Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je špatné chtít být sebevědomým a suverénním státem?

Nejspíš se tímto článkem odsoudím do kategorie blogerů, kteří mají zůstávat těmi ignorovanými, nečtenými a neúspěšnými, protože píší něco, co neodpovídá všeobecně propagovanému názoru. Možná budu elegantně smetena z cesty. Buďte spokojeni – bude mi to líto! Přesto ale nemohu jinak, než vyřknout následující.

O malých stranách bez mamutích sponzorů se téměř nemluví a díky jejich minimálním finančním možnostem je jejich prosazení velice těžkým úkolem. Pokud se ale v médiích sem tam objeví někdo takový, jako nedávno např. předseda Koruny České a my ho dokážeme bez předpojatosti pozorně sledovat, nezbývá než uznat, že představitel takové, pro mnohé opovrhované a zesměšňované strany, má vystupování slušnější a věcnější a své myšlenky srovnány lépe, než mnohý z vrcholových politiků. Také si získal uznání více než 70% diváků.

V neděli se konala konference strany Suverenita. Ani o téhle straně se nijak nemluví. Poměrně zázrakem se ČT 24 pochlapila a v přímém přenosu odvysílala projev jejího lídra, Jany Bobošíkové. Přátelé, tak to byl tedy nářez!!!  (celé vystoupení na stránkách čt24, viz adresa na konci článku).

To bylo tak tvrdé, tak krutě pravdivé a tak jiné, jakoby by třeba v roce 1980 pustili ve vysílání ke slovu Václava Havla! Trošku se mi chce paní Bobošíkovou či Suverenitu označit jako novodobý disident! Sice u nás už naštěstí není  totalita, nicméně do ráje na zemi tu máme skutečně hodně hodně daleko a šéfka Suverenity si servítky tedy nebrala.

Pokud jste před revolucí také patřili k odpůrcům režimu, kteří přes zákazy hltali tvrdou pravdu z  komunisty pečlivě rušeného vysílání Svobodné Evropy či Hlasu Ameriky - tu pravdu, kterou  každý znal, ale téměř nikdo se ji neodvážil vyřknout nahlas, tu pravdu, proti které rudá garda bojovala jak mohla, označovala ji za špinavé laciné propagandistické řeči, hodné nehlubšího odsouzení, potírala ji, špinila, snažila se ji umlčet a trestala za ni – pokud jste patřili k takovým nebojácným „dobrodruhům“, z nichž se nakonec stala obrovská lavina, která vyústila v Sametovou revoluci, pak se pečlivě usaďte a poslouchejte: „Vážení posluchači, posloucháte Hlas Ameriky z Washingtonu. Přejeme vám příjemný a pokud možno nerušený poslech.... “ :

„Začalo to nadějně“, začíná projev mírumilovně, ve vzpomínce na časy čerstvě porevoluční. Ovšem dál už o mírumilovnosti nemůže být řeč. Tedy se dozvídáme jednu těžkou pravdu za druhou a většinou se neposlouchají  hezky:

Jak námi tak oslavovaná a upřednostňovaná svoboda je bez peněz jen pouhou iluzí. Že jako jedno z prvních porevolučních chybných gest byla likvidace zbrojního průmyslu, což sice mohlo vypadat nesmírně ctnostně, ale po zbrojním průmyslu okamžitě skočili naši dnešní partneři z EU a dnes tedy můžeme jen s otevřenými ústy hledět na Italy, jak čile, morálka nemorálka, dodávají zbraně dokonce do Iránu a vůbec jim to proti srsti není. Jak jako lavina pokračuje likvidace průmyslů dalších.

Jak namísto mety tvrdé práce jsme si jako východisko z našich problémů určili za cíl vstup do EU, a to za jakoukoli cenu, takže jsme se tam s velkou pompou octli, ovšem nikoli jako partneři, s nimiž se rovnocenně spolupracuje, ale jako prosebníci, kterým se kladou podmínky!  Že omílaný argument, o malém státu není vzhledem k jiným, stejně malým a přesto výrazně lépe prosperujícím zemím ani omluva, ani důvod.

Jak jsme zlikvidovali solidně rozvinuté zemědělství a  jednostranně jsme se orientovali na automobilový průmysl, a to převážně Německý, který díky takové fatální chybě nyní stahuje do ekonomických pekel celou naši republiku. Jak pomoc Německa a ostatních členů eurozóny Řecku není ani tak milosrdná, jako je především zjištná, protože právě německé banky jsou do řeckých problémů sami zaangažovány. Na tuto pomoc a záchranu bohužel doplatíme i my.

Ošklivě se poslouchá i pravda o tom, že každý stát - partnerství nepartnerství -  dbá především na své vlastní blaho a svoje výhody. Je to logické a snad i správné. Tedy strašení tím, že bychom mohli zůstat v Evropě sami je hloupé a zcela liché. My totiž JSME SAMI, tak jako všichni a nejen v Evropě! Musíme mít tedy zodpovědnost především sami k sobě a s tímto vědomím se chovat. Rozebírají se skutečně mnohá témata, včetně jejich řešení, s jednoduchostí, téměř všechna bez servítků, bez klapek na očích: Je třeba zvýšit úroveň školství, tvrdě postihovat obecně platné normy ať je pachatelem kdokoli, přidělovat sociální dávky ne těm, kteří si z počtu svých dětí udělali zdroj obživy, ale skutečně těm potřebným, chránit naše trhy a výrobce před asijským zbožím, prosazovat jednoduché pravidlo za zločin trest, podporovat zemědělství či rozdělovat státní zakázky především domácím firmám.

Komunisté nahlas vykřikovali jakou zlobou a špinavostí je Charta 77. Do krve se za tento názor bili i přesto, že ji většina z nich vlastně vůbec nečetla. Jen pokorně věřila svým vůdcům. Než začnete tento článek stejně slepě kritizovat, přečtěte si ho prosím opravdu celý a pozorně, případně vyslechněte bez zaujatosti a předpojatosti  viz www níže. Třeba paní Bobošíkovou nemějte rádi, ale je opravdu tak špatné chtít být sebevědomým a suverénním státem?

http://www.ct24.cz/domaci/88702-bobosikova-chovejme-se-nezavisle-na-evropske-unii/

 

Autor: Hana Dašková | pondělí 3.5.2010 13:40 | karma článku: 21,61 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Hana Dašková

Hoďte žebrotě kost…

... však oni se mezi sebou sami poperou. Tak přesně v rámci této logiky a strategie mi připadá snaha – nesnaha několika politiků a vlády o zákaz KSČM. Pan senátor Štětina svým příjemným rozvážným hlasem vyzařuje něco, co je mi velice milé a blízké, o to víc mě mrzí, že jeho snahy o zákaz nebo rozpuštění KSČM v roce 2011 skutečně nechápu. Nevím, co ho žene k tomu, že právě on s tak obrovskou vehemencí pase po zákazu strany, jejíž režim mu konec konců umožnil nejen vystudovat vysokou školu, ale již od sedmdesátých let také dokonce na tehdejší dobu až s velice nezvyklou četností cestovat do míst, kam se běžný člověk z totalitního státu jen tak nepodíval.

24.11.2011 v 15:58 | Karma: 28,78 | Přečteno: 1655x | Diskuse| Politika

Hana Dašková

Život podle páně Kalouskovy a TOP 09 logiky

Tak si představte, že tuhle Vokráčková vykřikovala o mém šefovi, že je pěknej blbec. Prej že o ní jen řekl, že je tlustá a ona na něj hned takhle drze! No to si dovolila dost. Samozřejmě mě to urazilo a hluboce se dotklo. A to Vokráčková navíc vůbec nedělá ani na našem úseku ...! Tudíž jsem jeden den nešla do práce a nechodím na pracovní porady.

26.8.2011 v 13:41 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Ostatní

Hana Dašková

Bratři Mašínové očima nepamětníka

Na jednu stranu může vyznít z mého ryze soukromého pohledu čtyřicátníka hodnocení viny či neviny bratrů Mašínů asi stejně tak hodnotné, jako debatování nad nesmrtelností chrousta. Na straně druhé je mezi námi stále ještě nezanedbatelná část občanů, kterých se kauza Mašínové dotkla osobně, díky čemuž není možné ji ani zesměšňovat, ani ji zametat pod koberec ani ji přehlížet.

16.8.2011 v 13:35 | Karma: 33,43 | Přečteno: 2345x | Diskuse| Politika

Hana Dašková

Dovoluji si nesouhlasit

Ctím našeho pana prezidenta. Zkrátka proto, že je to bez jakýchkoli pochyb nesmírně inteligentní charismatický pán a nadto především nejvyšší představitel mé vlasti. Tedy po vzoru mě zažitého: co se doma uvaří, má se doma sníst, běda všem cizincům, kteří by ho chtěli znevažovat, zneuctívat, brojit proti němu, urážet ho. Jsem nesmírně vděčná za jeho postoj, kterým se snaží bránit a co nejvíce zachovávat suverenitu našeho státu.

14.6.2011 v 13:31 | Karma: 27,69 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Ostatní

Hana Dašková

Karel Kryl, stále platný odkaz

12.dubna jsme bez povšimnutí přešli výročí narození básníka s kytarou, novodobého písničkáře, hlásiče pravdy a rebela - Karla Kryla.

19.5.2011 v 14:55 | Karma: 44,27 | Přečteno: 8086x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2476x
Rebelka, která dostala x-krát přes prsty a stejně se neodnaučila říkat nahlas věci, které si spousta lidí jen myslí. Absolventka ČVUT FSI v Praze, drobná podnikatelka v oboru interiéry, vdaná, 2 děti

Seznam rubrik