Solární elektrárny - výhodný byznys?

V poslední době se média (aktualne.cz, MF Dnes, Nova, CT, Ekonom, Euro) zabývají solárními elektrárnami. Redaktoři tvrdí, že se jedná o skvělý, státem dotovaný (a tím pádem jistý) byznys. Při čtení nekterých článků se neubráním dojmu, že se jedná o čisté PR.

Faktem je, že výkupní cena je dotována státem a každý rok se mění maximálně o 5%. To znamená, že pokud tento rok postavíte solární elektrárnu, budete mít garantovanou cenu po celých 20 let. Potud je vše skvělé a lákavé, ale do tohoto (ideálního) stavu je cesta dlouhá a trnitá.

Slunce sice svítí všude, ale někde méně a někde zase více. Zdravý rozum říká, že je vhodné toho využít a elektrárnu postavit tam, kde nejvíce svítí, což znamená jih Moravy nebo jih Čech. Je zbytečné vyhlédnout si louku a žádat o všechna povolení, protože celý proces zabere circa půl roku a stát se za tu dobu může rozhodnout, že "solárky" už dále zvýhodňovat nebude. Logickým krokem je tedy hledání již připraveného projektu. Existuje mnoho startovních bodů - kontaktovat někoho na energetické firmě (ČEZ, E.ON) nebo zadat poptávku větší realitní kanceláři (neboť ty berou tento byznys jako příjemnou náhradu za reality, ovšem kvalita je odpudivá, ale o tom až dále). Pokud budeme uvažovat jih Moravy, pak tam již je kapacita sítí rozebrána různými zprostředkovateli a "překupníky". Nezbývá potom než se s nimi dohodnout na kompenzaci za přenechání kapacity sítě (což je ale dosti komplikovaný proces a neexistuje na něj právní nárok, tzn. potenciální korupční prostředí). Přiblížím situaci na číslech - na 1MWp potřebujete cca 2,5ha. Za tuto megawattu zaplatí investor majiteli projektu od 14 do 18 milionů v případě, že pozemky jsou k prodeji. Pokud se jedná o nájem, cena klesá, ale ne nijak extrémně. Cena za postavení 1MW (to znamená úprava povrchu, kabeláž, oplocení, konstrukce a panely, případně kamery) se pohybuje od 85 do 105 milionů Kč v závislosti na typu, výkonu a garanci dodavatele. Protože zprostředkovatelům je jasné, že takový počin si nemůže dovolit každý, v ceně za projekt je započítána provize ve výši 1-3 miliony za 1MW. To je docela fajn, uvážíme-li, že většina z nich pouze materiály převezme od majitele a předá investorovi. S nějakým prověřováním dodaných povolení a smluv už si hlavu vůbec nelámou.

Občas mi jednání s lidmi v tomto se pohybujícími připadalo jako prohlídka bytu s realitním agentem. Mnohdy se chtěli jet na pozemky dívat (co na tom uvidím? mám přeci mapu) a pak, pokud chybělo např. stavební povolení, říkali, že to je detail, že "pan starosta je tomu nakloněn a vydá ho rychleji". To mi připadalo, jako když se procházím bytem a agent mi říká, že mám pravdu, že ze střechy teče, ale že po zimě se střecha opraví..  Několikrát jsem zažil situaci, že povolení byla duplicitní - jednak vydána na majitele pozemku a projektu a jednak na společnost zprostředkovatele. Je to zajímavá situace, která nesmí nastat. Je jen otázkou času, než se o podobné situace začnou zajímat příslušné orgány (nebo se již zajímají?).

S pádem české vlády byznys poněkud ochladl - zahraniční investoři se odvolávali na to, že je naše země nestabilní (menit vládu v předsednictví?!), kurz koruny si dělá co chce a na to, že existují indicie, že po nových volbách dojde k razantnímu snížení výkupové ceny. Všechno to jsou dosti logické argumenty. Mezeru na trhu po chvilce zaplnily "fondy". Nikdo neví odkud jsou, ale jsou schopné a ochotné dávat bankovní garance (když mi systém vysvětloval jejich technický zástupce v jedné kavárně v centru Prahy, při zmínce 500 milionů euro začal poslouchat i u vedlejšího stolu sedící náměstek primátora). Letmé nahlédnutí do obchodního rejstříku prozradí, že tato společnost déle než měsíc funguje bez zápisu do rejstříku. Člověk se potom neubrání spekulacím.

Je dost možné, že účelem takovéto společnosti je pouze navázat pod smlouvy co nejvíce projektů a blokovat tak jejich prodej. Tím se zvýší atraktivita a cena projektů, jejichž majitelé se nenechali zlákat a spřátelené projekty se tak rychleji prodají. Úžasný nápad! 

 

Jedno plus se ale takovému systému nedá upřít - již teď pod sebe podle různých zdrojů dokázal nalákat hodně přes 100MWp, to se rovná 250 hektarům solárních panelů! No řekněte, umíte si to představit za vaší zahradou?

Autor: David Beran | sobota 15.8.2009 14:06 | karma článku: 17,77 | přečteno: 1476x
  • Další články autora

David Beran

Daň Robina Hooda - dobrý nápad?

25.4.2010 v 14:45 | Karma: 7,11

David Beran

Paroubek, Greenpeace, Rath a TOP 09.

18.6.2009 v 1:25 | Karma: 22,21

David Beran

Paroubkovy výmysly

9.6.2009 v 22:59 | Karma: 32,71