Česká televize, komu vlastně prospívá?

Již delší dobu mám pocit, že ČT je stát ve státě. Produkuje pohádky, na které se nikdo nedívá, filmy, ve kterých hrají pořád ti samí herci a scénáře píší ti samí lidé, přičemž se většinou jedná o průměrná dílka.

Špatným zvykem ČT bylo, že v neděli pouštěla televizní pohádky, které byly naprosto nekoukatelné. Mířily na děti kolem deseti let a byly většinou o princezně, co má těžkosti, kterých ji zbaví bodrý chasník (ne, nedívám se na to, ale občas se neubráníte, když jste na návštěvě v rodině s malým dítětem). Herci a štáb se při natáčení museli pobavit. Ale za ty peníze.. A takhle je to se vším. Nechtěl bych porovnávat ČT a Novu, ale musíme si přiznat, že Nova sem tam umí udělat dobré seriály nebo minisérie. Nemluvě o (až na výjimky) dobře zvládnutých soutěžích. V tom ČT velice zaostává (Hodina pravdy je dobrý koncept, ale připadá mi to neakční, nevyužité).

 

Odhlédneme-li od původní tvorby, která v případě ČT plní funkci dojné krávy, kterou vysají různí "umělci", pak ČT má ve svém portfoliu i pár velice zajímavých pořadů. Tak například takový Hotel Babylon - dobře natočený, svižný, anglicky vtipný, neotřelý seriál z produkce britské BBC. Co udělají čeští dramaturgové? Neagresivní, neerotický seriál nasadí na půl jedenáctou večer. Úžasné. A jeho opakování? Na půl druhou ráno. Dalziel a Pascoe - další dle mého mínění velice slušný seriál (kdyby nebyl, nenatočili by ho Britové už asi osm sérií). Taktéž začínal běžet až po jedenácté hodině večerní. Vtipný a dobře obsazený seriál Mrtví jako já - pár minut před půlnocí. Jeden z lepších německých seriálů Místo činu - začíná o půl jedenácté a končí po půlnoci. Když se přesuneme na druhý program, pak zjistíme, že ani tady není situace o moc lepší. Dramaturgové tvrdošíjně nasazovali filmy Woodyho Allena dlouho po desáté, spíše po jedenácté hodině večerní. Proč? Jsou vulgární? Jsou plné sexu? I kdyby! Doporučoval bych pánům z Kavčích hor, aby se vydali mezi deseti- až  patnáctileté "mládežníky" a chvilku je poslouchali. To, co jsme my museli poctivě studovat o školních pauzách z časopisů stylu Playboy, oni znají pod všemi zkratkami a názvy ještě důvěrněji. Jestli ono to zaklínadlo o mravní výchově mládeže není jen sprostý alibismus..

 

V době, kdy jsme se začali připravovat na předsednictví EU, měli všichni politici a úředníci plná ústa toho, jak musíme investovat do vzdělání našich dětí, nevytvářet bariéry a umožnit jim studovat v zahraničí, podporovat mobilitu mladých absolventů. Nežil jsem ve Skandinávii, takže se s vámi případně nemohu přít, ale jeden známý mi říkal, že v tamních zemích lidé naprosto běžně mluví anglicky a že je tomu tak i díky tomu, že zahraniční filmy v tamních televizích pouštějí v původním znění a s titulky. Proč my máme veškeré filmy dabované? Abychom při puštěné televizi nemuseli stále koukat na obrazovku a mohli například žehlit? Nevím. Racionální vysvětlení mě nenapadá. Zase jenom to, že určitá skupina lidí potřebuje mít stabilní příjem - stačí se na začátku filmu nebo seriálu soustředit na hlas říkající, kdo že nám bude hrát v českém znění, abychom zjistili, že to jsou stále titíž lidé. 

 

Skoro bych si vsadil, že by filmové pirátství v ČR nebylo tak velké, kdyby se k nám seriály zahraniční produkce dostávaly rychleji a nebyly zbytečně dabované.. Ale.. To se nestane.

 

 

P.S. Post jsem psal v noci. Jsem unavený. Mám hodně práce. Pokud jsem se někoho dotknul zprzněním mateřského jazyka, pak se nejednalo o úmysl a omlouvám se.  Nadávat mi proto nemusíte :-).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Beran | středa 17.6.2009 22:40 | karma článku: 21,17 | přečteno: 1320x
  • Další články autora

David Beran

Daň Robina Hooda - dobrý nápad?

25.4.2010 v 14:45 | Karma: 7,11

David Beran

Paroubek, Greenpeace, Rath a TOP 09.

18.6.2009 v 1:25 | Karma: 22,21

David Beran

Paroubkovy výmysly

9.6.2009 v 22:59 | Karma: 32,71