat: „táto baaaaa!“. Ano, bagr je u nás doma neskutečným fenoménem hned po mašince. Ani tolik oblíbené popelářské auto mu nemůže konkurovat. Bagry Matýskovi neskutečně imponují. Má nyní důvod k malé, ryze soukromé, radosti. Zažije totiž další „šťastné léto“, v podobě přítomnosti těžké techniky nedaleko jeho bydliště. Pro dušičku batolete mužského rodu výhra a nadšení, pro ostatní možná nevítaná komplikace. Nebudeme si moci podvakrát nakoupit na Farmářských trzích, možná ani „Letní noc“ nebude na místě a v podobě, jak ji známe. Patrně též budeme mít problém zaparkovat před poštou a podobně. Bude to nepříjemné, pravda. Výsledek však, snad, bude odměnou za naši trpělivost. Určitě ! Budeme mít nové a pěkné místo, kde se scházíme, bavíme a občas někdo z nás ztropí na zábavě i nějakou tu "neplechu".

 

Projekt revitalizace středu Moravan je, dle vyjádření vedení obce, zpracován již několik let. Osobně se mi moc líbí. Obec si nyní sáhla na dotace a prakticky celou rekonstrukci zaplatí z financí takto získaných. Jednoduše – když to neplatí Obec, ale někdo jiný, proč to „nespustit“? Budeme mít konečně důstojné centrum a vyřeší se dopravní situace s nepřehlednou křižovatkou, přes níž mnozí majitelé „bílých nadupaných limuzín“ jezdí jako by právě byli aktéry čtyřicátého druhého kola závodu F1 v Monze.

 

Osobně rád obětuji trochu nepohodlí a budu se těšit na výsledek. Snad už Hodové slavnosti zažijeme v novém prostředí. Těším se na to. Tak teď už jen postavit tu multifunkční sportovní halu, která nám tolik chybí a která je, podle mně, už teď „dopředu vyprodaná“ a možná smeknu a zatleskám.

Autor: David Novohradský | pátek 25.4.2014 12:07 | karma článku: 8,54 | přečteno: 803x
  • Další články autora

David Novohradský

Michaela Fialová, lovkyně či pytlák? My se možná bojíme, ale naše děti nazývají věci pravým jménem!

Auto, tenisová raketa vedle mě, vzadu můj syn, mobil v ruce, vyjevený výraz, asi si něco čte... Jedeme si zahrát tenis, pohoda, když v jeden okamžik uslyším:„Toto je vzkaz pro tu hloupou paní Michaelu a jí podobný lidi"

10.5.2015 v 11:05 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1849x | Občanské aktivity

David Novohradský

Douška ke "Zvonokosům"- Moravany jimi zdaleka nejsou, ukázaly volby

Jeden by nevěřil, co se může všechno stát, když člověk svobodně napíše svůj názor a možná - a to především - tak trochu pomůže "otevřít oči" lidem, kteří žijí ve stejném místě. V mém případě se toho událo hodně. Pominu směšné vyhrožování fyzickou inzultací a trestním oznámením od "potrefených hus" - to už patří k moravanskému "koloritu" a obzvlášť jednodušší jedinci, jimž dochází argumenty, se k takovým slovním a někdy i "neslovním" proklamacím uchylují. Ovšem co pominout nelze je ta poměrně dobrá zpráva - že totiž, patrně, přece jen nejsme „Zvonokosy“, kteréžto přirovnání jsem použil v mém předchozím článku.

13.10.2014 v 13:45 | Karma: 9,66 | Přečteno: 860x | Ostatní

David Novohradský

Akce „Zvonokosy“ aneb Moravany opět volí!

Předem všeho chci říct, že nejsem kandidát a ani nepropaguji byť jedinou ze stran. I pravidla pro blogery zde na blog.idnes.cz jsou jasná a politickou agitaci zakazují. Některé skutečnosti a fakta u nás v Moravanech jsou však tak úsměvná, že si jich nelze nevšimnout a neokomentovat je. Bez propagace stran samozřejmě. Máme kanditátů a kandidátek jako nějaké město. Proč? Že by odpověď zněla: "protože Zvonokosy"?! Snad ne. Tedy doufám. I když fakta nasvědčují spíše opaku. Musím říct, že vylučuji jakýkoliv svůj podíl na kampani kterékoliv ze stran, spíše by byl skoro hřích nepokusit se využít odstupu a nenapsat i částečně „sebereflexní“ fejeton či úvahu, nebo jak tomu říct. Jsem nezávislý. Mohu si tedy dovolit nadhled, do kterého jsem se dostal. Pojďte se zamyslet se mnou a možná i pousmát!

9.10.2014 v 15:50 | Karma: 8,57 | Přečteno: 863x | Ostatní

David Novohradský

Zázraky se dějí! Moravanské hody 2014 jsou toho důkazem.

Mohou být tradiční události důvodem pro netradiční zamyšlení nad mystičnem, záhadami a existencí B-ží, případně nad existencí zázraků? Za normálních okolností, by takové zamyšlení spíše patřilo do nějaké náboženské revue, my jsme však s nadpřirozenem měli osobní zkušenost minulý týden v sobotu. A byla to zkušenost vskutku mystická!

16.9.2014 v 14:45 | Karma: 12,52 | Přečteno: 747x | Diskuse| Kultura

David Novohradský

Telefonát do Tel Avivu aneb brání Izraelci jen sebe?

Nebrání vlastně i náš svět a naši kulturu? Moje odpověď zní jako jasné ANO, brání i NÁS! Právě teď jsem položil telefon a ukončil rozhovor s člověkem, někým poměrně blízkým, na kom mi záleží, a kdo je v bezprostředním ohrožení. Voláme si pravidelně, párkrát do roka. Poslední telefonát však nebyl tak poklidný jako v uplynulé době. „Táni, kdyby bylo nejhůř, přijeďte s manželem a dětmi. Ubytuji Vás u sebe a v klidu přečkáte ten nejhorší čas a pak se vrátíte“.

10.7.2014 v 16:30 | Karma: 32,14 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Žiji v malebné vesnici Moravany, nedaleko města Brna. Moc rád se podílím na veřejném životě. Rád se vyjadřuji k tomu co se děje u nás, ale i "za humny".