Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Událost v ekonomice v 22. týdnu

schválení navýšení amerického dluhu (uff, všem se nám ulevilo, snad jsme ale nezapoměli na původní problémy jako je inflace či nestabilita bank....)  

 

Nejdůležitější zprávou končícího týdne bylo bezpochyb schválení navýšení dluhového stropu Spojených států. Zvýšení je odsouhlaseno na 2 roky (tedy do roku 2025, kdy bude po prezidentských volbách). Zaujalo mne, o kolik byl dluhový strop na 2 roky navýšen - o 13,4 biliónu dolarů, Dvouleté navýšení dluhového stropu přibližně odpovídá celkovému dluhu Spojených států z roku 2010. Tedy, to, co Američané v roce 2010 považovali za maximální výši zadlužení své země, je dnes pouhým přírůstkem stávajícího dluhu. To ukazuje, jak rychle dluh největší ekonomiky světa narůstá. 

A popravdě, neroste jen dluh Spojených států. Schodek veřejných financí České republiky dosáhl v květnu 271,4 milliard Kč. Vývoj veřejného schodku ukazuje, že plánovaný celoroční schodek 295 miliard Kč bude dosažitelný velmi těžce. Růst výdajů táhly zejména výplaty důchodů (meziroční nárůst o 19,4%), ale i rychle rostoucí náklady na obsluhu státního dluhu. Ty se proti loňskému roku takřka zdvojnásobily na 37,4 mld. Kč. Důvodem je rostoucí dluh, vyšší úrokové sazby, ale i výplata výnosu z pro stát aktuálně nákladných protiinflačních dluhopisů. Ještě v roce 2000 byl celý veřejný dluh ČR nižší, než je letošní (plánovaný) schodek. 

Z výše uvedeného je celkem jasné, že veřejné dluhy jsou nesplatitelné, a při rostoucím tempu zadlužování států je jen otázka času, kdy takovýto systém přestane fungovat.

Do historicky rekordního schodku se za první čtyři měsíce letoška dostal důchodový účet České republiky. Schodek důchodů činil ke konci dubna historicky27,8 miliardy korun. Ještě loni za stejné období roku to ještě bylo jen necelých devět miliard. Nárůst důchodového deficitu je tedy meziročně trojnásobný

V rozhovoru pro Český rozhlas viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová sdělila, že při růstu mezd zaměstnanci aktuálně nejednají z pohledu očekávané inflace, ale spíš z pohledu inflace předchozí – že se snaží vyjednat si nějakou kompenzaci minulé inflace. 

Jiný pohled na růst mezd má další člen bankovní rady - Tomáš Holub. Ten v otázkách Václava Moravce uvedl, že mzdy mají tu vlastnost, že bývají velmi setrvačné, takže pokud v letošním roce porostou mzdy o 10 %, bude velmi obtížné je už třeba v příštím roce zkrotit tak, aby rostly jen třeba o 5 %. Proto by podle Tomáše Holuba bylo dobré vyslat signál formou zvýšení úrokových sazeb. 

Podle nových čísel ČSÚ byl výkon české ekonomiky v 1. letošním čtvrtletí po všech očištěních o 4 desetiny nižší než před rokem. Mezičtvrtletní srovnání vychází na -0,04 %, takže došlo k mezičtvrtletnímu poklesu, což značí, že česká recese započatá v loňském třetím čtvrtletí 2022 pokračovala i v letošním prvním.

Ve Spojených státech se index nákupních manažerů (PMI) zpracovatelského průmyslu v květnu propadl na 46,9. (hodnota pod 50 představuje pokles daného sektoru). Údaje PMI si vedly mírně hůře, než se očekávalo, pokles ve výrobním sektoru je dán zejména slábnoucí poptávkou. 

Přes pokles výrobních objednávek vytvořila americká ekonomika další 339 tisíc nových pracovních míst (očekávalo se 190 tisíc), a trh práce v USA zůstává i nadále silný. Přes tento počet nových pracovních míst však nezaměstnanost povyskočila na 3,7%, a možná konečně signalizuje přicházející ochlazení americké ekonomiky, které je k potlačení inflace téměř nezbytné. 

Stejný index (PMI ve zpracovatelském sektoru) je na poměrně nízké hodnotě i u nás - za květen se udržel na hodnotě 42,8. Nové zakázky klesají déle než rok, což přispívá k poklesu výroby. To snižuje poptávku po vstupech, které jsou díky tomu dostupnější, a dochází tak k jejich zlevňování. Pokles poptávky ve výrobě zároveň omezuje prostor pro zvyšování cen výstupů, což se v posledních měsících projevovalo poklesem tempa zdražování, nyní poprvé po více jak 2 letech došlo i ke zlevnění. 

V květnu inflace v eurozóně nečekaně prudce přibrzdila na 6,1%. Nicméně guvernérka ECB, Christina Lagaerdová uvedla, že inflace je stále příliš vysoká, a je třeba s ní nadále bojovat (= zvedat sazby). 

Nedávný průzkum agentury Gallup mezi Američany ukazuje, že zlato nyní považují za lepší dlouhodobou investici než akcie/podílové fondy; naposledy se tak stalo v roce 2013.

 

Úspěšný start do nového týdne

Autor: David Kunc | neděle 4.6.2023 23:30 | karma článku: 8,87 | přečteno: 114x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik