Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ztracena v překladu

Život tropí hloupí hlouposti, ale častěji je snad tropím já sama. Ne, že bych se do takových situací vědomě vrhala, ale ony se vždycky nějak přihodí. Jako třeba to nedorozumění ohledně 30. dubna, svátku čarodějnic.

Znali jsme se s manželem půl roku, když se tenhle svátek slavil. On, coby vnímavý cizinec z blízkého východu, se o všechny naše křesťanské i pohanské svátky poměrně živě zajímá, a tak jsem se mu jednou jala vysvětlit, že nás čeká pálení čarodějnic. Jen s jednou chybičkou, ale zásadní – místo „witch“ (čarodějnice), jsem použila „bitch“ (děvka)… Už při oznámení, že náš čeká The day of the bitches, se lehce zarazil. „V čem to spočívá?“, zeptal se mně hned a bylo vidět, že přemýšlí, jak je ta naše evropská kultura prapodivná. Vysvětlovalo jsem cosi o dřívějších sletech čarodějnic, o tom, že se dnes lidé scházejí, dělají velké ohně a loutky - čarodějnice a symbolicky je spalují, ovšem stále jsem bohužel nepoužila to správné slovo… „ A jak to slaví ony? To dávají nějakou slevu?“ nechápal stále můj milý podstatu. Až u té slevy jsem se zarazila. „Slevu jako na co?“ „No jsou to prostitutky, tak na ty své služby třeba?“, ptal se ještě s větším údivem. V tom mi to došlo. Jak já toho chudáka motám, než jsem byla schopná zřetelně vyslovit, kde nastala chyba, smála jsem se své vlastní blbosti dost dlouho!

Vždycky když cestuji, snažím se naučit alespoň základní fráze v jazyce dané země – Dobrý den, Děkuji, Prosím, Nashledanou apod. Se zvídavostí se ptám na různá slova, když nerozumím, na ta, co se opakují, je šance je někdy využít a jako houba je nasávám. Podobně jsem kdysi na dovolené v Turecku ráda oslňovala místní tím, že jsem je vítala jejich vlastním jazykem. Až jednou mi to nevyšlo – kupovali jsme v malém krámku vedle zámku v Marmaris  pohledy a prodavač se ke mně choval velmi hezky, jako ostatně všichni obchodníci na východ od nás. Počkej, říkala jsem si, nebudeš to čekat, ale až budeme odcházet, pozdravím tě a poděkuji s čistě tureckým přízvukem! A tak jako pýcha předchází pád, i já narazila. Jali jsme se odcházet, já se na něj usmála a s patřičnou hrdostí mu omylem popřála: „Dobrou chuť!“

Poučena z předchozích nezdarů jsem si nějakou dobu dávala pozor. Další rok jsem jela se svou tureckou švagrovou nakupovat, když nám přes cestu přeběhla těhotná paní, načež Canan vykřikla: „Cingene!“ To mě zaujalo – a protože Canan neumí anglicky, obvykle se dorozumíváme rukama nohama či tu trochou mé turečtiny, jež (ne)ovládám. Usmála jsem se, koukla se na ní, řekla „Cingene“ a ukázala jsem si na břicho, jako bych byla těhotná. Jojo, kývala a usmála se taky. Za pár dní jsme šli s manželem a dětmi na procházku, a protože tam dvojčata nejsou tak častý jevem, obvykle se procházka odehrává tak, že nás co chvíli obklopí hlouček lidí, kteří se derou do kočárku sáhnout si či minimálně podívat se na děti. V jednom z takových hloučků žen a dětí byla i jedna těhotná. Mile jsem se na ní podívala, ukázala na bříško a s láskou vyslovila „Cingene!“. Žena se zarazila a mlj manžel málem omdlel. „Cingene“ totiž neznamená „těhotná“. Ta žena, která nám tenkrát přeběhla přes cestu, byla totiž pro Canan více „Cikánka“ než „těhotná“.  Označení „Cinkánka“ je v Turecku bráno spíše jako urážka, proto ty manželovy mdloby. Mladá paní však z mého nadšení a výrazu zřejmě pochopila, že ji nechci urazit a patrně jsem jí chtěla sdělit něco jiného, takže jsme z téhle potenciální šlamastyky vyvázli v klidu a ve zdraví. A já si od té doby říkám, že už si vážně musím dávat víc pozor!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Daskin | středa 18.4.2012 11:24 | karma článku: 13,51 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Kandidát na ministra Ženíšek se jde představit na Hrad prezidentovi Pavlovi

14. května 2024  6:01

Prezident Petr Pavel se sejde s kandidátem TOP 09 na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.