Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecký deník aneb Zážitky z Ankary 2.

První silný zážitek byl spojen – jak jinak – s mým mužem. Ten se o vzrůšo dokáže vždycky postarat. 

Šli jsme nakoupit dětem pleny, jogurty a nějaké hračky. Děti jsme nechali na hřišti před obchodem s tetou a strejdou, aby si hráli. Takže jsme vybrali pěkné bagry a něco k jídlu a šli ke kase, když můj manžel zjistil, že nemá platební kartu. MOJÍ platební kartu, tu, se kterou se dá platit po internetu a kde snad ani nemám nastavený limit (nebo o něm alespoň nevím). Začal se mi pomalu zvedat krevní tlak, a to jsem ještě ani nevěděla, kam jí dal – do pouzdra k mobilu, který jenom za tu cestu do obchodu x-krát vyndal. Takže neměl naprosto ponětí, kde jí mohl ztratit – někde na cca 2 km2 v poměrně lidnaté čtvrti. Nejdřív jsme se dívali mezi regály s bagry, ale ani tam ani jinde nic nebylo :(. Uff, zaplatili jsme alespoň vodu pro děti a šli hledat kartu. Cestou jsem si nadávala, jaká jsme hloupá, že mu tu kartu dávám, že ho přece znám a že je to taky dost moje vina. Navíc máme do výplaty veškeré finance na mém účtu. Měla jsem chuť ho zabít, ale věděla jsem, že to nemůžu udělat, už jenom proto, že bez něj coby tlumočníka se tady se svou slovní zásobou (á la Malá žabičko, kde máš ocásek?) moc nedomluvím. Přemýšlela jsem, jak to udělám, že budu muset převést peníze na jeho účet (což se mi po tomhle zážitku moc nechtělo, ale jestli tu nemáme umřít hlady, budu muset!), když jí našel, na zemi na tom dětském hřišti – ležela na cestě a skoro volala: „Tady jsem!“.
Druhý nejsilnější zážitek je spojený s druhým mužem mého života – Erdíkem, ten mě taky nenechá nudit se. Odpoledne jsme se vydali na dětské hřiště, kde se nám bohužel ani ve čtyřech lidech nepodařilo uhlídat, že Erďu srazila holčička na houpačka. Všechno jsem viděla, křičela na něj, ať stojí, všude okolo bylo plno lidí, ale všichni jenom koukali na mě, co to křičím…, nakonec jsem to nedoběhla :(. Chudák by sražený do hlavy a odražen na zem, strašně plakal, já skoro taky. Vzala jsme ho ze země, posadila se s ním na lavičku a snažila se ho uklidnit, zatímco kolem mě byl dav lidí, kteří se asi snažili něco poradit, pomoci, nebo jen byli zvědaví, každopádně to vypadalo tak, že jeden přes druhého něco křičeli, takže Erdík se uklidnit opravdu nedal. Když na něj někdo dokonce začal lít studenou vodu z lahve, konečně se k nám naštěstí přes ten dav prodral Yüksel a ptal se co a jak a kde je nejbližší doktor. Našli jsme jednoho soukromého, který nás ale okamžitě poslal do nemocnice, že se musí udělat tomografie. V nemocnici se ptali na pojištění (kartičku jsme s sebou samozřejmě neměla), v rukou plačící dítě, neschopnost se tu domluvit s nikým jiným, než se svým manželem, který nevěděl, jestli má dřív uklidňovat Elí, překládat do či z turečtiny, do či z angličtiny mi na klidu nepřidávala. Do toho postupně tři doktoři, kteří říkali, položte ho tady, pak tady, pojďte sem, pak tam a nakonec nás poslali na rentgen. Ještě že s námi byla Canan, která pomáhala všechno zařídit. Já měla v náručí stále plačícího Erdíka, Yüksel Elí, která nechápala, co se to děje a proč brácha brečí a tak brečela taky. Rentgen dopadl dobře, ale ještě jsme jeli sanitkou do jiné nemocnice na neurologii, tam zjistili, že to krvácení do mozku zatím nevypadá, nicméně jsme ho pak museli ještě celou noc každé dvě hodiny sledovat, jestli je při vědomí, nezvrací, což ani nebylo třeba ho chudáka budit, každou chvíli se budil sám, když se otočil a dotkl se té naražené strany tváře.
Nakonec naštěstí vše dobře dopadlo, Erdík se zdá být v pořádku, účet za nemocnici byl jen 400,- Kč (naštěstí se našla ta platební karta). Ale ten pocit bezmoci, kdy držíte v ruce plačící dítě a nikomu kolem nerozumíte a nejde se domluvit, ten už doufám nezažiju!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Daskin | sobota 9.6.2012 12:57 | karma článku: 10,37 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:29

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Předstíral záchvat epilepsie a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.