Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události 33. týdne

Penzijní fond kočí červenec s rekordním schodkem, vláda nás bude motivovat (či nutt) k odkládání si na důchod. Je na čase vybrat si cestu, jak se na stáří zabezpečíme. Jednou z nich může být investice do zlata

V končícím týdnu považuji za nejdůležitější událost zprávu inisterstva financí o vývoji příjmů a výdajů spojených s českým průběžným systémem důchodového pojištění. Klíčové je výsledné saldo (tj. příjmy z pojistného na důchodové pojištění minus výdaje na dávky a na správu systému) – a toto saldo se letos propadá do záporu dřív nevídaným tempem. Dokonce i v doposud nejhorším roce 2013, činilo kumulativní saldo v červenci jen necelých třicet miliard korun; letos je to přes 40 miliard. Letos lze tedy zhruba odhadovat výsledné saldo na nějakých -70 mld. Kč, tedy kolem 1 % HDP. 

Patrně z tohoto důvodu chce vláda motivovat lidi, aby si více spořili na stáří a také aby si pak naspořené peníze z penzijního fondu ne­vybírali najednou. Kdo si vybere peníze jednorázově, bude zřejmě zpětně krácen na státním příspěvku. To ukazuje na možnou variantu, že v budoucnu nebude mít stát na odpovídající penze dostatek prostředků,  Je tedy důležité si na penzi vytvářet postupně vlastní finanční rezervu.

Roste cena ropy (například cena ropy Brent od konce června silně roste, na začátku srpna se dostala nad 85 USD/barel.) a díky ní rostou i ceny pohonných hmot. Ropa je stále nejpoužívanější surovinou a růst její ceny by mohl zpomalit pokles inflace napříč všemi ekonomikami. Důvodem růstu ceny je omezení těžby v Saúdské Arábii a Rusku, ale i silná poptávka na fyzickém trhu, která v letních měsících dosahuje historických maxim. Zásoby benzínu a motorové nafty v USA a Evropě jsou podprůměrné a produkce rafinérií zaostává za růstem poptávky kvůli neplánovaným výpadkům, nedostatku těžké kyselé ropy (ze Saúdské Arábie) a horkému počasí (které omezuje výkon chlazení a tím i výrobní kapacitu rafinérií). To významně přispívá k růstu cen pohonných hmot. Situace se podle analytiků do konce kalendářního roku výrazně nezlepší. 

V končícím týdnu byl zveřejněn zápis ze zasedání americké centrální banky. Z něj vyplývá, že téměř všichni členové FOMC podpořili červencové zvýšení sazeb. Navíc zápis opět potvrdil, že americké sazby zůstanou zvýšené déle, než trh očekává, což může nakonec vést k recesi americké ekonomiky. Navíc zvýšení sazeb je nadále ve hře, minimálně díky stále napjatému trhu práce (v minulém týdnu klesl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti na 239 tisíc (oproti 250 tisícům v předchozím týdnu).

V Číně definitivně zkrachoval významný developer Evergrande. Čínská centrální banka navíc nečekaně snížila úrokové sazby s cílem podpořit slábnoucí ekonomiku. Problémy druhé největší ekonomiky světa budou mít negativní dopad na Evropu, a tedy i na nás.

Společnost Nomura oznámila, že podle jejího ukazatele Demokles, který úspěšně předpovídal minulé výprodeje na světových měnách, hrozí Turecku, České republice, Srí Lance a Rumunsku v příštích 12 měsících měnová krize. Každá z těchto zemí dosáhla v "Damoklově" měřítku banky skóre vyššího než 100, což je signál, že jsou ohroženy měnovým krachem. Je to již podruhé během 12 měsíců, kdy Nomura predikuje problémy české ekonomiky. 

Česká republika vyčerpala všechny dosavadní faktory růstu, ztratila své konkurenční výhody a dostala se do takzvané pasti středních příjmů, ve které se mohou ocitnout země dohánějící úroveň ekonomicky vyspělých států. Vyplývá to z analýzy konkurenceschopnosti české ekonomiky Hospodářské komory ČR. Důsledkem podle ní bude dlouhodobá hospodářská stagnace, zpomalení růstu mezd a životní úrovně obyvatelstva. Zvrátit by to mohla větší podpora produkce s vyšší přidanou hodnotou (celý článek:https://www.investicniweb.cz/analyza-hk-cr-vycerpala-vsechny-faktory-rustu-ztratila-sve-konkurencni-vyhody

V České republice poskytly banky a stavební spořitelny v červenci hypoteční úvěry za 11,4 miliardy korun, což je proti červnu pokles o osmnáct procent, meziroční pokles 4%. Na trh stále působí vysoké úrokové sazby, které znemožňují lidem nakupovat nové nemovitosti.Přibrždění nemovitostního trhu může vést ke krachům developerů (i když ne tak významnému jako tomu je v Číně), a k poklesu realitních fondů.

V červenci ČNB opět nakoupila téměř 2 tuny zlata (cca 64 300 Oz) a celkové rezervy tak od počátku roku do konce července stouply o téměř 10 tun (cca 321 512 Oz). 

 

Autor: David Kunc | neděle 20.8.2023 23:27 | karma článku: 7,85 | přečteno: 155x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:37

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik