Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecký deník aneb Zážitky z Ankary 3.

Tentokrát daleko veselejší zprávy! Než jsme sem jeli, dlouho jsme přemýšleli, co komu dát za dárek. Pro synovce Merta jsme měli v plánu Krtka, ale nakonec přivezli Lego autíčko (které zatím nikdo nesložil :)).

Co jsme měli opravdu vzít, jsem se dozvěděla až na dětském hřišti – bublifuk! Ano, něco, co koupíte u nás na každém rohu, a stojí pár kaček, tady vzbudilo nevídaný zájem. Nosím ho s sebou v kabelce stále pro případ, že by děti chytil nějaký další záchvat vzdoru či jiné nelibosti a většinou to zabírá. Zabralo i tady, ale jak. Holčička, od které si děti půjčily tříkolku, upadla a plakala. Vyndala jsme bublifuk a v tu ránu měla kolem sebe houf dětí i rodičů – děti se začaly sápat po bublifuku a rodiče se jeden přes druhého ptali, kde jsem to koupila. Tedy říkali toho spoustu, ale rozuměla jsem jim jen „nerede“, což znamená „kde“, takže jsem ze sebe dostala jen Cek Cumhurieti – Česká republika. Ačkoliv evidentně museli pochopit, že nejsem Turkyně a ani moc turecky neumím, stále na mě mluvili, až jsme ze sebe dostala „hayir turcce“ – „ne turecky“, čímž skončila má použitelná slovní zásoba, ale navázání přátelství to nijak nezabránilo :).
Další „pecka“, kterou jsme tady okouzlili, jsou dětské kukuřičné křupky :). Na ně se taky všichni vrhli a jedna babička se mě dokonce ptala, jestli si může vzít pár navíc pro jiné své vnouče, které nic nejí a třeba mu tohle zachutná.
Čím Turecko okouzluje mně je cena zeleniny a ovoce! Posuďte sami – nádherné rudé třešně a čerstvý hrášek za 25 Kč/kg, v Praze pro porovnání kupujeme třešně za 199,-Kč/kg a hrášek za 140,-/kg.
Potom ta pohostinnost – jen co se dozvěděli, že mám ráda Tiramisu, švagr kuchař přinesl domů večer od nich z restaurace Tiramisu, když jsem koukala na jídelní lístek, co připravili pro celý náš pobyt, a ptala se, jestli je tam keskül – místní specialita, cosi jako puding z mandlí – druhý den přinesl švagr z práce čtyři kesküly. Ještě pár dní a mám pocit, že musím prasknout a to se snažím krotit. I když jak se má člověk krotit, když je všude kolem tolik dobrot?!
Všude je plno dětských hřišť a senior parků – takže za pět dní jsme byli na pěti různých hřištích v okolí – děti si hrají a rodiče či prarodiče cvičí/posilují na různých strojích. Vše je většinou hezky upravené a nezničené, neb jsou hřiště hlídaná.
Asi jeden z nejkrásnějších parků, co jsem pro rodiny s dětmi kdy kde viděla je 50yil parki. Na kopci se rozkládá nádherná plocha, kde nechybí potok, vodopády, spousta květin a jiné zeleně, míst na piknik, křesel a laviček pro posezení, několik dětských hřišť a samozřejmě turecká vlajka.
Dalším nečekaným objevem byl synovec Onur – je mu asi 14 let, končí cosi jako základní školu a je to nejlepší babysitter! Erdík k němu vzhlíží s obdivem jako k velkému kámoši a on má trpělivost mu všechno vysvětlovat, ukazovat, vymýšlet zábavu pro něj a blbiny a ještě na něj dává pozor, aby se mu něco nestalo.

Autor: Olga Daskin | pondělí 11.6.2012 10:39 | karma článku: 13,13 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.