Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z jednoho současného projektu

Mám jednoho známého, bývalého kolegu a experta na projektové řízení, který je projekty úplně posedlý – v podstatě téměř ke všemu přistupuje jako k projektu – například i svou svatbu si naplánoval v MS Projectu. Úsměvné, říkala jsem si dlouho.

Ono na tom ale něco bude – momentálně se také nacházím v jedné realizační projektové fázi – na mateřské dovolené. Přípravnou fázi tohoto projektu – tedy těhotenství už máme zdárně za sebou. Probíhala jako většina přípravných fází – nejprve jsme museli dát dohromady tým – pominu-li, že tým jsou nejméně 3, my byli sice reálně dva ale v postatě  čtyři zároveň – zbylí dva členové týmu byli po 9 měsíců jaksi virtuální, komunikovali s námi především díky vyspělým technologiím jako je ultrazvuk, monitor apod. Už v přípravné fázi projektu dávali tito virtuální členové občas svými projevy a požadavky najevo, že to s nimi bude legrace.

A protože náš tým byl mezinárodní, museli jsme si hned zpočátku vyjasnit pojmy. Jak už to většinou v mezinárodních projektech bývá, naším společným jazykem byla angličtina. A tak jsem svůj dosavadní slovník obohatila o pojmy typu pacifier (dudlík – jak výstižné, zjišťujeme nyní ve fázi realizační), umbilical cord (pupeční šňůra) či amniotic fluid (plodová voda).

Kromě pojmů jsme ladili i cíle a metody, já zejména ve spolupráci s odbornou literaturou, manžel s pomocí internetu a následně jsme to slaďovali spolu. Navzdory tomu, že náš tým je dalo by se říci cross culture, nedocházelo k nějakým rozporům.

Pochopitelně jsme museli dát dohromady rozpočet – jaké budou příjmy (nízké), jaké výdaje (vysoké) – zkrátka běžný projektový postup, kdy jsme se občas dohadovali, kde ubrat (hlavně v rezervách) a kde přidat (hlavně ne ve výdajích).

Nyní, v realizační fázi musím ocenit volbu členů týmu. Neumím si představit, že bych tady v tom projektu - zvaném dvojnásobné mateřství – měla jiného člena týmu, než svého muže, neboť zda byla volba správná, poznáte hlavně v těch náročnějších fázích projektu – kdy vám hoří deadline, náhle nestačí plánované personální kapacity či je na hraně rozpočet.

Samozřejmě nepodceňuji ani publicitu projektu – má vlastní webovou stránku, kterou pravidelně aktualizuji novými fotografiemi a popisem dosažených výsledků a dílčích cílů, občas tu také pomocí chatu komunikuji s další veřejností.

Projektová dokumentace je víceméně také řádně vedena a archivována – zejména tedy elektronicky.

Neopomínám ani vztahy s dotčenými stranami projektu – zejména babičky, dědečky a nejbližší přátele jsme museli na projekt trochu připravit. Ačkoliv ne všichni v něj hnedle věřili, díky včasné a pravidelné komunikaci se nám podařilo získat jejich podporu stejně jako se sousedy či blízkými obchodníky, kteří buď občas pohlídají velekočár před obchodem, neboť se skoro nikam nevleze, anebo se jej snaží dostat dovnitř.

Kapitolou samo o sobě by mohlo být řízení lidí. Oproti přípravné fázi se mnohé změnilo. S manželem jsme ve styku zejména virtuálně – operativní i pravidelné porady míváme hlavně přes skype, zatímco se dvěma, co byli v přípravné fázi virtuální, komunikuji téměř neustále face to face. Plynulý tok projektu občas svými časově neplánovanými požadavky narušují zejména juniorští členové týmu. Problém také bývá, že nemají ještě dostatečně zažitá pravidla a jejich požadavky jsou občas mimo realitu, nezřídka dochází k problému díky jejich jazykovým nedostatkům, na kterých se snažíme pracovat. Nejvíce sil je asi momentálně vůbec napřeno právě do rozvoje projektového týmu. Zatímco my senioři se vzděláváme jaksi „on the job“ a „by the way“, juniorům se snažíme předat maximum z našich doposud nabytých zkušeností.

Občas se stane, že v průběhu projektu najednou zjistíte, že je třeba změnit původní cíl, já mám poslední dobou taky tenhle pocit – hlavně to všechno ve zdraví přežít!

Úsměvné?  Ne realita ;).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Daskin | neděle 26.2.2012 16:30 | karma článku: 11,92 | přečteno: 801x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Otevírací doba v obchodech v době svátků

14. května 2024  13:46

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Tříletý chlapec zemřel pod koly závodního trucku, očekává se verdikt soudu

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  13:37

U kladenského soudu dnes patrně padne rozsudek v kauze tragické nehody, která se stala v dubnu 2022...

EU definitivně potvrdila migrační balíček, Česko se ve všech hlasováních zdrželo

14. května 2024  13:14

Členské státy EU v úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.