Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Události v ekonomice v 8. týdnu

za jeden rok nám inflace z běžných účtů odebrala téměř tolik kolik stála stavba moderní letadlové lodi USS Gerald R. Ford (na obrázku). Proč ČNB nezvedá sazby aby inflaci přibrzdila rychleji? Na to odpovídá víceguvernér Frait.

V končícím týdnu mne nejvíc zaujal rozhovor s Janem Fraitem (víceguvernérem ČNB) pro Deník N. V něm mimo jiné pan Frait vysvětluje, že inflaci by bylo možné zastavit rychleji dalším zvyšováním sazeb, ale za cenu “potrestání dlužníků za jejich dluhy”. ČNB raději volí pomalejší tempo zmírnění inflace, a potrestáni budou podle pana Fraita střadatelé. Těm se totiž sníží kupní síla jejich úsport. Z krátkodobého pohledu ČNB jistě volé méně bolestivý postup, nicméně tento postup sníží motivaci Čechů vytvářet si finanční zásoby, spořit a investovat, tedy chovat se zodpovědně. 

Loňská inflace (15,1%) nám odebrala z běžných účtů 271,8 miliard korun v podobě kupní síly. To je bezmála tolik, kolik stála ameriku stavba moderní letadlové lodi USS Gerald R. Ford (12,9 miliard USD, tedy cca 287 miliard Kč), A pokud své peníze nepřevedeme jinam, a inflace naplní prognózu ČNB (10,9%), přijdeme letos o dalších 180 miliard korun.

Hodně pozornosti vzbudil údaj eurostatu, podle kterého je naše lednová inflace 19,1%, a je třetí nejvyšší v EU. Eurostat používá jinou metodiku pro výpočet inflace (co se týče nákladů na bydlení). Inflace 19,1% je skutečně vysoká. Na druhou stranu nikdo z nás loni údaje eurostatu nesledoval, naše inflace podle těchto kritérií byla v té době nižší.

Poslední informace z České republiky se týká nemovitostí. Podle České bankovní asociace se aktivita na českém realitním trhu loni propadla o 50%. To je dáno zejména propadem poskytnutých hypoték (nejnižší počet za posledních 10 let, nejnižší objem na posledních 20 let). Cena nemovitostí loni klesla v průměru o 4%. 

Ve Spojených státech vyšly nové statistiky, které ukazují, že inflace zdaleka neodezněla. Páteční zpráva amerického ministerstva obchodu ukázala, že spotřebitelské výdaje v USA minulý měsíc stouply meziměsíčně o 1,8 %. Index výdajů na osobní spotřebu (PCE) pak minulý měsíc meziročně vzrostl o 5,4 %. Index PCE je preferovaným ukazatelem inflace pro Fed.

Dalším ukazatelem, který investoři na americkém trhu sledují, je počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Je-li týdenní počet žádostí nižší než 250 tisíc, je pracovní trh napjatý (je těžké sehnat nové pracovníky, což má za následek tlak na zvyšování mezd a menší možnost vybrat si kvalitní zaměstnance, což vede k poklesu produktivity, obojí pak podporuje inflaci). Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhl pouhých  192 tisíc.

Nejen na základě těchto údajů trh nyní očekává, že úrokové sazby v USA stoupnou na vrchol v rozmezí 5,25 a 5,50 % v červnu a nad pěti procenty zůstanou celý rok. Někteří členové měnového výboru navrhují (například guvernér St. Louise FEDu James Bullard), aby se na příštím zasedání sazby zvedly o 0,5% (místo očekávaných 0,25%). Není tedy překvapení, že po lednovém růstu akciové trhy v únoru opět klesají, a investoři patrně vzdali svůj boj s FEDem. V končícím týdnu se index Dow Jones propadl nejrychleji za posledních 5 měsíců, 

Únorový index nákupních manažerů (PMI, tzv. předstihový index, podle kterého se dá odhadnout budoucí vývoj daného segment) se v eurozóně dostal na devítiměsíční maxima (52.3 bodu). To jednak ukazuje na odolnost evropské ekonomiky, ale dává to i evropské centrální bance mandát dále zvyšovat úrokové sazby. Index rostl zejména díky oblasti služeb. Průmyslový PMI je stále pod hodnotou 50 (48,5), což pro naši exportně orientovanou ekonomiku může znamenat pokles vývozu do zemí eurozóny (zejména Německa).

Poslední zpráva je z Japonska. Tamní ekonomika zažívá nejvyšší inflaci za posledních 41 let (od září 1981), a to 4.2%. Proti našim podmínkám je inflace sice velmi nízká, ale tamní centrální banka má velmi omezený prostor v jejím brzdění - zvedáním úrokových sazeb zvedá i úroky na státním dluhu, a ten je v Japonsku nejvyšší ze všech zemí OECD - kolem 260% HDP.

Přejme si tedy inflaci Japonska a zadluženost například Kuvaitu (3% HDP).

 

Autor: David Kunc | neděle 26.2.2023 23:13 | karma článku: 8,59 | přečteno: 142x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 87x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 111x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,40
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik