Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co přinesl 21. týden v ekonomice

Bankrot Spojených států je velmi pravděpodobně zažehnán. To ale neznamená, že ostatní problémy zmizely. Signály přetrvávající inflace ve Spojených státech, pomalé snižování sazeb u nás, citelný pokels průmyslové výroby....

Nejdůležitější zpráva tohoto týdne přišla o víkendu ze Spojených států. Prezident Joe Biden a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy se v zásadě dohodli na zvýšení limitu pro zadlužení Spojených států. Je potřeba ale dodat, že dohodu musí schválit kongres, což nemusí být jednoduchá záležitost, mimo jiné proto, že v dolní komoře mají republikáni a v Senátu zase demokraté poměrně těsnou většinu. V obou stranách jsou odpůrci znění dohody, a mohou její uzákonění značně zkomplikovat. Podle současných propočtů dojdou vládě USA peníze 5. června.
Vládě USA pohrozila jedna ze tří nejvýznamnějších ratingových agentur - Fitch snížením úvěrového ratingu v případě, že se zákonodárci nedomluví na navýšení dluhového stropu. Spojeným státům by se tak výrazně zdražilo financování jejich veřejného dluhu. Jen připomínám, že druhá významná agentura S&P snížila rating Spojeným státům poprvé v historii již v roce 2011. Rovněž v důsledku tahanic o výši dluhového stropu.
Ve Spojených státech se růst cen (inflace) měří dvěma indexy. Ten, který se zveřejňuje nejčastěji, je CPI, a je obdobou našeho výpočtu inflace. Americká centrální banka však sleduje i index spotřebitelských nákladů (CPE). Tento index se v dubnu vrátil k růstu, a to jak index sámotný (duben 4,4% vs 4,2% březen), tak i jeho jádrová složka (duben 4,7% vs 4,4% v březnu). Je to další potvrzení toho, že boj s inflací není vyhraný, a americká centrální banka bude patrně dále pokračovat se zvedáním sazeb (pravděpodobnost 57%).
V týdnu byl zveřejněn zpřesněný odhad vývoje německé ekonomiky za první čtvrtletí. Předběžný odhad růstu byl 0,0 % mezičtvrtletně, a tedy německá ekonomika podle něj stagnovala. Přesné číslo ale je -0,3 % mezičtvrtletně. Vzhledem k tomu, že záporný mezičtvrtletně růst byl i ve 4Q, německá ekonomika byla 4q22-1q23 oficiálně v recesi.
Předstihové ukazatele v (PMI – Index nákupních manažerů) v eurozóně za květen dopadly hůře, než se obecně očekávalo. PMI v průmyslu se nečekaně propadl již na 3leté minimum 44,6 bodů. Index klesá 4 měsíce v řadě, což znamená, že situace v evropském průmyslu se dál zhoršuje - stále klesají nové zakázky a také průmyslová produkce. Ve službách index PMI sice mírně klesl na 55,9 bodů (56,2 b. v dubnu), ale stále zůstává na vysokých úrovních a ukazuje na pokračující růst aktivity ve službách. Indexy PMI ukazují nejvíce rozdílný vývoj mezi průmyslem a službami od ledna 2009. Obvykle PMI služeb s určitým odstupem následuje PMI průmyslu. Je vidět, že eurozóna pravděpodobně míří do recese. Bez ohledu na to uvedla guvernérka ECB Christine Lagardeová na oslavě 25. výročí založení evropské centrální banky, že boj s inflací ještě neskončil a je třeba přijmout další opatření: "Ještě jsme neskončili, a na základě informací, které mám dnes k dispozici, se nezastavíme. (…) výhled inflace je příliš vysoký a na příliš dlouho.“
Recesi před inflací upřednostňuje i britský ministr financí Jeremy Hunt. Ten uvedl, že mu nebude vadit pokud BoE v rámci boje proti inflaci růstem sazeb zatlačí ekonomiku až do recese. Inflace je dle Hunta zdrojem nestability a proto je její potlačení důležitější, než vyhnutí se recesi.
Podle prohlášení členů bankovní rady České národní banky dosavadní vývoj naznačuje, že inflace u nás nebude klesat dostatečně rychle a inflační tlaky ze strany mezd neopadávají dostatečným tempem. Všichni včetně guvernéra ČNB znovu zdůraznili, že sazby zůstanou vysoko déle, než si trhy myslí. Tomáš Holub v rozhovoru pro Patria.cz dokonce zmínil, že snížení sazeb podle jeho názoru dává smysl až koncem letošního roku.
Více než 25 let neměla Česká národní banka (ČNB) tolik zlata jako letos. Po dvou vysokých nákupech zlatých cihel v únoru a březnu se zlatá rezerva České republiky zvětšila na víc než 15 tun.
Podtrženo, sečteno - Spojené státy se vyhnuly pravděpodobně bankrotu. To ale neznamená, že ostatní problémy (recese, inflace, otřesy bankovního sektoru) zmizely, jen jsme na ně zapoměli. A to je velké rizikko.
 

Autor: David Kunc | pondělí 29.5.2023 8:57 | karma článku: 7,65 | přečteno: 117x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik